Metaverse kendi iş tanımlarını ve iş olanaklarını getirecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Metaverse’ün tüm detaylarıyla ele alındığı, İstanbul’da 3 Ekim tarihinde düzenlenen ‘Meta Xtopia’ etkinliğinin açılışına katıldı. Sayan, yapılan bir araştırmaya göre, Metaverse pazarının 2021 yılında 21 milyar dolara ulaştığı görülürken 2022 yılı sonunda ise 28 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağının beklendiğini kaydetti.
Meta Xtopia etkinliğinin açılışında teknolojinin hayata kazandırdıklarını aktaran Bakan Yardımcısı Sayan, Metaverse’ün değişimin ulaştığı en son nokta olduğunu vurguladı. Bu durumun heyecan verici olduğunu dile getiren Sayan, “Metaverse’ün alıştığımız iş dinamiklerini değiştireceği ve bunun sonucunda kendi iş tanımlarını ve iş olanaklarını getireceği veya mevcut işleri değişime uğratacağı çok açık. Metaverse’ün işletmeler ve tüketiciler tarafından kullanım potansiyeline baktığımızda, e-ticaret, bankacılık, perakende gibi alanlarda yüksek potansiyel ile öne çıktığını görüyoruz” açıklamasını yaptı. Sayan, Metaverse pazarı hakkında da “Yapılan bir araştırmaya göre, Metaverse pazarının 2021 yılında 21 milyar dolar büyüklüğe ulaştığı görülürken, 2022 yılı sonunda ise 28 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Teknoloji dünyasının lider kuruluşlarının Metaverse nedeniyle ilk kez aynı anda birbirlerine rakip olması bu alanın potansiyelini gözler önüne seriyor. Dijital ekonominin, küresel ekonominin yüzde 20 ila 25’ine denk geldiği, dijital deneyimlerin Metaverse evrenine kaymasıyla birlikte, farklı senaryolar çerçevesinde 2 ila 12 trilyon dolar arasında bir pazar oluşacağı öngörülüyor” dedi.
Metaverse’ün teknolojik altyapısı, donanımsal ve yazılımsal olarak henüz istenen düzeyde değil
Sayan, bu alanda henüz kabul görmüş standartların görülemediğini belirterek “Şimdilik kısıtlı alanlarda kullanılan ve ülkeler bazında Güney Kore tarafından ülke politikasına dâhil edilen Metaverse’ün teknolojik altyapısı, donanımsal ve yazılımsal olarak henüz istenen düzeyde olmadığını söylersek yanlış olmaz. Uzmanlara göre gerçek anlamda bir Metaverse deneyimi için aşılması gereken engeller ve katedilmesi gereken mesafeler var” şeklinde konuştu. Metaverse’ün gerçek dünyaya bire bir benzemesinin ancak sanal gerçeklik ve 5G teknolojilerindeki hızlı ilerleme sayesinde mümkün olabileceğini vurgulayan Sayan, Türkiye’nin dünyada Metaverse teknolojik altyapısına devlet düzeyinde önem veren ülkeler arasında önde gelenlerinden biri olarak yerini aldığını kaydetti.
“Daha çok temas, daha çok iş birliği daha çok şeffaflık bekliyoruz”
Bakan Sayan’ın gündeminde sosyal medyadaki dezenformasyonu önlemek için yapılan düzenlemeler de vardı. Daha efektif bir mücadele için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Sayan, “Bu sosyal ağlara ilişkin yeni yasal düzenlemenin Meclisimiz tarafından kabul edilip yürürlüğe girmesiyle birlikte vatandaşlarımızın sosyal ağlarda oluşan mağduriyetlerinin önlenmesi için önemli bir adımın atılmış olacağını belirtmek isterim. Ancak oluşacak bu faydanın meta ve benzer şirketlerin iş birliği makenizmalarının güçlenmesiyle etkin biçimde yürütüleceği açıktır. Bu nedenle gerek ülkemizle olan ilişkilerin güçlendirilmesi gerekse kanuna uyum süreçleri açısından her türlü desteği vermeye hazırız. Daha çok temas, daha çok iş birliği daha çok şeffaflık bekliyor, vatandaşlarımızın şikâyetlerine çözüm süreçlerinin hızının mevcut durumdan daha fazla hızlandırılmasını istiyoruz” dedi.