Microsoft’un StorSimple yatırımı
Geçen hafta okuduğum bir Microsoft Technet Blog konusu, bu yazımın içeriğini oluşturuyor. Microsoft’un HP ile iş ortaklığı yaptığı “Frontline Partnership” ürünlerini donanım çözümlerine ilgili olanlar bilir. HP’nin Microsoft Lync Server, Sharepoint Server, Exchange Server, SQL Server, Hyper-V gibi farklı sunucu ürünleri için, HP depolama ürünleri ve sunucu donanımları ile birlikte gelen çözümleri, hem dünyada, hem de ülkemize kurumların tercih ettiği çözümler arasında bulunmakta. Benzer şekilde EMC, NetApp gibi şirketlerin Microsoft çözümlerini de kurumsal pazarda uzun zamandır görmekteyiz.
İşte Microsoft’un Steve Ballmer ile başlayan ve son CEO’su ile devam eden “Cihazlar ve Servisler” vizyonunun sadece tablet ve mobil cihazlar hakkında olduğunu düşünenlerin yanıldığı noktada, karşımıza StoreSimple çözümü çıkıyor.
Microsoft Technet Blog sayfasında Windows Server & System Center ürünleri VP’si Brad Anderson, “15 Kasım 2012’de Microsoft’un StorSimple depolama ürünleri şirketini sessiz sedasız satın alması, bazılarını şaşırttı” diyor. Ancak satın alma üzerinden 1 yıl geçtikten sonra gelin neden bu kararı neden aldığımızı inceleyelim diye de ekliyor:
• Kurumların saklamak zorunda olduğu veri miktarı her yıl yüzde 40-60 arasında artıyor.
• Regülasyonların zorlaması ile büyük kurumların saklamak zorunda olduğu veri miktarının inanılmaz seviyede artması, operasyonel maliyetleri ciddi oranda artırıyor.
• Artan regülasyon zorlukları ve veri miktarı, her geçen gün daha fazla zaman ve para gerektiriyor.
StorSimple teknolojisi ile Microsoft daha önce Amazon dahil hiçbir bulut bilişim tedarikçisinin sunmadığı son derece özel bir çözümü müşteriler ile tanıştırıyor. “Hibrit Bulut ve Depolama Çözümü” olarak tanımlayabileceğimiz bu çözüm, Microsoft’un kendi bulut bilişim çözümü “Azure” ile kurumsal müşterilerin bilgisayar ağlarındaki verileri birbirine bütünleştiriyor. Üstelik müşteriler bilgisayar ağlarındaki yerel verileri, sadece Microsoft Azure altyapısı ile değil; Amazon, Google, Rackspace gibi popüler diğer bulut bilişim altyapıları da bütünleştirebiliyorlar.
Konu son derece ilginç ve gelecekte BT altyapılarının nereye doğru evrileceğine güzel örnek sunuyor. Gelecek makalede devam edeceğiz.
Sağlıcakla kalın.