Microsoft rekabette çıtayı yükseltiyor
Microsoft, veritabanı pazarındaki rekabet çıtasını yeni Microsoft SQL Server 2016 ile yükseltiyor.
Microsoft’un geçtiğimiz aylarda duyurduğu ve 1 Haziran’da piyasaya sunduğu Microsoft SQL Server 2016’yı Londra’da düzenlenen bir atölye çalışmasıyla deneme fırsatı bulduk. Bu denemelerimizde eski sürümüne göre çok daha hızlandığını, veritabanı geliştiricileri ve kullanıcıları için de çok önemli özellikleri beraberinde getirdiğini gördük. Bu özellikler arasında daha iyi şifreleme, yapılandırılmamış veri sorguları desteği ve en önemlisi hibrit bulut desteği. Bu yeni özellikler ve geliştirmeler Microsoft SQL Server 2016’nın rekabette çıtayı yükseltmesini ve sadece var olan müşterilerini değil aynı zamanda Oracle gibi diğer veritabanı üreticilerinin de müşterilerini hedeflemesini sağlıyor.
Atölye çalışmasının başında konuşan Microsoft Ürün Yöneticisi Jonathan Woodward, Microsoft SQL Server 2016’nın önceki sürümlerle karşılaştırıldığında yüzde 25 daha hızlı olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Kullanıcılar hali hazırda sahip oldukları donanımları değiştirmek zorunda kalmadan bu yüzde 25’lik hız artışından yararlanabilecekler. Her Zaman Şifreli (Always Encrypted) özelliği sayesinde kullanıcılar verilerini daha iyi koruyabilecek ve hibrit bulut, PolyBase, Strech Data gibi özelliklerle en iyi fiyat/performans oranını elde edebilecekler.”
Her Zaman Şifreli
Microsoft SQL Server 2016 ile birlikte gelen önemli özelliklerden birisi ilk defa Azure’da gördüğümüz Her Zaman Şifreli özelliği. Bu özellik sayesinde verilere sadece erişmesi gereken kişiler güvenli bir şekilde erişebiliyor. Verilere erişim sağlayan anahtar sadece verilerin sahibinde bulunuyor, bu anahtar veri motorunda bulunmuyor. Atölye çalışmasındaki denemelerimizde bu özelliğin performansı etkilemediğini gördüğümüzü de söyleyelim.
Hibrit bulut özellikleri
Yeni veritabanı yönetim platformunun getirdiği bir diğer yeni özellik ise hibrit bulut desteği. Strech Databases adı verilen bu özellikle çok kullanılan veriler şirket içerisinde tutulurken, daha az erişilen veriler Azure üzerinde tutuluyor. Azure üzerinde tutulan bu verileri, veritabanı kullanıcıları görmeye devam ediyor. Yani bir sorgu yapıldığında SQL Server 2016 bulutta ve yerelde tutulan bu verileri kullanıcıya hissettirmeden getirebiliyor. Gerekli ayarlar kolay ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Aynı zamanda olağanüstü durumlar ve yedekleme için replikalar uygun maliyetlerle Azure’da tutulabiliyor. Bu yine yeni duyurulan AlwaysOn Availability Groups (Herzaman Açık Erişilebilirlik Grubu) sayesinde gerçekleştirilebiliyor.
Büyük veri
SQL Server 2016 ile birlikte gelen PolyBase teknolojisi ise ilişkisel veritabanlarını ve yapısal olmayan veritabanlarını tek bir arayüz üzerinde bir araya getiriyor. Yani kullanıcılar Hadoop veya Azure Blob Storage’da tutulan harici veriler üzerinde sorgulama yapabiliyorlar. Harici veriler üzerindeki sorgular Transact-SQL (T-SQL) kullanılarak yapılıyor. Bu sayede SQL Server ve yapısal olmayan veriler veri alışverişi (import – export) yapılabiliyor.
Birden fazla veritabanı yönetimi
Esnek havuzlar adı verilen teknoloji sayesinde veritabanı geliştiricileri birkaç tane ya da binlerce veritabanını, aralarındaki izolasyonu bozmadan yönetebiliyorlar. Çok kiracılı ortamlar için uygun olan bu özellikle SaaS geliştiricileri uygulamalarında esnek havuzlar yaratabiliyorlar. Power BI Embedded ise geliştiricilerin müşterilerin doğrudan eriştiği uygulamalara etkileşimli raporlar yerleştirebilmelerini sağlıyor. Geliştiriciler hazır veri görselleştirmelerini ya da kendi görselleştirmelerini kullanabiliyorlar.
Microsoft’un SQL Server ile atakları sadece bu yeniliklerle bitmiyor. Şirket aynı zamanda geçtiğimiz aylarda Microsoft SQL Server’ın Linux sürümünü de duyurmuştu. 2017 yılından itibaren kullanılabilecek olan Linux sürümünün hedef kitleyi büyük oranda genişletmesi bekleniyor.
Microsoft ayrıca eski sürümlerden ve Oracle, Sybase, MySQL gibi diğer veritabanı yönetimi platformlarını kullanan kullanıcıların rahatça geçiş sağlayabilmesi için araçlar da geliştirmiş. Görünüşe göre Microsoft özellikle Oracle kullanıcılarını hedefliyor. Geçtiğimiz Mart ayında Oracle’dan geçiş yapmak isteyenlere ücretsiz lisans teklifinde bulunmuştu. Yeni sürümle birlikte önümüzdeki aylarda durumu hep beraber göreceğiz.
Microsoft SQL Server 2016’nın Enterprise, Standart ve Express olmak üzere üç farklı sürümü bulunuyor. Lisans ücretlendirmesi ise işlemci başına değil, çekirdek başına yapılıyor.