Mobil işletim sisteminde Apple’ın rakipleri
Apple mobil işletim sistemine sahip akıllı bir telefon almak isteyenin tek seçeneği sadece iPhone.
Amerika’da akıllı telefon almak isteyenler Verizon Wireless adlı operatöre bağlı Google’ın Android işletim yazılımı ile çalışan Motorola, HTC ve Samsung’u seçtiği gibi diğer operatörlere bağlı Android’li telefonlardan da 20’den fazla marka seçme olanağına sahipler. Ancak Apple mobil işletim sistemine sahip akıllı bir telefon almak isteyenin tek seçeneği ise sadece iPhone.
Kısa bir sürede çok büyük bir başarı kazanan dünyanın en popüler akıllı telefonu iPhone şimdi gerçek bir rekabet savaşı ile karşı karşıya kalmış bulunuyor. Android’li telefonu satın alan Amerikalıların sayısı günümüzde iPhone satın alanların sayısına yaklaşmaya başlarken Android mobil işletim sistemli telefonların iPhone’ın akıllı telefon pazarındaki liderliğini sona erdirip erdirmeyeceği merakla bekleniyor.
Apple’ın bu duruma gelmesi ilk kez olmuyor. 1980’li yıllarda da Macintosh Microsoft işletim sistemi ile çalışan PC’lerin çok büyük rekabeti karşısında kalmış ve bu durum ilerki yıllarda şirketin kurucusu ve bugün bu şirketi dünyanın en yenilikçi teknoloji şirketi olmasında en büyük rolü olan Steve Jobs’ın Apple’dan ayrılmasına neden olmuştu. Şimdi yazılımlarını açıkça lisanslayan rakipleri karşısında Apple’ın çok sıkı bir rekabetin başladığı bir pazarda başarısını sürdürüp sürdürmeyeceği, PC’lerde olduğu gibi Apple’ın akıllı telefon alanında olumsuz etkilenip etkilenmeyeceği merakla bekleniyor. Sadece akıllı telefonlarda değil tablet bilgisayar pazarında da Apple’ın iPad’ine karşı yeni rakipler çıkmaya başladı.
Android’den başka BlackBerry üreticisi Research In Motion (RIM) ile de rekabet eden Apple’ın karşısına geçen ay dokuz marka mobil telefonda kullanılan Windows Phone 7 işletim sistemi ile Microsoft da çıkmış bulunuyor. Nokia’nın ise yeni başkanı ve yeni yönetimi ile akıllı telefon pazarında da mobil telefon pazarındaki gibi bir konuma gelmek amacı ile yoğun bir çalışma içinde olduğu görülüyor.
Bütün bu gelişmelere karşın Apple’ın yakın bir gelecekte bu yarışın gerisinde kalması olasılığı şimdilik az görülüyor. 2010 yılında çıkan iPhone 4’ün Apple’ın şimdiye dek çıkardığı en başarılı ürün olduğu görülüyor. Eylül ayının 25’inde sona eren mali yılının son üç ayı içinde Apple’ın sattığı iPhone’nın sayısı bir yıl önceki satışlara göre yüzde 60 büyüyerek 12 milyona yaklaşıyor. Ayrıca 2011 yılının ilk ayları içinde Apple’ın iPhone’ı Verizon Wireless kanalı ile satmaya başlaması bekleniyor ki bu durumda Android satışlarının büyüme hızı frenlenmiş olacak.
Hisse senetlerinin değerleri son bir yıl içinde yüzde 50 yükselen, teknoloji endüstrisinin en değerli şirketi olan ve 46 milyar dolar nakit rezervi ile Apple’ı tahtından indirmek hiç de kolay olmayacak. Bu mali gücü ile araştırma ve geliştirme alanında yapacağı çok büyük yatırımlar sonucu çıkaracağı yeni ürünler ile Apple rakipleri ile arasındaki mesafeyi daha da açabilir.
Öte yandan Android’in de kısa bir sürede bu denli beklenmedik yükselmesi karşısında Apple’ın yanlış bir adım atması halinde Android’e ve diğerlerine önemli bir avantaj kazandıracağı da göz ardı edilmiyor. Android’li mobil telefon kullananların sayısının sürekli yükselmesi bu işletim sistemine uygulama geliştirenler için de özendirici bir faktör olacak. Ancak Apple’ın App Store’lardaki yaklaşık 225 bin uygulamasına karşı Android uygulamalarının sayısı şimdilik 80 bini geçmiyor.
iPhone rakiplerine karşı verdiği rekabet savaşında yalnız kalmış değil. Apple’ın iOS mobil yazılımı ile çalışan iPad ve iPod‘un popülerliği, tüketicilerin App Store’larda aynı işletim sistemine dayalı uygulamaları bulmaları iPhone’a büyük destek sağlıyor. Apple şimdiye dek 120 milyondan fazla iOS ürünü satmış bulunuyor. Buna karşın bazı endüstri uzmanlarına göre akıllı telefon pazarının son derece hızlı büyümesi halinde bundan böyle Microsoft’un PC’deki kadar bu pazarın uzun süreli tek bir lideri olmayacak.