Mikroservis, her yıl yüzde 17 büyüyen ciddi bir pazar
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda 29 Ocak tarihinde, TÜBİTAK BİLGEM YTE tarafından, Türkiye’de ilk kez Mikroservis Konferansı düzenlendi.
Mikroservis mimariler konusunda, bilgi ve tecrübe aktarımı yapan ulusal ve uluslararası uzmanların katıldığı Mikroservis Konferansı’nda konuşan Prof. Dr. Hasan Mandal, konferansa gösterilen ilgiden büyük memnuniyet ve heyecan duyduklarını ifade etti. Mandal, mikroservis sürecinin içinde olduklarını ve desteklerini kaydederek “Bizim platformlarımızın içinde özel sektörün daha çok yer almasını istiyoruz” dedi ve şu noktalara vurgu yaptı: “Çeşitli avantajlara sahip olan mikroservis mimarileri, açık kaynak teknolojilerinin yayılımını teşvik edip Ar-Ge ve yenilik süreçlerinde gerçekleşmekte olan dönüşümü desteklemekte.
Mikroservis mimarileri ve uygulamaları; yeni teknolojilerin kolayca denenmesini ve adapte olunmasını sağlıyor. Diğer yandan geliştirme süresi ortalama süresi 2-3 hafta sürüyor. Tek başına çalışabilmesi ve kendine ait veritabanı olması büyük avantaj. Geliştirme sürecinden kuruluma kadar bağımsız. Yatayda ve dikeyde kendi başına ölçeklenebilen mimariler. 2023 yılına kadar mikroservis pazarı için yıllık yüzde 17 bileşik büyüme oranı öngörülüyor. ‘Mikroservis Tabanlı Yazılım Geliştirme Platformu’; dijitalleşme çağında açık kaynak olarak hizmet sunuyor. Birlikte üretime dayalı iş birliği, ortak geleceğimiz için kilit öneme sahip.”
Kamuda ve özel sektörde yazılım maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyoruz
Konferansın açılışında konuşan TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE) Müdürü Cemil Sağıroğlu, kamu kurumlarının dijital dönüşüm çalışmalarını sürdürüp rehberlik yaptıklarını dile getirdi ve “Büyük ve karmaşık bir servis geliştirilecekse mikroservis mimarileri gözetilmelidir. Mikroservis mimarisi üzerinde tasarımı yapılan uygulamaların geliştirilmesini kolaylaştırmak ve projelerin gerçekleştirme sürelerini azaltmak amacıyla, Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından açık kaynak teknolojiler üzerinde kararlı bir yapıda hizmet sağlayan ‘Mikroservis Tabanlı Yazılım Geliştirme Platformu’ geliştirildi” açıklamasını yaptı. Mikroservis mimarisinin faydalarını da aktaran Sağıroğlu, şunları kaydetti: “Küçük, bağımsız, otonom, tek başına çalışabilen, kendine ait veri tabanı olan, bağımsız olarak ölçeklenebilir mimarilerdir. Hata izolasyonu sağlar. Geliştirme ekipleri, birbirlerini beklemeden paralel bir şekilde geliştirme yapabilirler. Enstitü olarak kamuda ve özel sektörde yazılım maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyoruz. TÜBİTAK BİLGEM YTE, ekosistem yaklaşımını benimsiyor. Öncü, hızlandırıcı, kolaylaştırıcı, yapıcı, destekleyici, yol gösterici olacağız.”