Meslek Lisesi Memleket Meselesi 4.0
Merhabalar sana,
Haftaya Godot’yu bekler gibi beklediğimiz, ama Godot’dan farklı olarak, er ya da geç gelecek bir gerçekle, depremle başlıyorum. Her bir titreme sonrası uzmanlar durum analizi yapıyorlar tamam, yerel yönetimler de önlem alma çabasında. Bu arada Yandex de harekete geçmiş. Yandex Haritalar’a ve Yandex Navigasyon’a, afet toplanma yerlerinin verileri eklenmiş. Ayrıca Yandex Navigasyon’un arama ekranında yer alan kategoriler bölümüne kolay erişim için “Toplanma Alanları” özel kategorisi eklenmiş. Yandex, Türkiye genelini kapsayan bir çalışma ile deprem toplanma alanlarını veri tabanına ekleyerek, olası bir afet durumunda kullanıcıların hızlı bir şekilde gerekli bilgilere ulaşmasını hedefliyor. AFAD tarafından toplanan ve yerel yönetimler ile belirlenen verilerden faydalanılarak oluşturulan bu çalışmada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de çalışılmış.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gelecek nesillerin sürdürülebilir ve sağlıklı gıdaya erişimi için yerli tohum seferberliğini başlatmış. “Atadan Toruna Tohum Seferberliği” isimli çalışma ile Atalık ve yerli tohumdan fidana ve meyveye giden süreçte yerli tohum kullanımı yükselecek ve gıda zincirinde yerlilik oranı artırılacak. Dört ayaklı uygulanacak seferberlik çerçevesinde 2 yılda 15 bin tohum üreticisi eğitilecek. Ayrıca Morfolojik ve Moleküler Test Laboratuvarı, Tohum Teşhis ve Analiz Görüntüleme Sistemi ve Fidan İhtisas Merkezi ile ‘Ata Meyveleri Gen Bahçesi’ kurulacak. Yıllardır beklediğimiz bir adım, dilerim gerçek anlamda meyvelerini verir. Bu proje ile tohumculuk sektörü yeni teknolojiler ile de buluşturulacak. Hem böylece Türkiye’nin dijital tohum arşivi ve kataloğu ile tüm resmi ve özel yetkili laboratuvarların, üniversitelerin, tohum analistlerinin yararlanabileceği bir veri tabanı da oluşturulacak.
Şimdi benim gibi Instagram beceriksizleri için bir bilgi vermek isterim. ‘Sıkı takipçilerim kimler? Şehrimdeki takip etmeye değer hesaplar neler?’ ve ‘bence’ asıl önemlisi ‘Instagram’ı nasıl daha etkili kullanabilirim?“ sorularına cevap veren Liker Analyzer mobil analiz uygulaması Denizli’de geliştirilmiş ve kısa sürede birçok ülkede kabul görmüş. Liker Analyzer, Instagram’daki birçok veriyi anlaşılır şekilde raporluyor, tüm beğenileri, beğenenleri, takipçileri, geri takip etmeyenleri, yorumları, etiketleri, paylaşım yapmak için en iyi zaman aralıklarını raporluyor, etkileşime göre Instagram skoru da üretiyor. Hatta ülke ve şehir kırılımlarına göre Instagram hesaplarından Liker Analyzer Ligi oluşturuyor. Liker Analyzer’ın ürün müdürü Mehmet Ali Sabuncuoğlu, “www.likeranalyzer.com ve tüm uygulama marketlerinden Liker Analyzer ücretsiz indirilebilir. Nitelikli işlenmiş veri analizi ile mobil trendlerin bilgi kaynağı olmayı hedefliyoruz” demiş.
Bir inovasyon daha… Ford, bisikletlilerin trafikte diğer sürücülerle daha güvenli iletişim kurabilmesi için dünyanın bisikletlilere özel ilk ‘emoji ceketini’ tasarlamış. Ford’un ‘Yolu paylaş’ yaklaşımı doğrultusunda geliştirilen ceket, kablosuz kumanda paneli ile bisikletlilerin ellerini gidondan kaldırmadan hareketlerini, gidecekleri yönü ve tehlikeli durumları bildirmesini sağlıyormuş. Bisiklet yollarımız artsın, biz de ceketimizle arz-ı endam edelim.
‘Eğitim şart’ derim her hafta bilirsin. Tüpraş, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle 4 ilde 30 ortaöğretim okulunda “Robotik Kodlama, Üç Boyutlu Modelleme, Üretim Beceri Sınıfları”nı kurmuş. Kocaeli Şehit Alper Al Ortaokulu’ndaki laboratuvarın açılışına katılan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Tüpraş bu laboratuvarlar ile ortaokul öğrencilerinin 21’inci yüzyıl becerileri ile tanışmasına aracılık ediyor. Yenilikçi düşünen, hızla değişen dünyaya ayak uydurabilen öğrencilerin kodlama konusunda da yetkinlik kazanmasını sağlıyor. Koç Topluluğu olarak 2006 yılında Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesine başladık. Geldiğimiz noktada ise mesleki eğitim konusundaki tecrübelerimiz bizi Endüstri 4.0 dünyasında Meslek Lisesi Memleket Meselesi 4.0’a getirdi” demiş. Bu sınıflar, Tüpraş rafinerilerinin bulunduğu Batman, Kırıkkale, İzmir ve İzmit’teki toplam 30 ortaöğretim okulunda 7. ve 8. sınıfların eğitim görmesi için hazırlanmış ve 2019-2020 öğretim yılında eğitimin başladığı sınıflarda bugüne dek 12 bin öğrenciye eğitim verilmiş. Proje ile 80 öğretmen yoğun mesleki gelişim eğitimlerine katılırken, sertifikalı ‘eğitici eğitmenler’ olarak yetişmeleri desteklenmiş. Sınıfların sarf malzeme ihtiyaçlarının tamamı Tüpraş tarafından sağlanırken, proje özelinde 3D modelleme, robotik kodlama ve eğitim içeriklerini destekleyen çalışma kiti de hazırlanmış. Bu devirde yayılarak gelişmesini dilediğim eğitim tam da budur.
Bu arada Logo Yazılım da her yıl uyguladığı stajyer alımlarına devam ediyor. “Log-in” adı altında üniversitelerin yazılım alanında eğitim veren fakültelerinde okuyan 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerine staj imkânı sunan Logo Yazılım’ın programına başvuruda son tarih 10 Mart.
Logitech, tasarım alanında dünyanın en saygın platformlarından 2020 iF Design ve 2019 Good Design Ödüllerinde 5 ayrı markasıyla toplamda 25 ödül kazanmış. Bilgisayar, yazılım ve donanım ürünleri başta olmak üzere, 30 yıldır bilgi teknolojileri ürünlerinin dağıtımını gerçekleştiren Penta Teknoloji’nin Türkiye’deki tek dağıtıcısı olduğu OKI ise İngiltere’nin önde gelen iki sektörel dergisi OEN Magazine ve Print IT Reseller Magazine tarafından iki ödüle layık görülmüş.
Bu haftaya noktayı çocuklar için bir yarışma ile noktalıyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Eyüpsultan Belediyesi, CGV Mars Cinema Group destekleri ile TÜRSAK Vakfı tarafından 10-16 Nisan arasında gerçekleştirilecek olan 16. TÜRSAK Çocuk Filmleri Festivali kapsamında düzenlenen Filmimin Hikâyesi Yarışması’na başvurular başlamış. Hedef; sanatsal alanlarda yeteneği olan çocukları üretime teşvik etmek ve sinema sanatını uygulamada öğretmek. Bu yıl İstanbul, Ankara, Samsun, İzmir ve Urfa illerinde 8-12 yaş arası ilkokul ve ortaokul çocuklarının katılımına açık olan hikâye yarışmasının konusu ise “Geleneksel Eyüp Oyuncağı” olarak belirlenmiş. cocukfestivali.tursak.org.tr/cocuk/index sitesi ise detay ve başvuru noktası.
Haftaya yine burada olalım,