Misafire Hizmetin Vitrini: Yer Hizmetleri
Yer hizmetleri ekibi, Pegasus’ta misafirlerin iyi bir hizmet alması ve gidecekleri yere sağ salim zamanında varması için çok önemli görevler üstleniyor.
Yer hizmetleri havacılıkta oldukça geniş ve kapsamlı bir dünya. Pegasus Hava Yolları Yer İşletme Direktörü Boğaç Uğurluteğin, “İnsanlar havayolundan hizmet aldığında bir noktadan bir noktaya ulaşmak için yola çıkıyor. Bu seyahati gerçekleştirmek için havayolunda en alttan en üste herkesin bir görevi var” diyor. “Pegasus’ta misafirin uçağa sağlıklı bir şekilde binmesi, uçağın zamanında kalkıp emniyetli bir şekilde hedefine varması için 6500 kişi çalışıyor.
Misafirler açısından ise havayolunun bütün görselliği ve hizmetin alınma şekli yer hizmetleri personeliyle başlıyor. Büyük bir misyon ve görev üstleniyoruz. Misafirlerimizin havalimanına girişiyle başlayan yolcu ve bagajın kabul süreci, uçağa sevki, maliyetlerinin dizayn edilmesi, uçakların zamanında kalkması için gereken hazırlıklar, indikten sonra bagajlarını teslimi ve oluşabilecek şikayetlerin memnuniyete dönüştürülmesi bizim sorumluluğumuz.” Uğurluteğin, yer hizmetlerinde yıllardan gelen bazı alışkanlıkların yeniliklere açık olduğu görüşünde. “Biz Pegasus’ta sürekli kalıplaşmış uygulamaları nasıl daha iyi yaparız konusuna kafa yoruyoruz.
Bunun için topladığımız veriler bize yol gösteriyor. Daha iyi hizmet için önceki uçuşlarda karşıladığımız misafirlerin ve bize iletilen taleplerin ışığında simülasyonlar hazırlıyoruz, öngörülerde bulunuyoruz. Bir süre sonra kendi kendine öğrenebilir hale gelen bu sistemin adını Optimus koyduk. Bu hem daha iyi hizmet vermemizi, hem doğru noktada doğru sayıda personel tutmamızı sağlıyor. Neticede low cost olmak maliyeti düşük tutmakla mümkün. Her bir işe gerektiği kadar kaynak ayırmak istiyoruz, ne daha az ne daha fazla.”
Biz Bilet Değil, Zaman Satıyoruz
“Bizim havacılık endüstrisinde bugünkü dünyada sattığımız şey bilet değil, biz zaman satıyoruz” diyor Uğurluteğin. “Checkin için kontuara olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktan self servis bagaj kiosklarına, bilgilendirme için kullandığımız seyahat asistanına kadar hepsi buna hizmet ediyor. Diğer tarafta uçağın hazırlığı için de büyük bir operasyon yürüyor. Yolcu gelecek, bagaj gelecek, kargo gelecek, yakıt gelecek, ikram gelecek, posta gelecek, tuvalet çekme aracı gelecek, temiz su gelecek. Bunlar inanılmaz bir koordinasyon gerektiriyor. Bir kısmı iç içe yapılabiliyor, bir kısmı diğerlerinden önce başlayamıyor. Biz bunu uçağın karşı meydandan kalktığı an planlamaya başlıyoruz.
Bunun için öğrenen, öğreten, nesnelerin interneti ve yapay zekayı işin içine alan tekil ve yardımcı olan sistemler kurguluyoruz.” Pegasus Hava Yolları Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Nasuh Çetin de şu eklemelerde bulunuyor: “Bizim temel amacımız uygun fiyat sunmak.
Bunun için de birim maliyetlerinizin düşük olması gerekir. Hem misafiri mutlu edip, hem de bunu yaparken maliyeti düşürebilmekten daha güzel ne olabilir ki? Biz bir işi yapmadan önce sorarız. Bu iş gerekli mi? deriz. Her zamankinden daha farklı yapsak daha iyi bir sonuç alır mıyız? deriz.
Ben bunu çok doğru bir yaklaşım olarak görüyorum. Şu anda pek çok alanda yepyeni projelerimiz var. Bizim dijitalleşmenin en fazla içselleştirildiği ve uygulamaya alındığı Avrupa’nın ilk üç havayolu şirketinden biri olma hedefimiz var. Bu sadece misafire sunulan hizmetlerin iyileştirilmesini değil, iş süreçlerinin daha verimli, ölçülebilir ve şeffaf hale getirilmesini gerektiriyor. Biz bunun faydasını görüyoruz, gördüğümüz için daha çok üzerine gidiyoruz.”