Mobil dünya yeni uygulamalarla zenginleşiyor
Mobil ortamda tüketicilere farklı avantajlar sunan ve yurtdışına açılma çalışmalarını yürüten Kuponsa’nın hedefinde İngiltere, Hindistan ve Suudi Arabistan var.
Ayhan Sevgi
Mobil teknolojilerin yaygınlaşması ile birlikte her geçen gün yeni yeni uygulamalara ve bu uygulamaları geliştiren yeni startup’ların kurulumuna neden oluyor. Bu konudaki yeni girişimlerden biri de Kuponsa. Kuponsa CEO’su Sadak Choudhury, sorularımızı yanıtladı.
Kuponsa’nın çalışma prensipleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kuponsa, kullanıcılarına mobil uygulama üzerinden kupon kullandırarak, anlaşmalı işletmelerde bir ürün veya hizmet aldıklarında aynı ya da benzer ikinci ürünü ücretsiz almalarını sağlayan bir platform. App Store ve Google Play’den indirilerek, ücretsiz deneme sürümü hemen başlatılabilen uygulama, otel, restoran, kafe, SPA, güzellik merkezi, aktivite ve eğlence kategorilerinde 1200’den fazla kupon sunuyor. Bu kuponlara sürekli yenileri ekleniyor. Kullanıcı, uygulamanın listesinden istediği kategoriye ya da kriterlere göre işletmeyi seçiyor, kupon olarak tanımlanan ürün ya da hizmetten iki tane alıyor ve cep telefonu üzerinden kendi belirlediği 4 haneli pin kodunu uygulamaya giriyor. İşletme de kendi 4 haneli pin kodunu girerek kupon kullanımını onaylıyor. İşletme, kupon kullanılan ürün veya hizmetin bedelini düşerek faturayı kullanıcıya iletiyor. Kuponsa, müşteri memnuniyetine çok önem veriyor. Bu yüzden yalnızca seçkin işletmelerle çalışıyor. “Az Harca Çok Yaşa” sloganıyla yola çıkan Kuponsa uygulaması, tasarruf ettirmenin yanı sıra kullanıcılarına şehirde değerlendirebilecekleri farklı seçenekler için bir rehber görevi görmeyi ve hayatlarına değer katmayı amaçlıyor.
Bu kapsamda ne tür bir gelir modeliniz var?
Kuponsa’nın kullanıcı üyeliğine bağlı bir gelir modeli var. Kullanıcılar Silver ve Gold gibi paketleri satın alarak paket kapsamındaki binin üzerindeki kuponu istedikleri zaman kullanma hakkına sahip oluyorlar. İşletmelerden herhangi bir komisyon ya da üyelik bedeli almıyoruz.
Üye işyerleri ağırlıklı olarak gıda ve eğlence kurumları ile otellerden oluşuyor. Bu yelpazeyi genişletme gibi bir çalışmanız var mı?
Kullanıcılarımızın istek ve ihtiyaçlarını karşılamak, bizim birinci önceliğimiz. Biz Kuponsa’yı insanların en çok ihtiyaç duyduğu 4 şey üzerine kurduk… Yemek yemek, konaklamak, rahatlamak ve eğlenmek. Bu düşünceyle üye işletmelerimizin yüde 70’'ini restoran ve kafelerden oluşturduk, yüzde 20 aktivite ve eğlence. Kalan yüzde 10 ise SPA, güzellik merkezi ve otel kategorilerine ait işletmeler. Kullanıcılarımızın kullanmayı en çok tercih edeceği kuponların yeme ve içme üzerine olacağını bildiğimiz için tekliflerimizi, ağırlıklı olarak bu kategoriye yoğunlaşarak oluşturuyoruz. Ama diğer kategorilere baktığınızda çok çeşitli ve birbirinden çok farklı işletmeleri ve kupon seçeneklerini görebilirsiniz. Kullanıcılarımız için ilgi çekici işletmeler bulmaya ve işletme yelpazemizi çok geniş tutmaya çalışıyoruz. Her çeşit damak zevkine hitap eden restoranların yanı sıra fotoğrafçılık, ebru ya da dövme yapım kurslarından boks, yoga, pilates ve dans derslerine; sanal gerçeklik deneyiminden kaçış oyunlarına, boğaz turlarından buz patenine, karaokeden konser biletine kadar her şey var. Kategoriler kendi içlerinde zengin oldukları için kategorileri arttırmak durumunda kalmadan kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına çok çeşitli şekilde karşılık verdiğimizi düşünüyoruz.
Üye şirket sayısı ve kullanıcı sayısında nasıl bir hedefiniz var?
2017 yılı için üye işletme hedefimiz 300 rakamına ulaşmaktı ve küçük bir ekip olmamıza rağmen bunu başardık. Şu anda platformumuzda İstanbul’un iki yakasında toplam 300’den fazla işletme bulunuyor. Şimdilik sadece İstanbul’dayız ama yakında Türkiye’nin diğer büyük illerine de yayılmak ve asıl hedefimizi gerçekleştirerek global bir platforma dönüşmeyi planlıyoruz. 2018 yılında uygulamamıza 500 üye işletme daha eklemeyi hedefliyoruz. Büyüme stratejimiz kapsamında 2018’de aktif kullanıcı sayımızı 20 bin kişinin üzerine çıkarmayı hedefliyor, daha çok sayıda kurumsal iş birlikleri geliştirmeyi planlıyoruz.
Bu hedefe ulaşmada ne tür stratejiler izleyeceksiniz?
Hedeflerimizi gerçekleştirmek için çizdiğimiz yıllık bir yol haritası var. Öncelikle, birinci odak noktamız ürünümüzün sürekli iyileştirerek değerini arttırmak, beraberinde marka bilinirliğimizi arttırmaktır. Ücretsiz ürünler aracılığıyla potansiyel kullanıcılarımızın bizimle tanışmasını sağlamak, belirli kullanıcı segmentlerini hedefleyerek onlara özel tanıtımlar yapmak ve uluslararası pazarları keşfetmek bu yol haritasının diğer önemli kısımları. Hedefimiz, uygulamamızdan en çok fayda sağlayacak kullanıcı kitlesiyle uygulamamızı buluşturmak ve kullanıcının kupon kullandıkça, tasarruf ettikçe uygulamanın değerini anlaması için ortam yaratmaktır. Kullanıcılarımız, üye işletmelerimiz ve kurumsal ortaklarımız yaptığımız her şeyin kalbindedir. Hepsi için vazgeçilemeyecek bir platform olmayı arzu ediyoruz.
Kuponsa’nın yatırımcı profili konusunda bilgi verebilir misiniz? Yerli ve yabancı yatırımcılara açılma gibi hedefi var mı?
Bildiğiniz gibi bir startup için yatırım almak ve sermayeyi arttırmak en büyük baş ağrısıdır. Neyse ki kendi sermayemizle başlattığımız bu startup’ı şimdiye kadar çok iyi bir şekilde yürütebildik ve iyi bir noktaya geldik. Bundan sonrası için elbette dış yatırımcılar arıyoruz ve bu konuda görüşmeler yapıyoruz. Türkiye için yerel bir dış yatırımcıdan destek almak harika olur ama sadece yerel yatırımcılarla sınırlı değiliz. İşimizi bir sonraki seviyeye taşımak ve globalleşme hedeflerine de ulaşmak amacıyla uluslararası yatırımcılar arıyoruz.
Kuponsa’nın yurtdışı hedefleri konusunda bilgi verebilir misiniz?
Öncelikli odağımız elbette işimizi hayata geçirdiğimiz İstanbul’da ve Türkiye’de hedeflerimize erişmek ve daha çok mutlu kullanıcıya sahip olmak. Mali ve operasyonel açıdan imkanlarımızı esas olarak buraya kanalize etmiş durumdayız. Ancak kuruluş hedeflerimizin çekirdeğinde yer alan global bir platforma dönüşme hedefimiz için de şimdiden harekete geçmiş bulunmaktayız. İlk aşamada yayılmayı planladığımız ülkeler İngiltere, Hindistan ve Suudi Arabistan. Bunlardan İngiltere ve Hindistan’da üye işletme ve test çalışmalarına başladık bile. İkinci aşamada ise ABD ve Avustralya var. Global bir platforma dönüştüğümüzde aktif olduğumuz tüm ülkelerde kullanıcılarımız hizmetlerimizden sınırsızca yararlansın istiyoruz. Örneğin Türkiye’de paket satın alan biri İngiltere’ye ya da Amerika’ya gittiğinde de oradaki tekliflerini aynı uygulama üzerinden kolayca kullanabilecek. Bu en büyük hayalimiz.