MİA Teknoloji yurtiçi ve yurtdışı hedeflerini büyütüyor
2006 yılından bu yana kimliklendirme, güvenlik, sağlık bilişim ve akıllı ulaşım teknolojileri alanında faaliyet gösteren MİA Teknoloji, son yıllarda ürün ve çözüm ağını geliştirmeye devam ediyor. Değişen sektör ihtiyaçları ve müşteri talepleri ile siber güvenlik teknolojisi ve yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla beraber 2020 yılında metaverse, 2022 yılında yeni paylaşımlı ulaşım teknolojilerinde ve 2023 başında elektrikli araç şarj ağı ve yenilenebilir enerji alanlarında faaliyet göstermeye yönelik adımlar atıyor.
“Katar Doha, ABD New York ve Fas Rabat bölgelerinde yer alan şirketlerimiz vasıtasıyla bu alanlarda mevcut teknolojilerimizi taşımak, yeni iş ortaklıkları geliştirmek ve bu pazarlarda pay sahibi olmak için çalışmaya devam ediyoruz” diyen MİA Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Ünal, şunları kaydetti:
“Akıllı ulaşım alanında faaliyet gösteren elektrikli araç paylaşımı ve elektrikli araç şarj ağı hizmetleri sunan Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösterecek Enerjey Enerji A.Ş. olmak üzere iki iştirak şirketimiz bulunuyor. Bu sektörlerde Ar-Ge ve ürünleşme faaliyetlerinin yanı sıra büyük entegrasyon projeleri ile de müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz. Türkiye’nin 7 bölgesinde çalışan, bakım ve onarım hizmetleri vermeye devam ettiğimiz sistemlerimiz bulunuyor. Ürün ve sistem çözümlerimizin yanında müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel terzi modeli sistem geliştirme ve modüler yapıya sahip ürünler sunarak çözüm ortağı anlayışıyla hizmet sunuyoruz.”
Kimliklendirme alanında yüz tanıma, iris tanıma, parmak, parmak damar, akıllı kart ve mobil telefon teknolojileri ile kendilerine ait cihaz ve yazılımlarıyla geçiş kontrol ve ödeme gibi sistemleri gibi birçok projesi bulunan MiA Teknoloji’nin çözümleri hakkında bilgi veren İhsan Ünal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Güvenlik alanında tesis güvenlik üzerine bir tesis veya kampüsü, bu bir üniversite veya bir enerji tesisi olabilir, buranın kişi, araç ve nesne takibi yaparak kamera, radar, araç plaka tanıma gibi güvenlik sistemleri sunuyoruz. Aynı zamanda tesis içinde bulunan ve uzaktan yönetime uygun yangın, iklimlendirme, ses ve aydınlatma gibi birçok sistemi tek bir çatı altında yönetme imkanı sunarak anahtar teslim çözüm sağlıyoruz.
Sağlık bilişim alanında hastane bilgi yönetim sistemi ile hastanelerin dijitalleşmesi yönünde önemli rol oynayarak günümüzün rekabetçi ortamına ve teknolojik gelişmelerine ayak uydurmasını sağlıyoruz. Dijitalleşme yolunda kağıt ve belge karışıklıklarının önüne geçerek hastanelerin; tıbbi, idari, finansal ve yasal süreçleriyle ilgili hizmet ve tedarik zinciri işlevlerini kolaylaştıran sistemler sunarak ülkemizin sağlık sistemi entegrasyonun gelişmesinde rol alıyoruz.
Ulaşım alanında ise akıllı trafik denetimi imkanı sunan araç tanıma ve kimliklendirme, elektronik denetleme sistemi, kavşak yönetimi ve sinyalizasyon gibi sistemler ile trafik yönetiminin sürekli canlı kalmasını ve kontrolünü sağlıyoruz. Bunun yanında yeni kurmuş olduğumuz Tripy Mobility ile elektrikli araç paylaşım sistemiyle kullanıcılara son kilometre ulaşım hizmeti ve elektrikli araç şarj ağı lisansımız ile elektrikli araç şarj istasyonu çözümleri sunuyoruz.
Metaverse alanında her geçen gün daha potansiyel iş alanları keşfediyoruz. Eğitim, onarım ve bakım, pazarlama ve satış gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yürüterek kendimize ait marka ve geliştirdiğimiz ürünlerle müşterilerimiz için en iyisini hazırlıyoruz. Giyilebilir teknolojiler ile kullanılan bu ürünlerimiz birçok alışkanlıkları değiştirecek türden olduğu gibi gelecekteki birçok alanda ihtiyaçların karşılanma yönteminin değişeceğinin de habercisi diyebiliriz.
Yenilenebilir enerji alanında kurucu ortağı olduğumuz Enerjey Enerji ile fotovoltaik solar projeler ve batarya enerji depolama sistemleri için proje geliştirme, anahtar teslim mühendislik, tedarik, inşaat ve işletme & bakım hizmetlerinin yanı sıra yenilenebilir enerji sektöründe yapay zeka ile yazılım çözümleri sunmayı ve yeni yatırımlar yapmayı hedefliyoruz.
Siber güvenlik alanında ise kuruluşların siber saldırılara ve zararlı yazılımlara karşı korunması için makine öğrenmesi ve yapay zekâ kullanan sistemlerle kuruluşların siber güvenliğini sağlıyor, zafiyet analizleri yapıyor ve bu alanda personel eğitimleri veriyoruz. Dijitalleşen dünyada bilgi ve veri güvenliğinin çok önemli olduğunun farkında olarak müşterilerimizin bilgi güvenliği ihtiyaçlarını yasal gereklilikler ve kuruluşun kapsamına göre analiz ederek gerekli ihtiyaçların giderilmesi için kuruluşları yönlendiriyoruz.”
Hizmet ve çözüm ağı genişliyor
Teknolojik çözümleri ve hizmetlerini özellikle güvenlik alanında ve ağırlıklı olarak kamu sektörüne sunarken, özel sektörün gelişmesi ve değişen ihtiyaçlarla hedeflerini genişleten MiA Teknoloji, enerji, sağlık, ulaşım, eğitim, üretim gibi geniş bir alana da çözüm ve hizmet sunmaya başladı. İhsan Ünal, bu konuda şu bilgileri verdi:
“Enerji sektörünün ihtiyacı olan güvenlik ihtiyaçlarını köklü geçmişimizden gelen deneyim ve katma değer oluşturduğumuz yeni teknolojilerle sağlıyoruz. Sağlık bilişim teknolojileri alanında sunduğumuz hastane bilgi yönetim sistemi ile geliştirmelere devam ettiğimiz yapay zeka destekli teşhis, analiz ve hasta takip sistemleri sayesinde sağlık sektöründe teknoloji ve dijitalleşmeyi bir araya getirmeyi sürdürüyoruz. Ulaşım alanında sürdürülebilir yaklaşımlarımızla ortaya koyduğumuz Tripy’nin elektrikli araç paylaşım sistemi ve elektrikli araç şarj ağı sistemi ile 2050 yılı net sıfır karbon emisyon hedefine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Eğitim sektöründe metaverse teknolojileri ile geliştirdiğimiz ve pazarlamaya hazır hale gelen yabancı dil edindirme uygulaması ile çocuklar için eğitim ve öğretim süreçlerinde önemli bir değişimde rol oynamak istiyoruz. Çocukların bir mobil uygulama ve sanal gözlük aracılığı ile çeşitli senaryolar ile yabancı dil öğrenmesini sağlayarak bu eğitim türünün akılda kalıcı ve bu alanda yeni bir yaklaşım olmasını hedefliyoruz.
Üretim alanında bakım ve onarım işlemlerini ise metaverse teknolojileri ile geliştirdiğimiz ve pazarlamaya hazır hale gelen uzaktan bakım sistemi ile maliyeti düşüren, zaman kaybını azaltan yeni bir teknolojik yaklaşımla çözmek istiyoruz. Kullanıcıların karma gerçeklik gözlüğü ile bakım ve tamir süreçlerinde parça bilgileri, montaj süreçleri gibi bilgileri uzaktan destek alarak kolayca çözebilmesini amaçlıyoruz.”
İhsan Ünal, MİA Teknoloji’nin hedefleri hakkında ise şunları kaydetti:
“2023 Ocak ayında Tripy Mobility firmamız üzerinden almış olduğumuz elektrikli araç şarj ağı lisansı ile daha tercih edilebilir bir hizmet vermeyi hedefliyoruz. Elektrikli araç ekosistemi hızlı gelişiyor ve Avrupalı birçok araç üreticisi uzun vadeli yatırım ve üretimlerini doğa dostu olan bu araçlar üzerinden planlıyor. Sayısı hızla artacak olan elektrikli araçların ihtiyaçlarını karşılamak için bu sektöre de hizmetlerimizle katma değer sağlamayı planlıyoruz.
Elektrikli araç paylaşım sisteminin aktif faaliyette bulunduğu illerde mevcut elektrikli bisiklet filomuzu da artırmaya devam ediyoruz. İlerleyen zamanlarda filoya farklı paylaşımlı elektrikli araçları ekleme yönünde çalışmalarımız da bulunuyor.
Elektrikli araçlarla birlikte enerji ve enerji depolama teknolojileri konusu ortaya çıkıyor. Enerji depolama alanında 2023 Mayıs ayında kurucu ortağı olduğumuz Enerjey Enerji firması ile enerji depolamalı elektrik üretim tesisi projelerini oluşturmak için adım attık. Enerji alanında 2023 yılı içinde eps (enerji performans sözleşmesi) projelerini sadece Türkiye’de değil Romanya bölgesinde de planlıyoruz.”
Yurtdışı çalışmaları hız kazanıyor
“2023 Nisan ayında Afrika bölgesinde teknolojilerimizi tanıtmak ve pazarda aktif olmak için Fas Krallığı’nda MIA TURTEK AFRIK adında şirketimizi kurduk” diyen İhsan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu şirket üzerinden coğrafyaya daha yakın olarak ihtiyaçlarını analiz etmek ve mevcut çözüm ve hizmetlerimizi sunmak için çalışmalarımız devam ediyor. Güvenlik, sağlık bilişim ve ulaşım alanlarında geliştirdiğimiz sistemleri bu coğrafyada hizmete sunmak için heyecanla bekliyoruz.
Geliştirdiğimiz sağlık bilişim teknolojilerimiz için yurt dışındaki yatırımcılarla görüşme halindeyiz. Bu yatırımcılar aracılığıyla özellikle dijital yapılanmaya giren Orta Doğu ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere yeni pazarlara girmek için faaliyetlerimiz sürüyor.
İştirakimiz Enerjey Enerji ile Avrupa’da yenilenebilir enerji alanında cazip bir pazar haline gelen Romanya’da, Fotovoltaik solar enerji projelerinin geliştirilmesi, öz kaynaklar veya uluslararası finans ve yatırım kuruluşları ile ortak girişim projelerinin yapılması ve anahtar teslim mühendislik, tedarik ve inşaat hizmetlerinin sağlanması konularında faaliyet göstermesi için çalışmalar yürütüyoruz.”