MESS Teknoloji Merkezi uçtan uca entegre bir dijital üretim tesisi
İstanbul Ataşehir’de bulunan, dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi MESS Teknoloji Merkezi’nin, toplam 4 Milyar TL yatırımla 4 bin istihdam sağlayacak 40 fabrikanın açılışını 29 Ağustos tarihinde yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın ilk çağrısında desteklenmeye hak kazanan 10 firmayı açıkladı.
MESS Teknoloji Merkezindeki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Emre Gencer katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi alanında dünyada tek olan MESS Teknoloji Merkezi’ni Türkiye’ye kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 200 milyon liralık bir yatırımla hayata geçirilen ve yılda 40 bin kişiye 400 bin saat ücretsiz eğitim verecek merkezle, rekabetçi teknoloji alanında yeni bir çığır açılacağını belirtti. Erdoğan, Türkiye’nin potansiyeline inanan, geleceğine yatırım yapan tüm müteşebbislere şükranlarını sundu. “Türkiye’yi, küresel bir üretim ve teknoloji üssü haline dönüştürmekte kararlıyız” ifadesini kullanan Erdoğan, “Teknoparklarımızda üretilen teknoloji ürünlerinin ihracatı 4,8 milyar dolara yükseldi. ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ kapsamında titiz bir çalışmayla ülkemiz için kritik öneme sahip ürünleri tespit ettik. Ayrıca; robotik, eklemeli imalat, ileri malzemeler, çip teknolojisi, elektrikli ve insansız ulaşım sistemleri gibi konularda da iddiamızı ortaya koyduk. Programımızın ilk çağrısını, yerli kabiliyetlerimizi hızla artırmak istediğimiz ve sanayi için stratejik öneme sahip makine sektörüne yapmıştık. Gelen başvurular içinden, sektöre seviye atlatacak 10 projenin destek kararını tamamladık. Bu projeler için 1 milyar liraya yakın sabit yatırım yapılacak. Projelerin Ar-Ge’sini TÜBİTAK, yatırım harcamalarını KOSGEB finanse ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız da stratejik devlet teşviklerini verecek. Bu 10 projeye çok yakında yenilerini dâhil ederek, 2 milyar liranın üzerinde bir sabit yatırımı makina sektörüne kazandıracağız.”
Cari açık verdiğimiz kritik sektörlerdeki ürünleri yerli imkân ve kabiliyetlerle üreteceğiz
Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada “Salgınla birlikte pek çok ülkenin gündemine giren; yerlilik, millilik ve kendi kendine yetebilme kavramlarını, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin merkezine koymuştuk. İşte Stratejimizin bel kemiğini oluşturan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı da bu anlayışın en somut yansıması. Hamle programın en temel amacı, cari açık verdiğimiz kritik sektörlerdeki ürünleri yerli imkân ve kabiliyetlerle üretmek. Hamle Programı, üretimde hedeflediğimiz yapısal dönüşümün temel kaldıracı olacak” açıklamasını yaparak şunları kaydetti: “Açacağımız tesisler arasında dünyanın en yeni döküm fabrikası, Avrupa’nın kendi alanında en büyük makine parkuruna sahip fabrikası, Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük entegre ve akıllı kompresör fabrikası ve ülkemizin en büyük aydınlatma fabrikası gibi dikkat çekici örnekler var.
Yine bu fabrikalar içinde; otomotiv yan sanayinde ilk defa yerlileştirilecek ürünleri üretenler var, paslanmaz çelik üretenler var, yüzde 100 ihracata çalışanlar var. Böylesine bir çeşitlilik, sanayimizin yarınları için bizleri gerçekten çok heyecanlandırıyor, çok umutlandırıyor. Bu yatırımla ülkemiz, dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezine sahip oldu.”
Model Fabrika ile eğitim, gelişim ve danışmanlık aynı çatı altında harmanlanacak
MESS YK Başkanı Akkol, ekonomiye her yıl 30 milyar doların üzerinde katkıda bulunduklarını söyleyerek “Ülkemizde ihracatın yüzde 37’sini, MESS üyeleri gerçekleştiriyor. MESS Teknoloji Merkezi, ülkemizin yarınlara açılan kapısı olacak” değerlendirmesini yaptı. MESS Teknoloji Merkezi, MESS üyesi 241 şirket tarafından kuruldu. Merkez, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına ve teknolojik gelişimine milli çözümler üretmeyi hedefliyor. Bir sanayi şirketinin dijital dönüşümünü gerçekleştirebilmesi için gereken bütün ihtiyaçları ve eğitimleri tek çatı altında karşılayacak merkez, metal sanayisinde faaliyet gösteren işletmeler için tasarlandı. Merkez, Model Fabrika ile eğitim, gelişim ve danışmanlığı aynı çatı altında harmanlayacak. Kapalı alan olarak dünyadaki örneklerinin 3 katı büyüklüğünde olan merkez, 10 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruldu. 200 Milyon TL yatırımla kurulan merkezde, kesikli ve seri üretim hatları bulunuyor. Merkezde talep tahmininden tedarik zincirine, üretim sistemlerinden kalite yönetimine kadar uçtan uca entegre bir dijital üretim tesisi kurulmuş durumda.