MEXT & Microsoft iş birliği ile sanayide dijitalleşmenin kilidini açtı
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS), Microsoft ile ortaklığı kapsamında yaratılan ve dünyada bir ilk olan Microsoft Manufactoring Core (Microsoft Üretim Teknolojileri Merkezi), MEXT bünyesinde Türk sanayisinin hizmetine sunuldu. Microsoft Manufacturing Core; Türkiye, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde geniş bir kitleye hizmet ederek dijital dönüşümün merkez üssü olacak. MEXT-Microsoft stratejik ortaklık lansmanında konuşan MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol “MESS ve Microsoft stratejik ortaklığı ile sanayimizde dönüşümün kilidini açıyoruz. Bunun için üretim sektörünün dijital teknolojilerle kalkınması, bu alanda ihtiyaç duyulan yetkin iş gücünün yetiştirilmesi, özel sektör/kamu/akademi üçgeninde yenilikçilik iş birliklerinin kurulması, sürdürülebilir sosyal faydanın sağlanmasını amaçlıyoruz” dedi. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin ise, “Microsoft Manufactoring Core kapsamında sektörün potansiyelini ortaya çıkaracak en yeni teknolojileri, gerçek üretim şartlarında paydaşlarımıza anlatacağız. Bu yatırım Dünyada bir ilk. Bu sebeple, sadece Türkiye için değil, Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin tamamı için çok önemli bir yatırım. Microsoft’un Türkiye’ye olan inancının somut bir göstergesi” dedi.
Dünyanın en büyük, en ileri, en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi MEXT; ekosisteminin en önemli paydaşlarından Microsoft ile stratejik ortaklığa giderek sanayide dijital dönüşümün kilidini açtı. MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin’in ev sahipliğinde 15 Haziran 2021 Salı günü dijital imzalar atılarak Microsoft Manufacturing Core sanayinin hizmetine açıldı.
Stratejik ortaklık lansmanında konuşan MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Microsoft ile iş birliklerini teknoloji ortaklığının ötesine geçirdiklerini belirterek “Sanayide dijital dönüşümün anahtarları MEXT ve Microsoft’un iş birliği ile dünyanın en büyük sanayide dönüşüm hareketini başlatıyoruz. Bunun için üretim sektörünün dijital teknolojilerle kalkınması, bu alanda ihtiyaç duyulan yetkin iş gücünün yetiştirilmesi, özel sektör/kamu/akademi üçgeninde yenilikçilik iş birliklerinin kurulması, sürdürülebilir sosyal faydanın sağlanmasını amaçlıyoruz ” dedi. Microsoft Manufactoring Core’un dünyada bir benzeri olmadığını vurgulayan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin de sözlerine şöyle devam etti; “Microsoft Manufactoring Core kapsamında sektörün potansiyelini ortaya çıkaracak yapay zeka, bulut, IoT ve karma gerçeklik gibi en yeni teknolojileri, gerçek üretim şartlarında paydaşlarımıza anlatacağız. Bu yatırım Dünyada bir ilk. Dolayısıyla sadece Türkiye için değil, bölgenin tamamı için de önemli bir yatırım. Aynı zamanda Microsoft’un Türkiye’ye olan inancının somut bir göstergesi” dedi. Özbilgin: “MEXT içerisindeki model fabrikanın dijital teknolojilerle nasıl desteklenebileceği, birebir örneklerle üretim sektörü paydaşlarına sunulacak. Microsoft Manufactoring Core içerisinde, Microsoft’un endüstriyel IoT, Büyük Veri, Yapay Zeka ve Makine öğrenmesi, Görüntü/Ses/Video işleme, Operasyon Teknolojisi için siber güvenlik ve saha çalışanları için verimlilik sağlayan teknolojileri ile bölgedeki en kapsamlı demo alanı oluşturuldu. Bu çözümlere ek olarak ziyaretçiler, 5G’nin hayatımıza girmesi ile üretim tesisleri için özelleştirilmiş ve halihazırdaki şebekenin dilimlenerek sadece üretime ait Private şebekelerin kolaylıkla ayağa kaldırılabilmesine olanak sağlayan çözümleri görme fırsatına sahip olacaklar” dedi.
Microsoft Manufacturing Core özelindeki görüşlerini paylaşan MESS Yönetim Kurulu Başkanı AKKOL ise, “yeni teknolojilerin üretim merkezi Singapur’da, Japonya’da olmayan bir modeli ilk defa Türk sanayisi ile buluşturuyoruz. Üretim sektörü teknolojilerinin sergileneceği dünyadaki ilk Microsoft Manufacturing Core’u MEXT’te sanayimizin hizmetine sunuyoruz. Sanayicimiz bu hizmet alanında Microsoft ve yerli çözüm ortakları tarafından geliştirilen teknolojiyi ve sistemleri deneyimleyecek. Yeni iş birliğimiz ile, sanayiye uçtan uca entegre çözümler sunan MEXT’e daha da değer katacak” dedi.
Yerli Teknolojiler Sergilenecek
MEXT içinde bir hizmet alanı olarak tasarlanan Microsoft Manufacturing Core çatısı altında, Türkiye dışında Orta Doğu ve Afrika bölgesi için de üretim sektörü teknolojileri sergilenecek. Manufacturing Core ile MEXT içerisinde oluşturulan bölgedeki en kapsamlı İleri Üretim Teknolojileri demo alanında sanayicilere şu teknolojileri deneme imkanı veriliyor;
- Microsoft’un endüstriyel IoT, Büyük Veri, Yapay Zeka ve Makine öğrenmesi,
- Görüntü/ses/video işleme,
- Operasyon Teknolojisi için siber güvenlik,
- Saha çalışanları için verimlilik sağlayan teknolojiler.
Bu hizmet alanında, Microsoft ve yerli çözüm ortakları tarafından geliştirilen teknoloji ve sistemler deneyimlenecek. Bu sayede MESS üyeleri ve ekosistemi, hibrit bulut çözümlerini Türkiye’de ilk kez MEXT içerisinde görme ve tanıma şansını da elde edecek.
MESS-Microsoft Stratejik Ortaklığının Gelecek Adımları
- Microsoft Manufactoring Core: Bu yatırım kapsamında sektörün potansiyelini ortaya çıkarak yapay zeka, bulut, nesnelerin interneti (yani IoT) ve karma gerçeklik gibi en yeni teknolojiler, gerçek üretim ortam ve şartlarında anlatılacak.
- Yetkinlik Gelişimine Destek: Dijital dünyanın ihtiyaç duyduğu kalifiye ve nitelikli iş gücünün yetişmesi için farklı seviyelerde eğitim programları sunulacak. Sektörde uzun zamandır ihtiyaç duyulan yetkin iş gücü yetiştirilecek. Buna ek olarak, ücretsiz eğitim portalı Microsoft Cloud Society’iyi de MESS üyelerine ve iş ortaklarına açarak, bulut teknolojileri alanında eğitimler sunalacak.
- Üretim Sektörüne Yön Verecek Beyin Takımı: Sivil Toplum Kuruluşları, Start-Up ve akademik dünya ile iş birliklerini artırarak, bir düşünce merkezi oluşturacak ve buradan çıkacak yaratıcı fikirlerle sektörün gelişimine katkıda bulunulacak.
- Sürdürülebilir Kamusal Değer Yaratacak Projeler: Toplumsal anlamda değer yaratacak sürdürülebilir projeler ile iktisadi ve çevresel kalkınmasının öncüsü olacak.