Microsoft Nokia satın alması
Google’ın 2011 senesinde Motorola’yı 12.5 milyar dolara satın almasından sonra, Microsoft’un yaklaşık 7 milyar dolara Nokia’nın cihazlar ve lokasyon servisleri bölümünü satın alması bu yazımızın konusu. Microsoft’un daha eski senelerde 500 milyon dolara Danger isimli başka telefon şirketini satın almasından sonra bu ikinci telefon üreticisi satın alması. Eski satın alma, hatırlarsınız, çok popüler olacak şeklinde uzun süre pazarlaması yapılan “Kin” modelini piyasaya çıkarmıştı, ancak Kin telefonunun piyasaya çıkması ile ortadan kaybolması sanki aynı anda oldu.
Nokia ile birlikte Microsoft’a kullanım hakları geçen harita uygulamaları vb. gibi patentlerin de Microsoft’a çok yarayacağını düşünüyorum. Bu satın alma, mevcut akıllı telefon pazarında RIM’i geçerek, Apple ve Google işletim sistemi tabanlı ürünlerden sonra, 3. sıraya yükselen yüzde 4 pazar paylı Microsoft’un elini daha da güçlendirecek. Windows Phone 8 işletim sisteminin de ciddi bir güncelleme ile mimarisini ve uygulama ekosistemini geliştirmesi sağlanabilirse, yüzde 4’ün kısa sürede yüzde 10’lara gelebileceğini tahmin ediyorum.
Steve Ballmer’ın, Bill Gates’ten sonra Microsoft’u hem ciro, hem de karlılık anlamında yerle bir ettiğine ait raporların yayınlandığı günümüzde, kulislerde Stephen Elop’un da Microsoft’a yeni CEO olarak geri döneceği konuşulmakta. Bu düşüşü inanılmaz bir yönetici olarak düşündüğüm Ballmer’a bağlayanlardan değilim. Pazar dinamikleri, Microsoft’un dev bir şirket olarak, değişen dinamiklere ayak uyduramaması da etkenlerden. Kimse bundan 3 sene önce, Samsung telefonlarının pazarda bu paya ulaşabileceğini tahmin bile etmezdi. İşte böyle dinamik bir sektörde çalışıyoruz.
Son zamanlarda piyasada yaptığı işlerin çok tartışıldığı Nokia’ya Microsoft’un yaptığı yatırım, tartışmalar yaratırken, çalışan sayısı bu satın alma ile 130 binlere yükselecek olan Microsoft’un ne gelişmeleri bize göstereceği ve merakları cezbediyor.
Bu gelişmenin pazardaki hem kurumsal, hem de bireysel müşterilere neler getireceğini ve diğer Samsung, Apple, HTC gibi donanım üreticilerin bu oluşumdan nasıl etkilenebileceğini de gelecek yazılarımda yorumlayacağım.