Mobil bankacılık kullanımı yüzde 109 arttı
Mobil teknoloji şirketi Pozitron, Türkiye’deki mobil bankacılık uygulamalarını ve müşterilerin mobil uygulamalardan beklentilerini masaya yatırdı. Mobil bankacılık alanında lider bankaları belirleyen Pozitron, mobil bankacılık sorunlarına getirdiği çözüm önerilerini açıkladı.
“Türkiye’de Mobil Bankacılık Uygulamaları” başlıklı raporu kamuoyuna açıklayan şirket, toplamda 16 bankanın iOS ve Android tabanlı mobil bankacılık uygulamalarını inceleyerek, uygulamaların performans ve kalitelerini kamuya açık platformlarda yapmış oldukları yorumlara göre değerlendirdi.
Mobil bankacılık kullanıcı oranı 1 yılda yüzde 109 oranında arttı
Türkiye’deki mobil bankacılık pazarını Türkiye Bankalar Birliği’nin yıllık mobil raporuna göre değerlendiren Pozitron, 2012 Haziran – 2013 Haziran arasındaki 1 yıllık dönemde mobil bankacılık kullanım oranının yüzde 109 oranında arttığını vurguluyor. Mobil bankacılık üzerinden gerçekleştirilen finansal işlemlerin (para transferi, kredi kartı işlemleri, yatırım işlemleri, vb.) ise 1 yılda yüzde 211 oranında arttığı gözleniyor. Bu veriler mobil bankacılığın alternatif bir kanal olmaktan çıktığını ve artık ana hizmetler arasında yer aldığını gösteriyor.
Pozitron Kurucusu ve CEO’su Fatih İşbecer, oranlarla ilgili olarak “Mobilin potansiyelini kavrayıp önceden yatırım yapan bankalar mobil platformda hızla büyürken, mobile yatırım yapmamış olan bankalar da hızla bu alana giriyor. Bu süreçte müşterilerinin beklentilerini dikkate alıp mobile yatırım yapan bankalar rekabette öne geçiyor” dedi.
Mobilin lider bankaları
Pozitron’un yayınladığı rapor, bankaların mobil uygulamalarını kullanıcı yorumlarına göre değerlendirdi ve mobilde en başarılı uygulamaları müşterilerine sunan bankaları gösterdi. Google PlayStore ve Apple iTunes Store’daki kullanıcı yorumlarına göre değerlendirme yapan rapor, en beğenilen uygulamaları 5 üzerinden 3,5 ve üzeri puanla derecelendirilme, aldığı oyların yüzde 70’inin olumlu olması ve en az 50 kullanıcı yorumu barındırma kriterlerine göre belirliyor. Söz konusu kriterlere göre Türkiye’nin en beğenilen iOS tabanlı mobil uygulamalarına sahip üç banka ve uygulamaları Türkiye Finans Katılım Bankası – Türkiye Finans Mobil Şube (4,50 puan, 650 oy, yüzde 93 oranında olumlu yorum), Türkiye İş Bankası – İşCep (4,40 puan, 9556 oy, yüzde 89 oranında olumlu yorum) ve Türk Ekonomi Bankası – CEPTETEB (4,20 puan, 1737 oy, yüzde 87 oranında olumlu yorum) olarak sıralanıyor.
En beğenilen Android tabanlı bankacılık uygulamalarını sunan banka ve uygulamalar ise sırasıyla, Yapı Kredi Bankası – Yapı Kredi Mobil Bankacılık (4,40 puan, 12047 oy, yüzde 93 oranında olumlu yorum), Akbank – Akbank Direkt (4,20 puan, 4588 oy, yüzde 87 oranında olumlu yorum) ve ING Bank – ING Bank Mobil (4,20 puan, 928 oy, yüzde 90 oranında olumlu yorum) olarak sıralanıyor.
En çok “sınırlı işlem kapasitesi”nden şikayet ediliyor
iOS ve Android tabanlı uygulamalara dair kullanıcıların yaptıkları yorumlar her iki platformda da 4 ana sorunun aynı olduğuna işaret ediyor. Buna göre kullanıcıların mobil uygulamalardan en çok şikayet ettikleri dört sorun “işlem sayısının azlığı”, “kötü kullanıcı deneyimi”, “kötü tasarım” ve “uygulamanın aniden kapanması/donması” olarak sıralanıyor.