MEXT Dijital Dönüşüm Lideri Ömer Cinpir: “Türk sanayisinin hem dijital hem de yeşil dönüşüm çalışmalarında yol arkadaşlığı yapıyoruz”
“Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) inisiyatifiyle kurulmuş olan teknoloji merkezi MEXT, ülke sanayisinin dijital ve yeşil (sürdürülebilirlik) dönüşüm süreçlerine rehberlik etmek, firmaların yeni teknolojilerin deneyimlenmesini sağlamak ve farkındalıktan başlayarak yetkinlik geliştirmeye uzanan geniş bir çerçevede sanayicileri dokunmak üzere kurulmuştur. MEXT; Dijital Fabrika, Olgunluk Değerlendirme Hizmetleri, Ekosistem ve Eğitim olmak üzere dörtlü bir oluşumdan meydana gelmekte ve işletmelere dijital ve yeşil dönüşüm yolculuklarında uçtan uça destek vermektedir. Bugüne kadar MEXT eğitimleri kapsamında 17 binden fazla katılımcıya eğitim verilmiştir. 900’e yakın firmadan 13.000’i aşkın yerli ve yabancı ziyaretçi, İstanbul Ataşehir’deki MEXT’te sanayide ikiz dönüşümü deneyimleme imkânı bulmuştur. Bu zamana kadar 12 farklı imalat sektöründen 300’den fazla firmaya olgunluk analizi hizmeti sunuldu. Sanayi şirketlerimizin yeni teknolojileri benimsemesini hızlandırmak, girişimlerle iş birliğini arttırmak ve ikiz dönüşüm vizyonunu geliştirmek amacıyla enerji, yeni malzemeler, siber güvenlik, eklemeli imalat, sürdürülebilirlik gibi temalarda 350’den fazla etkinlik düzenlendi.
MEXT’in dört ayağından biri olan Dijital Fabrika’da, dünyanın en ileri üretim teknolojilerinin ülke sanayicisi ile buluşturulduğu bir canlı üretim alanı olarak kurgulandı. Uçtan uca entegre olan bu dijital fabrika, Türkiye’nin uçtan uca 5G teknolojisi ile desteklenen ilk üretim tesisi. Dijital fabrikanın kurgusunda, birbirinin müşterisi olan işletmeler olarak tasarlanan iki ayrı üretim hattı mevcut. Bunlardan ilki; otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik, makina ve kalıp üreticileri ve yan sanayileri için tasarlanan kesikli üretim hattı; ikincisi ise demir-çelik sektörü için tasarlanmış, gerçek üretim tesislerinde kullanılan kontrol sistemi ile entegre edilmiş, dünyanın ilk sanal demir-çelik tesisi olan sürekli üretim hattıdır. Dijital Fabrika’da 170’ten fazla dördüncü sanayi devrimi kullanım senaryosu ve 60’tan fazla sürdürülebilirlik senaryosu ile ziyaretçilere sanayi 4.0 uygulamalarının katma değeri canlı olarak gösterilmektedir. Bu gösterimler sırasında dijital ve yeşil dönüşüm uygulamalarının üretkenlik, esneklik, kalite, karbon salınımı gibi parametrelerde belirgin iyileştirme sağladığı gözlemlenebilmekte. Dijital Fabrika hem dünya devi işletmelere hem de KOBİ’lere hitap etmek üzere tasarlandı. Dijital Fabrika aynı zamanda yerli girişimci ve teknoloji çözüm sağlayıcılarını ülkemizdeki büyük sanayi işletmelerine erişim için ölçeklendirmekte, böylelikle yerli ve milli teknolojilerin gelişimine destek vermekte.
MEXT tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile Türkiye sanayisinin ortak ihtiyaçlarına yönelik bir yapay zekâ laboratuvarı kurulması çalışmaları başlatıldı. Kurulacak bu laboratuvarın, yapay zekâ uygulamalarının hem donanım hem de yazılım olarak geliştirilmesine imkân sağlayacak tüm altyapıyı barındırması planlanmakta. Laboratuvar kapsamında endüstrinin en çok ihtiyaç duyduğu alanlarda ortak ihtiyaçlara yönelik yapay zekâ projeleri geliştirilecek ve farklı sektörlerde uygulanabilecek iyi uygulama örnekleri hayata geçirilecek. Bu amaçla, önden eğitilmiş modeller (pre-trained models) ile karmaşık endüstriyel süreçler modellenecek ve sanayinin hızlı kullanımına sunulacak. Diğer yandan, yapay zekâ odaklı yapılacak değerlendirmeler ile şirketlerin yapay zekâ yolculuklarında olgunluk seviyelerini de belirlemek istiyoruz. Yapay Zekâ uzmanları yetiştirmek üzere eğitimler de düzenlenecek. Laboratuvar kapsamında özel sektör, akademi, kamu kuruluşları ve STK’lardan oluşan geniş bir yapay zekâ ekosistemi oluşturulması hedeflenmekte.”