Microsoft ve geleceği
Microsoft’un Surface’ın ikinci neslin tanıtımı yapılan bir günde yazı yazmak için bilgisayar başına oturunca, bu haftanın konusu belli oldu.
Bilişim sektöründe nerede ise her alanda faaliyet gösteren Microsoft’un, farklı ürünlerinin olduğu alanlarda Google, Oracle, Apple gibi dev rakipleri olması, yıllardır Microsoft-karşıtı sohbetlerin çıkış noktası.
Microsoft’un bir gün iflas edeceği, farklı şirketlere bölüneceği gibi uzun yıllardır süren beklentilerin, bundan sonra artık gerçeğe dönüşmeyeceğine inanıyorum.
Yönetimi bırakacağını açıklayan Steve Ballmer’ın, Bill Gates’den sonra gerek ciro, gerekse karlılık oranlarında Microsoft’u çok geriye götürme pahasına, çok radikal değişiklikler yaptığı aşikar.
Eskiler bilir, Ballmer’ın “Developers, Developers…” cümlesini haykırdığı ünlü konuşmasından yıllar sonra, şirketini birbirinden ayrı olarak çalışan iş birimlerinden, Apple gibi ortak bir vizyon ve amaca hizmet eden tek bir organizmaya çevirecek hareketleri çok önemli değişiklikler. Şirketin yazılım şirketinden “Devices and Services-Cihazlar ve Servisler” şirketi haline dönüşmeye başlaması da, bunun bir çıktısı durumunda. Bu dönüşüm, bana “Apple Computer” isminin, “Apple” ismine dönüşmesi kadar çığır açıcı değişikliklerin olduğunu düşündürüyor.
Gelin, Microsoft vizyon ve yönetimindeki bu kapsamlı değişimin, bildiğimizden çok daha güçlü bir şirket yaratacağına olan inancımın sebeplerine bakalım:
. Windows, hala yüzde 90’dan fazla pazar payına sahip bir işletim sistemi
. Office, benzer şekilde dünyanın hala en çok kullanılan verimlilik ürün ailesi
. Kurumsal pazarda, Microsoft ürünlerinin toplam sahip olma maliyeti ve yönetilebilirliği, yaygın bayi ve destek ağı, hala bu ürünlerin uzak ara tek tercih olmasını sağlamakta
. PC ve tablet üreticilerinin işletim sistemi olarak Windows’a ihtiyacı var, iPad ciddi pazara ulaştı, ancak Android temelli sistemlerin güvenlik riskleri kurumlar için ciddi sorunlar doğurmakta
. Office 365 ve Azure ile bulutta inanılmaz yeni ürünler piyasada, işin ilginç yanı ürünler ülkemizde kurumlar tarafından kullanılmaya başlandı bile.
. Windows Phone 8 ve Nokia satın alınması ile mobil tarafında ürünler gittikçe güçleniyor, RIM piyasadan çıktı çıkacak, pazarda 3. konuma yükselindi.
. XBOX tarafında tüketici elektroniği ve eğlence sektöründe de ciddi pazar payı elde edildi.
İlginç tarafı, uzun yıllardır beklenenin tersine, bulut bilişim ve tablet gibi yeni teknololjilere rağmen, bilgiyasayarlara kurulan uygulamaları, daha uzun yıllar aramızda göreceğiz gibi.