Mesajın akıllı olanını ayrıştırmak meziyet
Pazarlama çözümleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Tamamlayıcı hizmetler sağlayan bir yapıyız. Amiral gemisi SmartMessage. Bu, çapraz kanallı bir pazarlama platformu ve şirketlere tüm mesaj trafiğini toparladığı bir yapı sunuyor. E-posta, SMS ve operatörlerin sağladığı diğer mesaj tiplerini gönderebilen bir ürün bu ve bütünleşik bir uygulama. 360 derece müşteri görüntüsü elde etmek, bunun için farklı kanallardan yapılan iletişimi bütünleştirmek hedefimiz oldu. Tek platformda müşteriye bir sürü kanaldan dokunup, sadece konvansiyonel kanallar değil, sosyal medya gibi yeni kanalları da içermek ve bunları tek bir noktada toplayıp bir karar vermek için müşterimize destek yaratıyoruz. Bu yönüyle içinde iş zekâsı çözümleri de var. Ürün iki farklı şekilde kullanılıyor.
Nasıl?
Bazı bankalar bu platformumuzu CRM yapısı olarak kullanıyorlar. Temelde CRM’de profilleme ve segmentasyon vardır ve bizim ürünümüzde de bu yapı var. İçinde veri saklayabildiğiniz bir modülü var. Ürün tekillik kontrolü de yapabiliyor. Bir banka tüm ürünlerinde CRM bilgilerini bütünleştirip buna uygun sunumlar yapabiliyor. Müşteri ile mesajlaşma tarihçesini tutabiliyoruz. Ürünü iki şekilde kullanabiliyorsunuz. Bir tanesi kendi ön yüzümüz var. Müşteri olarak istediğiniz gibi kişiselleştirebiliyorsunuz. Ön yüzden kampanyalarınızı düzenleyip raporlar almaya devam edebiliyorsunuz. İkinci yöntemse bütünleştirme. Hem iş yükünü alıyor hem de varolan yapısı ile yapamadıklarını tamamlıyoruz. Verileri bilgiye dönüştürmek bu yapıyla mümkün. SmartMessage kaynağın doğru olup olmadığını gösteriyor.
SmartMessage yapısında kimlere, hangi başlıklarda hizmet sunuyorsunuz?
Bankaların yüzde 90’ına hizmet veriyoruz. Bankaların bu işten sorumlu birimi haline geliyoruz. Onlar da bu yapıdan memnun. Onların CRM yapısını besliyoruz. Bankaların gizlilik kuralları var. Verileri dışarı çıkartamıyorlar. O yüzden bizim uygulamalarımız onların veri merkezinde çalışıyor. Ama tamamen bizim yönettiğimiz bir yapı var. Bizim ekibimiz buradan onların veri merkezindeki uygulamaya bağlanıp her türlü gönderileri onlar adına yapabiliyor. Biz BDDK düzenlemelerine de tabiyiz. Üç ayda bir denetleniyoruz. 7/24 destek sunuyoruz bankalara ve internet servis sağlayıcılara. Bu platformumuz çok farklı pazarlama amaçları ile finans kuruluşları tarafından kullanılıyor. Bu yönüyle finans sektörü, örneğin kişiye özel teklifler sundukları perakende sektörü ile bağlantı içinde.
Finans dışında hangi sektörler bu yapıyı kullanıyor?
Sigorta sektörüyle de çalışıyoruz. Burada başarı hikayelerimiz oldu. Bir sigorta şirketine yaptığımız çalışma bölgede onların başarılı projelerinden biri seçildi. Müşteriye ekstre gönderilmesinden, poliçelerinin hatırlatmaları, normal kampanya ve pazarlama mesajlarına kadar herşeyi tek bir platformda yönetebilir duruma geldiler. Söz konusu şirkette bu projenin bütün bölgeye yayılması yönünde bir karar süreci var. Otomotivde de ödüllü projelerimiz oldu. Bir otomotiv şirketi yurtdışındaki fabrikasına bu çözümleri taşımayı planlıyor. SmartMessage esnek bir yapı ve iletişimin her kanadını buraya katabilirsiniz. Reel sektör, otomotiv, finans, gibi sektörlerde farklı ihtiyaçlar öne çıkıyor. Bu yapı sadece mesaj göndermiyor, mesaj da toplayabiliyor.
İşleyiş hakkında bilgi verir misiniz?
Bankaların dört haneli numaralarına atılan mesajlar hep SmartMessage ile gidiyor. Biz mesajı topluyoruz, güncelliğine bakılıyor ve bankanın sistemleri ile konuşuyoruz, almamız gereken cevabı buluyor ve müşteriye anında dönüş yapıyoruz. Bu bir OGS başvurusu olabileceği gibi, havale, EFT, kredi başvurusu gibi aklınıza gelebilecek her türlü işlem olabilir. Bunların tamamı SmartMessage üzerinde koşuyor. Bunlar operasyonel işlemler. Bir de çekilişler var. Bir perakende mağazasında kasadasınız. Kasada kullanıcı olarak kodu mesaj atıyorsunuz. Hemen arkada işlemleri yapıyoruz ve mobil cihaza bir promosyon kodu indiriyoruz. Kişi de bunu kasiyere gösterip kampanyadan yararlanıyor. SmartMessage’ın bir çekirdeği var. Mimarisi dolayısıyla etrafına dilediğiniz uzantıyı yazabiliyorsunuz. Esnekliği ile farklı sektör ve farklı ihtiyaca kolaya uyumlu hale geliyor. Tüm bu farklı yapılarla o yapıya özel bütünleştirmeleri kuruyoruz. Bu nedenle sektör bağımsız çalışıyoruz.
Bu yapıyı ne zaman hayata geçirdiniz?
Prototip 2005’in Ocak ayında aklımda oluşmuştu. O yılın yazında bir perakende zinciri ile yola çıktık. SmartMessage’ın 4.5 versiyonu çıkacak. Bu, 2005 yılından beri geliştirdiğimiz bir ürün. İki farklı geliştirme hep devam ediyor. Bir tarafta SmartMessage’ın çekirdeğinde yeni özellikler konumlandırılıyor. Örneğin artık sosyal medya da var. Bir bankanın Facebook sayfasından da birşeylere erişebiliyorsunuz. Bunlar yeni uygulamalar ve bu paralelde çekirdeğin de gelişmesi gerekiyor. Etrafındaki uzantılar da sürekli geliştiriliyor. Çünkü tüm sektörlerde ve ihtiyaçlarda sürekli bir değişim ve gelişim var. Bu noktada gelecek 4-5 yıllık yol haritamız bile belli.
İş ortaklarınız var ve bunlara yenilerinin katılması söz konusu mu?
İki farklı iş ortağı modelimiz var. Birincisi bizim birlikte çalıştıklarımız. Türkiye’de 3 operatörün aynı anda çözüm ortağı olan tek şirketiz. Bunu yapmak zorundayız, çünkü bankalarla çalışıyoruz. KKTC’de bir girişimimiz ve oradaki operatörlerle çözüm ortaklığımız var. Dubai’de bir ofisimiz ve oradaki operatörlerle görüşmelerimiz de var. Körfez bölgesinde çalışmak istiyoruz. Bunun dışında bayi dediğimiz, bizimle birlikte iş yapacak çözüm ortaklarımız var. Önemli bir satış ekibimiz var ama her yere erişmek yine de mümkün değil. Anadolu’da yaygınlığı artırmak istiyoruz. Oralardaki yerel firmalarla, ufak ölçekli yazılım şirketleri ile işbirliği yapabiliriz. Bu yılki önceliklerimizden biri bu. Yani iş ortağı ağımızla büyümek ve Anadolu’da yayılmak.
Yurtdışı çalışmalar nasıl bir eksende ilerliyor?
4 yıldır Dubai ofisimiz var. Dubai farklı bir pazar. Arap yok ve Avrupa’da iş yapıyor gibisiniz. Orada lokal bankalarla iş yapabilirsiniz. Bizim birkaç bankayla flörtümüz bitmek üzere. Bulut yapısında çalışmalarımız var ve bunu Körfez bölgesinde de yapmak istiyoruz. Türkiye’de olduğu gibi orada da önce büyük kurumsal yapılarla, bankalarla ilerlemek istiyoruz. Türkiye’de egemen sektör finans olduğu için bizim de bu sektörde gücümüz var. Yurtdışı ise farklı. Dubai’de de bankalar büyük ama teknolojik olarak geriler. Çağrı merkezinin mesai saati bitiminde kapandığı ülkeler var. Dubai’nin yanında Azerbaycan’da da görüşmelerimiz var ve orada da durum farklı değil. Ölçek ve hacim küçük, buna göre de bakış açısı küçük. Bu nedenle önce ihtiyacı yaratmak gerekiyor. Önceliğimiz bu. Oradaki bankalar ve operatörlere bunu anlatmaya önem veriyoruz. Her coğrafyada farklı öncelikler ve ihtiyaçlar var. Bu ülkelerin yatırım güçleri var. Bu nedenle yeniliklere ilgi gösteriyorlar. Orada bir hareketlenme bekliyoruz. Dubai ve Azerbaycan dışında görüştüğümüz çok ülke var. Operatörlerle anlaşarak oralarda da farklı çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu amaçla işi sadece ‘yurtdışı operasyonlar’ olan bir direktörümüz var.
Ankara ofisine yeni bir ofisin eklenmesi gündemde mi?
İzmir’de de açacağız. Ankara ofis hem Anadolu’ya yayılım hem de kamuya yakın olma amaçlı. Home office satış temsilcilikleri şeklinde 2015 yılı için yayılma planımız var. Siyasi bir parti ile işbirliğimiz var zaten. Seçim dönemi bu yönüyle yorucu oldu. Birçok bakanlık ve yerel yönetim ile halihazırda çalışıyoruz. SmartMessage kullanan 20’nin üzerinde daire başkanlığı var. E-devlet ihalesini de aldık. Tüm kamu altyapısı SmartMessage oluyor. E-devlet ihaleleri Türksat’a ihale edildi ve onlar ihaleye çıktılar. İhale şartnamesini karşılayabilen iki firmaydık ve biz aldık. Türksat aracılığıyla bütün kamuya e-posta, SMS gibi tüm mesajlaşma altyapılarını sağlayacağız. Türksat aracılığıyla KKTC e-devlet projesi de girdiğimiz ihalelerden biri.
2014 yılı planlarınız neler?
Yurtdışı çalışmalar ve kamu en odaklandığımız alanlardı, ikisinde de ilerleme kaydettik. Şirket yapımızda bazı değişimler olacak. Deloitte Fast 50’de öne çıkıyoruz ve bu da bize ilgiyi yüksek tutuyor. Şu anda 3 tane fonla görüşmelerimiz var. Yatırım olarak buraya girmek isteyenler var. Stratejik iş ortağına ihtiyacımız yok, kontrolü vermek istemiyoruz. Ama kamu ve yurtdışı hedeflerimizde bize destek olabilecek yatırımcılara sıcak bakıyoruz. Yani tamamen vizyonumuzu desteklemesi önemli.
Bulut hizmeti sağlıyor musunuz?
Evet bu yılki odak konularımızdan biri de bu. Kendi bulutumuzda 800’e yakın müşteri var. Birkaç veri merkezi daha çıkacak. Microsoft’la Azure’da çalışma planlarımız var. Tüm ürünlerimizi SaaS olarak orada sunuyoruz. Bulutta beklenti biraz daha farklı ve performans daha da önem kazanıyor. Bu nedenle yeni versiyon bir ürünümüz var. İlk önce e-devlet altyapısında bunu kuracağız. İstediğiniz kadar büyüyebilecek önemli bir mimariye ulaştık.