Metro İstanbul Bilgi Teknolojileri Müdürü Cihat Yediyıldız: “FELAKET KURTARMA YAPIMIZ GÜÇLÜ”
“Şirketimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olup ana faaliyet alanı kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmaktadır.
İstanbul genelinde 327,60 km. uzunluğunda kent içi raylı sistem işletmesi bulunmaktadır. Toplam sistem içerisinde 213,55 km. uzunluğundaki 18 hat ile her gün 2,5 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren Metro İstanbul, hizmet kalitesi ile de dünyada örnek gösterilen markalar arasındadır.
Raylı sistem yatırımlarının hızlanması ve yeni hatların devreye alınması ile hizmet ağı sürekli büyüyen Metro İstanbul, yolcu odaklı anlayış ile hizmet kalitesini sürekli geliştirmektedir. Dünya standartlarında, hızlı ve efektif ulaşım hizmetleri sunan, ulaşım teknolojilerini sürekli geliştiren, AR-GE’ye ve insan kaynaklarına sürekli yatırım yapan Metro İstanbul, İstanbul’u geleceğe taşıma hedefiyle çalışmalarına devam etmektedir.
Metro İstanbul, raylı sistem işletmeciliğinin yanı sıra, yönetiminde bulunan raylı sistem araçları, istasyonlar, sabit tesisler ve hat altyapıları ile elektrik ve elektronik sistemlerin bakım ve onarımlarını yapmaktadır. İşletmecilik ve bakım onarım faaliyetlerinin yanında hem İstanbul’un gelecek metro projeleri hem de yurt içi ve yurt dışındaki toplu taşıma projeleri için mühendislik ve müşavirlik hizmetleri de şirketimizce verilmektedir.
Metro İstanbul teknoloji üretirken aynı zamanda ürettiği teknolojiyi kullanan bir firmadır. ERP sistemi olarak SAP sistemi kullanılmaktadır. SAP sistemini 2023 yılında güncelleştirme çalışması başarı ile tamamlanmış proje, ilk olarak merkezinde Opentext olan bir sistemin 5 versiyon yükseltilmesi ile dünya da bir ilk olma özelliğine sahiptir.
Bu kadar çok farklı ve büyük sistemin yönetildiği yerde kamunun gereği bulut ürün kullanmamamızdan dolayı her şeyi kendi veri merkezimizde kullanmak ve yönetmek zorundayız. Pandeminin etkisi ile uzaktan çalışma başladı, ama biz her zaman yerinde destek vermek zorunda kaldık. 7/24 herkese hizmet vermek için sahadaydık bu konuda. SAP haricinde birçok teknolojik ürün kullanıyoruz. Bunların yedekliliğini ve sürdürebilirliğini sağlamak zorundayız.
İBB’ye ait veri merkezinde birçok sunucumuz var. Operasyonlarımızı da iş kritik sunucularımızda tutuyoruz. Bunların felaket kurtarmasını sağlamak zorundayız. Bu sistemi yönetirken ve kullanırken iletişim çok önemlidir.
Şirketimiz Emniyet Kritik sistemleri yönettiği için anlık Doğal afet veya çevresel olaylarda iletişim devamlılığı için Uygu telefonları ve iş sürekliliği olmazsa olmazımız haline gelmektedir.
Bu sürdürülebilirliği sağlamak adına Operatörler ile devamlı iş birliği halinde çalışıyoruz.
Artık belediye iştirakimiz olan teknoloji şirketi üzerinden almak zorundayız. İş sürekliliği bakımından felaket kurtarmayı SAP için konuştuğumuz zaman bizim 18 hattımız olunca, birçok metro istasyonumuz deprem veya sel bakımından güçlü konumda olduğu için bazı ürünleri konumlandırarak yedeğini sağlamış durumdayız. Aynı şekilde veri merkezimizin de iş sürekliliği var. Diğer operatörlerin veri merkezleri ile iş sürekliliğini sağlıyorlar. Senaryoları test ediyoruz. Deprem ve sel olması durumunda metrolar en güvenli yerler diyebiliriz.”