Mobil iletişimin mutfağından en taze bilgiler
Mobilişim Konferansı’nda sektörün ileri gelen kurumlarının üst düzey yöneticileri mobil dünyanın bugününü ve yarınını masaya yatırdı, kendi deneyimlerini paylaştı.
MOBİLSAD Başkanı Prof.Dr. Kerem Alkin’in yaptığı konferansta Alkin, küresel veri trafiğinin önümüzdeki 5 yıl içinde 26 kat büyüyeceğini belirtti. Başkanlığını BTK Başkan Yardımcısı Dr. Muhterem Çöl’ün yaptığı diğer panelde Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, önce kurumsal açıdan mobil çözümlerin sınıflandırmasını yaptığı konuşmasında bugün finansal daralma içerisinde yavaşlayan teknoloji yatırımlarının bir yıl içinde tekrar hızlanacağını dile getirdi. Vodafone Türkiye Kurumsal Data, Ürünler & Servisler ve Sabit İş Bölüm Başkanı Dr. Ayşe Ufuk Ağar ise mobil uygulamaların kurumlarda maliyetleri düşürerek iş süreçlerini optimize eden bir rol oynadığını belirterek gerçek hayatta zaman kazanmanın yolunu açtığını dile getirdi. Avea Kurumsal İş Birimi Kurumsal Pazarlama & Çözümleri Direktörü Ebru Kanatlı ise M2M tarafında hâlâ tam olarak görülemeyen bir potansiyel olduğunu hatırlattı. ‘Kurumsal mobil çözümleri’ panelinin ardından Barış Ruacan’ın ‘Akıllı cihazların geleceği’ ve ardından da Danışman Gamze Olgun Parıldamış’ın ‘Mobil pazarlama’ adlı sunumlarıyla devam eden etkinlik gündemi, ‘Mobil dünyada Ar-Ge ve inovasyon’ konulu panelle devam etti. Oksijen Ar-Ge Genel Müdürü Arda Özgün, “Mobil artık internet, internet de artık mobil” diyerek bugüne kadar elde edilen mobil gelirlerin ses kaynaklı olduğunu, artık bunun ‘veri’ye doğru kaymaya başladığını söyledi. Prime Danışmanlık Ar-Ge Teşvikleri ve Kurumsal Hizmetler Koordinatörü Banu Atalay ise bugün iş geliştme amacıyla 100 bin TL’ye kadar kolay verilen teşviklerin önemine vurgu yaptı.
Pozitron Yazılım Genel Müdürü Fatih İşbecer ise bir cihazın tüm fonksiyonlarıyla kullanılabilmesi için tüm bileşenlerine ulaşılabilmesinin gerektiğini söyledi. Başkanlığını MOBİLSAD Yönetim Kurulu Üyesi & Mobiltürk Genel Müdürü Nedim Karasu’nun yaptığı panelde konuşan Samsung Pazarlama ve İletişim Müdürü Cem Sezer, masaüstü uygulamayla mobil uygulama arasındaki en büyük farkın, mobil uygulamaların kullanıcının hızlı erişebileceği şekilde tasarlanmış olması olduğunu söyledi.
Fugo Bilişim Kurucu Ortağı Deniz Mert Edincik, “Bir arayüzde, kullanıcı nereden neyi yapabileceğini yarım saniye daha erken anlayabiliyorsa o arayüz başarılıdır” dedi. Motiwe Kurucu Ortağı Mete Bayrak ise “İnsanlar para harcamaya SMS ile başladı ve uygulamaya para ödeme düşüncesi bu şekilde insanların zihnine yerleşti” dedi. Globile Yönetici Ortağı Mustafa Tan, en önemli sorunlardan birinin de kullanıcı deneyimine hakim tasarımcı bulmak olduğunun altını çizdi.