Mısır'ın verileri Ankara’da tutulacak
SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, SGK’nın bölge bulut bilişim merkezi olacağını söyledi ve SGK’nın tüm bilişim yaklaşımıyla ilgili bilgiler verdi.
İnterpromedya tarafından düzenlenen e-devlet yuvarlak masa toplantılarının 20.’si SGK’nın ev sahiplğinde gerçekleştirildi. Toplantıda söz alarak açıklamalarda bulunan SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, SGK bölge bulut bilişim merkezi olacağını söyledi. Konsolidasyon ve tasarruflara önem vererek yeşil BT kavramını düşünerek yola çıktıklarını ifade eden Onar, Türkiye’nin en büyük sanallaştırma altyapısını 2008 yılında oluşturduklarını hatırlattı.
Onar’ın verdiği bilgilere göre, Batıkent’te kurulan ve 2013 sonlarında hizmete girecek olan veri merkezi öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bilişim altyapılarının birleştirilmesi için kullanılacak. 2014 yılında T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ilaç takip sistemi gibi tüm bilişim altyapısında yer alan uygulamaları bu veri merkezine taşınarak işlenecek.
Entegrasyon sorunlarının çözümüne fayda sağlayacak olan veri merkezinin bölge için de bulut merkezi olacağını söyleyen Onar, “Bizden medula eczane sistemi, sağlık ve sigorta uygulamalarımızı isteyen ülke sayısı şimdiden 5′i buldu. İlk sırada Mısır ve Irak geliyor. Bu ülkelere Türkiye üzerinden veri merkezi hizmetleri verilecek. Zira oraya gidip benzer bir yatırımı yapmak büyük bir külfet oluşturuyor. Türksat uydularıyla kablolu iletişimi yedeklemenin ardından Ankara, bölgenin bulutu olacak” şeklinde konuştu.
Adem Onar’ın konuşmasından satırbaşları şu şekilde oluştu:
1) Açık sistem kurumsal strateji olarak ele alınıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da SGK gibi düşünüyor. Ulusal ve milli kaynaklara verilen değerin de bir göstergesi olarak açık sisteme önem veriliyor. SGK’nın bilişim gemisi açık sisteme gidecek. Tüm sistemlerde özel sektörden açık kaynak kodlu yazılımlar alanında neler yapılabileceği planlanıyor.
2) Mobilite ve akıllı devlet hedefiyle özellikle 2014 yılında mobil ve akıllı uygulamalarla çalışacak sistemlere geçilecek.
3) SGK televizyonu; Hizmete alınan SGK TV, her an açık, 7/24 hizmet veren bir sistem. 2013/2014 vizyonunda sosyal ağları kullanmak üzere çalışılıyor. Apple Store’da yer alıyor ve sgk.gov.tr’de yer alıyor. Alo170 ve SMS’ler ile her an vatandaşlarla iletişime geçiliyor.
4) Türkiye çapında bin 500 bilgi ekranı oluşturulması hedefleniyor. Yayın politikalarını yönetmek önem taşıyor. Bir sonraki aşamada ulusal bir yayın ortaya çıkacak ve tematik bir kanal olarak uydu üzerinden izlenecek.
5) Mobil kitaplık projesi, Apple Store’da yer alıyor.
6) Çocuk internet portalı; sosyal güvenlik bilincini çocuk yaştakilere aktarmak üzere kuruldu.
7) Kayıt dışılık ile mücadele: Bilgi sistemi bir yıldır çalışıyor. Bu etkinliğimizi maliye bakanlığıyla ortak bir denetim mekanizması oluşturulacak. Denetimcilerin mobil olarak kullanabileceği bir ortamdan söz edilecek. Kayıt dışının önüne geçmek için geliştirilen uygulamalar Eylül ayında tanıtılacaktır.Her puanlık kayıt dışının önüne geçilmesi 700 trilyonluk katkı sağlıyor.
8) E-reçete uygulaması devreye alındı. Hastaneye giden ve ilacı yazan doktor sistemle vakit kaybetmiyor. Fazladan ilaç satışının önüne geçiliyor. 1 Eylül’de devreye girecek damar okuma ve avuç içi okuma sistemleriyle biyometri alanındaki fırsatlar usulsüzlükler engellenecek.
9) Sosyal güvenlik hizmetleri Java temelli tek çatı altında çalışan bir sistem haline dönüştürülüyor. Eskişehir’de pilot uygulamalar başladı. Veritabanı tamamen dijital ortama aktarılacak.