Migros Altyapı ve Bilgi Güvenliğinden Sorumlu Direktör Lütfi Karagöz: “OLABİLDİĞİNCE NET, UYGULANABİLİR İŞ SÜREKLİLİĞİ SENARYOSU HAZIRLIYORUZ”
“Pandemide felaket yönetimi ile ilgili farklı bir deneyimdi, sonrasında beklenen depremin olmasıyla felaket planı hazırlıklarımızı tekrardan gözden geçirme ihtiyacı hissettik.
Mağazalar, dağıtım merkezleri, şube müdürlükleri gibi 81 ilde 3 bin civarında lokasyonu bulunan dağıtık lokasyona sahip şirketler için felakete hazırlıklı olmak ekstra zor …
Migros’ta şu anda farklı amaçları bulunan 9 takım bir çatı altında ve bir şemsiye yönetimi ile başta deprem olmak üzere, bütün diğer felaketlere hazırlıkla ilgili bir çalışma tekarardan başlatıldı. Felaket durumunda lojistik, satış ve pazarlama gibi ana faaliyetlerin aksamaması, işlerin devamını sağlayacak personelin organizasyonel yapılanması, marka yönetimi ve sosyal dayanışma, çalışanlarımıza desteğe kadar farklı farklı amaçlarla çalışan takımlar oluşturduk.
Birincisi felaketlere karşı yapılan bir hazırlık ve senaryolar, ikincisi de bu felaket gerçekleştikten sonra alınacak aksiyonlar kesinlikle net olmalı. Alınacak aksiyonları da sınıflandırıyoruz. İlk anda, 6, 12, 72 saatte, ilk haftada neler yapacağımızı net belirlemek çok önemli …
Yaklaşık 3 sene önce IT içerisinde iş sürekliliği odaklı çalışna yeni bir birim kuruldu. 2 yıl önce ODM`i ( Olağanüstü Durum Merkezimizi) Tier3 standartlarda yönetilen Vodafone İzmir Gaziemir Veri Merkezine yepyeni bir mimari ile taşımaya karar verdik. ODM odaklı takımlarımızın desteği ile her geçen gün kapsamı büyütüyor ve belirli frekanslarda yaptığımız kısmi tatbikatlarla sistemlerin fekalet anında ODM`de çalışırlılığını test ediyoruz.
Migros’un ikinci büyük cirosunu yaptığı bölge Ege… İş sürekliliği açısından da Migros’un en büyük şube müdürlüğünün olduğu, en fazla çalışanımızın olduğu bölge… Deprem anında olası enerji ve operatör ağ kesintilerinden etkilenmemek adına, halen karasal ve havai veri iletim ortamları ile kendi içinde yedekli çalışan lokasyonlarımızın iletişim altyapılarını tekrar gözden geçiriyoruz. Alçak yörünge uydu sistemleri gibi teknolojilerle kritik lokasyonlarımızı iletişim süreklliliğini garanti altına almak için test çalışmaları yapıyoruz.
Migros’un 4 bin sunuculu devasa bir veri merkezi var ve 250 bine yakın IP cihazın bağlı olduğu devasa bir ağ … Mağazalar, şube müdürlükleri, dağıtım merkezlerinde çalışan tüm uygulamalar için kesintisiz iletişim olmazsa olmaz. Lokal ağda çalışan hiçbir iş uygulamamız yok.
Bu devasa altyapının ODM`ini kurgularken ODM`in sadece felaket anında değil her daim aktif ( normal şartlar altındayken de bazı uygulamalarımızın ODM`den çalışması) olmasını da önemsiyoruz. Aktif-aktif veri merkezi mimarisi yatırımları çok büyük, dolayısıyla uzun bir sürece yayıyoruz, sadece kritik iş uygulamaları için şu anda devreye alıyoruz.
ODM merkezi olarak İzmir’i seçerken aynı zamanda Ankara ve Antalya başta olmak üzere iş sürekliliğini iş birimleri bazında yayma kararıda aldık. Bu devasa altyapının sürekliliği için Vodafone ve çalıştığımız diğer üçüncü parti entegratör şirketlerinde İzmir`de faaliyet göstermesi ve felaket anında destek verebilecek durumda olmaları önemli … Özellikle başta Vodafone olmak üzere diğer operatörlerinde iletişim ortamını bu duruma hazırlamalıdırlar. Enerji yönetimi, jeneratörler için mazot tedariği gibi konuları tekrar tekrar ele alıyoruz. Tatbikatları ekosistemimizdeki firmalarla beraber yapmamız çok önemli. Oldukça net bir senaryo oluşturmak istiyoruz.”