Mobil ödeme alternatifleri para basıyor
Çoğunluk hisseleri Ocak ayında Money Online tarafından alınan PaytoGo, bu şekilde teknoloji üretiminde katma değeri artırmayı hedefliyor. Çünkü potansiyel büyük.
Türkiye’nin mobil ödeme sektöründeki yenilikleri bir taraftan, genç nüfusun bu yenilikleri benimseme hızı bir taraftan mobil ödeme yapılarında hızlı bir gelişim var. Bu alanda potansiyel o kadar büyük ki, PaytoGo, iç pazarda kendi hedeflerini yakalayıp bu alanda büyüme sağlarken, bir tarafta da Money Online’ın dikkatini çekmeyi başardı.
2011 yılında kurulan PaytoGo, başından beri kullanıcılara mobil ödeme platformunu kullanarak alternatif ödeme yöntemi sunuyor. PaytoGo Genel Müdürü Onur Ergüney’in tanımıyla ‘mobil ödeme sistemi anlaşmalı firmaların; internet sitesi ya da SMS üzerinden cep telefonu aracılığı ile GSM abonelerinden tahsilatlarını gerçekleştirdikleri mobil bir platform’ söz konusu. Mobil ödeme hizmetinden yararlanmak için anlaşmalı firmaların sisteme dahil olması, sonrasında da firma müşterilerinin ön ödemeli ve sabit faturalı hatlarda mobil ödeme seçeneğine sahip olmaları gerekiyor. Satın alınmak istenilen ürün cep telefonu kodu girilerek PaytoGo servisine iletiliyor. PaytoGo onaylayıp ürün kodu mesajını tüketiciye gönderdikten sonra da satın alma işlemi hızlı ve kolay biçimde gerçekleşiyor. İster faturalı, ister ön ödemeli hat kullanıcısı olsun, sistemsel olarak yapılan alışverişin ödemesinin TL/Kr hesabından düştüğü ya da telefon faturasına yansıtılabildiği bir ödeme platformu olarak hizmet veriliyor.
Küreselleşme adına önemli adım
İlk etapta odak noktalarının ‘sayısal eğlence’ sektörü olduğunu söyleyen Ergüney, ama iki yıl içinde birçok farklı sektörde hizmet vermeye başladıklarına dikkat çekti. Fiziksel ürün, üyelik, sayısal içerik, sosyal platformlar ve son dönemde öne çıkan proje olarak da kamu uygulamalarına ve ulaşım projelerine yoğunlaşıldı. İşte bu yoğunlaşma, Money Online’ın da dikkatini çeken faktör oldu. Money Online’ı, ‘Güney Doğu Asya’da, özellikle sayısal oyun ve eğlence sektöründe faaliyet gösteren büyük ödeme platformlarından biri’ olarak tanımlayan Ergüney, “Hedeflerimiz kesiştiği ve birçok alanda ortak hizmet verdiğimiz için böyle bir ortaklığın iki taraf için büyümeyi kolaylaştıracağına inandık” dedi. Bu şekilde başlayan sürecin sonunda, Ocak 2013’de de Money Online, şirketin çoğunluk hissesini satın aldı. Ergüney’e göre bu yatırım, PaytoGo’ya teknoloji üretiminde önemli bir katma değer sağlayacak, pazardaki şirket ve markaları güçlendirecek. Sunulan hizmetleri küresel ölçeğe taşıyarak, mevcut ürün ve hizmet yelpazesini geliştirmek de hedefler arasında.
Türkiye’den bölgeye yayılım fırsatı
Ergüney’in verdiği rakamlar, bu alanda Türkiye pazarının bir bütün olarak potansiyelini ortaya koyuyor. Buna göre Türkiye, 61 milyonun üstünde mobil telefon kullanıcısı ve yüzde 85’e varan mobil telefon sahiplik oranları ile mobil ödeme sistemleri için çekici bir pazar. “Money Online da bunun farkında ve büyüyen pazarda yer almak istiyor” diyen Ergüney’in dikkat çektiği bir konu da Türkiye’nin coğrafi konumu. Türkiye; Ortadoğu ve Afrika bölgesine giriş için önemli bir kapı. “Büyüme fırsatları çok fazla ve Money Online bu fırsatları PaytoGo ile değerlendirmeyi amaçlıyor” diyen Ergüney, yeni nesil ödeme çözümleri ve sektör bazlı çalışmalarını da şöyle anlattı:
“Özellikle son beş yılda sayısal alanın, e-ticaretin büyümesi ve gelişmesi birçok ödeme modelini gündeme getirdi, mobil ödeme hızlı büyümeye başladı. Operatörler ve sistemin parçası olan her paydaşın etkisi çok önemli. Operatörler burada ana tedarikçi durumunda. Sisteme üye olan her sektör, bu işbirliğinin büyümesi ve yayılması adına itici güç.”
“Büyüme hızı kesilmeyecek”
E-ticaretin ve sayısal eğlence sektörünün büyümesi, mobil pazarın genişlemesine büyük destek veriyor. 2013’te çok farklı sektörlere yayılım sağladıklarını belirten Ergüney, bunu “Özellikle dernekler, e-ticaret siteleri ve dağıtım kanallarında hizmet veren firmalarla işbirliğimiz artış sağladı” sözleriyle örnekledi. Bir tarafta, mobil ödemenin en önemli gelir kaynaklarından olan çevrimiçi oyun alanında büyüme, 2013 beklentilerinin üzerinde gerçekleşiyor. “Özellikle son dönemde çevrimiçi oyun alanında Türkiye’de yapılan yatırımlar, bu alandaki tercihlerin ve kullanıcı sayılarının artış göstermesi, mobil ödeme tercihlerini artırdı ve gelirlerimize ciddi yansımaları oldu” bilgisini veren Ergüney, 2014 yılı tahminlerini ise şöyle anlattı:
“Sektörde 2014 yılı için büyüme öngörüyoruz. Mobil ödeme alanı, birçok sektörle ilişkili. Türkiye son iki yıldır e-ticaret alanında ciddi büyüme gösteriyor. Buna paralel olarak, tüketim alışkanlıklarımız ve ödeme tercihlerimiz zenginleşiyor. Bu paydan mobil ödemenin aldığı oran yükseliyor. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz alan da büyüyecek.”