Mobil Dünya Kongresi’ne 5G ve katlanabilir ekranlar damga vurdu
Mobil Dünya Kongresi 100 binden fazla katılımcı ile 25-28 Şubat tarihlerinde Barcelona’da gerçekleşti. Fuarda mobil teknolojilerin hem kurumsal dünyaya hem de kullanıcıların hayatına neler katacağına dair örnekler barındırırken gündem 5G ve katlanabilir ekranlı cihazlar oldu.
5G alanında sunulan teknolojiler kullanım alanları ile katılımcılara sunulurken, 5G’nin tetikleyeceği nesnelerin interneti ve büyük veri teknolojilerine dair örnekler de katılımcılarla paylaşıldı. Özellikle Huawei ve Ericsson firmalarının standa ve sunum seviyesinde demolar yaptığı fuarda çevrimiçi donanım bağımsız oyun deneyiminden, yapay zeka entegreli kamera çözümlerine, akıllı şehir çözümlerinden, akıllı evlere kadar pek alanda örnekler paylaşıldı.
Türkiye daha proaktif olabilir
Mobil Dünya Kongresi, coğrafya bağımsız dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin yer aldığı bir platform. Hal böyle hangi ülkenin teknolojide ne seviyede olduğunu da gözlemlemek bir hayli kolay. Asyalı üreticilerin ele geçirdiği Mobil Dünya Kongresi’nde Türkiye’yi Turkcell, Vestel, General Mobile, Netaş, Aselsan ve Havelsan gibi şirketler temsil etti. Tabii birçok yazılım şirketi de etkinlikte yer aldı ama Türkiye’nin özellikle yazılım alanındaki potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda akıllara ister istemez ‘’Türkiye için neden daha fazlası olmasın’ sorusu geldi.
Katlanabilir ekranlı telefonlar istenileni verebilecek mi?
Mobil Dünya Kongresi’nde dikkat çeken teknolojilerden bir katlanabilir ekranlar oldu. Fuar kapsamında 5G uyumlu katlanabilir ekrana sahip yeni telefonu Mate X’i tanıtan Huawei, katılımcılardan tam not aldı.
Fuar kapsamında deneyimlenmesine fırsat bulamadığımız ilk katlanabilir telefonların ise pazar için ne kadar hazır olduğu da aslında soru işaretleri barındırıyor. Zira tasarım ve fonksiyon konusunda vaatkar olan telefonların beklenenin ne kadarını verebileceğine zaman karar verecek. 1900-2600 dolar fiyat bandında seyreden akıllı telefonların Türkiye’de 20 bin TL’nin üzerinde bir fiyata satılacağına ise şu an için kesin gözüyle bakılıyor.
Asya merkezli şirketler ipi göğüslüyor
Fuar kapsamında gündem yaratan teknolojilerin çoğu Asya merkezli firmalardan geldi. Huawei yüzlerce metrekarelik alanda hem son kulanıcı ürünlerini hem kurumsal dünyaya odaklı çözümlerini tanıtırken, Mate X en dikkat çekici ürünlerden biri oldu. Oppo fuarın ilk günü 10x optik zoom teknolojilerini ve 5G vizyonlarını anlattı, Samsung yakın zamanda tanıttığı yeni amiral gemisi telefonları Galaxy S10, S10 Plus, S10e ve tabi Galaxy Fold’u görücüye çıkardı. Xiaomi yeni akıllı telefon modelleri ile akıllı telefon pazarında trendi belirlerken, MediaTek 4.2 Gbps hızla veri aktarımı gerçekleştiren multi-mod modem özellikli yonga seti Helio M70’in demoları Mobil Dünya Kongresi’nde yaptı.
Türk telefonları üst segment göz kırptı
General Mobile ve Vestel yeni telefonlarını Barselona’da tanıttı. Hem GM 9 Plus hem de Vestel V7 fiyat performans konusunda ödün vermedi. Uygun fiyatlı yaklaşımlarına rağmen kullanıcılarına değer katan, güçlü telefonlar üretmeye gayret eden şirketler dünya devleri arasında ben de varım demeyi başardı.
Otomobil üreticileri ‘Biz de mobiliz’ dedi
Mobil Dünya Kongresi’nde kullanıcılarına yüksek teknoloji sunan otomobil üreticileri yer aldı. Sürüş deneyimine mobil teknolojileri çok boyutlu entegre etmiyi hedefleyen firmalardan biri olan BMW, fuar kapsamında görücüye çıkardığı yeni konsept otomobili iNext ile göz doldurdu.i serisinin tasarım çizgilerini koruyan konsept otomobil iNEXT, gelecekten gelen bir tasarıma sahip olmasıyla dikkat çekti. 2021 yılında üretimine geçilmesi planlanan konsept otomobilin hem otonom sürüş teknolojisine sahip olacağına hem de elektrikli motor ile çevreci bir model olacağına dikkat çekildi.
Genel hatları ile SUV çizgisine sahip aracın X5 modelin benzer bir tasarım çizgisine sahip olduğu söylenebilir. Elektrikli güç aktarma sistemi ön ve arkaya monte edilmiş motor ile iNext’in yaklaşık 4 saniyede 100 km/s hıza ulaşacağı ve tek şarjda 611 km’lik bir yolculuk sunacağı belirtiliyor.