Milyon milyar dolar!
Haber şöyle başlıyor: “Türkiye’nin F-35 projesi için harcadığı 1.4 milyar doların sadece uçak alımını değil, program ortaklığı kapsamında yapılan araştırma-geliştirme ve idari masrafları da kapsadığı için…”
Ne kadar? 1.4 milyar dolar
Nasdaq borsasında işlem gören Udemy değerlemesi ise 3.7 milyar dolar.
O haber de şöyle: “Çevrimiçi eğitim platformu Udemy, bugün Nasdaq borsasında halka arz gerçekleştirdi. Halka arz ile 3.7 milyar dolar değerlemeye ulaşan Udemy’nin hisseleri şu anda 27.74 dolar ila 26.01 dolar aralığında işlem görmeye devam ediyor.”
Ne kadar? 3.7 milyar dolar
Daha önce satışı yapılan Peak değeri 1.8 milyar dolar.
Örnekleri internetten bolca bulmak kolay. Bir tarafta ülkenin savunması için çok önemli bir işe kaynak ayrılmış ve bunun üzerinden politikalar, tartışmalar ve hatta kavgalar ediliyor, diğer tarafta o bedelin tamamını bir yazılım firması sınırlı ekibiyle kazanabiliyor.
Ben konuyu derinleştirmek için yazacak kelime bulmakta zorlanıyorum, hani derler ya 2 artı 2 4 eder. Bu kadar net gözüken resim için ne kadar yorum yapılabilir ki?
Yorum yapması zor ama eyleme geçmesi kolay bir durum. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi hemen 7 bölgeye kuluçka merkezleri açalım, içinde binlerce genç çalışıp dursun, projeler üretsin. Devlet finanse etsin çünkü masrafı kesinlikle çoğu yatırımdan düşük ve getirisi uçak aldırır, uçak da yaptırabilir.
Derhal okullarda bilişim derslerine ağırlık verilsin. Daha fazla bilişim öğretmeni atansın. Daha çok bilişim meslek okulları açılsın. En kısa sürede Bilişim Bakanlığı kurulsun ve tüm konular tek merkezden yönetilsin. Şundan eminim, altına da imzamı atarım: Gerekli adımlar atılsın ne petrol bulmaya gerek kalır ne turist çekmek için ucuz otellere ne de yabancı ülkelerin ağız kokusunu çekmeye.
Geçenlerde bilişim sektörünün ihracatının arttırılmasına yönelik bir toplantıya katıldım. Orada sunum yapan Ticaret Bakanlığı yetkilisinin yakında açıklanacak teşvik ve destek paketlerini izledim. Gerçekten bilişimin gelişmesi adına muhteşem programlar düşünmüşler. Heyecanlanmamak mümkün değil.
Eski destek paketlerindeki problemler neydi peki?
Ulaşımındaki güçlükleri bir yana koysak bile mesela Turquality programından sadece 6 firmamız yararlanmış. Bunlar da zaten belli cirolara ulaşmış, büyük şirketlerimiz. Hedef bu olmamalı, hedef sektörün güçlü kalması için orta seviyedeki firmalarımızı güçlendirmek, yeni fikirler üretecek küçük firmaları ya da yeni oluşumları ortaya çıkarmak olmalı. Şimdilerde oldukça gelişmiş bu bizler için çok değerli eski firmalarımızın milyar dolarlar edecek bir unicorn olma ihtimalini ben açıkçası zor buluyorum. Bizden unicorn çıkacaksa yeni firmalardan çıkar. Öyle de oluyor zaten. Amiyane tabirle 20 yılda olmamış şimdi mi olacak desek abartmış olmayız sanırım.
Buradan şu sonucu çıkarmamak lazım. Ben hala ülkemizdeki startup ekosistemini beğenmiyorum. Bir sürü yeni ve minik firmalara yapılan bir sürü yatırımın karşılığını vermediğini düşünüyorum. Az da olsa verenlerin de sadece yatırımcısına fayda sağlıyor, sektöre ne kadar ne veriyor emin değilim. Daha kontrollü ve yatırımların ülkede kalmasına yönelik çalışmalardan yanayım, parayı alıp yurtdışına taşınan firmaları desteklemenin ülkeye ve sektöre faydasının sınırlı olduğunu düşünüyorum.
Bu önemli konuyu da atlamak istemem: kazanılacak yatırımların ülkeye gelip gelmeyeceğini bilmiyorum ama Udemy’nin başarısında en önemli role sahip olduğu bilnen Eren Bali’yi ayrıca tebrik etmek lazım. Tebrik de yetmez, Türk olmasından ötürü bizleri gururlandırdığı için teşekkür de etmeliyiz.
Elbette sadece burada adı geçen firmalarımız değil, iyi bir fikirle yola çıkıp, çok çalışıp büyüyen ve önemli değerlendirmelerle ülkemize döviz kazandıran her firmamıza da buradan sevgi ve saygılarımızı gönderelim.
Yazdım…