Mobil ödeme sistemlerinin ‘güvenliği’ odak noktası haline geliyor
İnternet kullanımının yaygınlaşması, mobil telefon kullanım oranlarının artması gibi gelişmeler müşterilerin aldıkları hizmetlere olan bakış açılarını kökten bir değişime uğrattı. Her birey ya da kurum aldıkları hizmetin karşılığında yaptıkları ödeme süreçlerinin çağın gereklilikleri ışığında daha kolay ve hızlı olmasını, en önemlisi daha güvenli olmasını talep ediyor.
Temel bankacılık ve finans işlemlerini mobil ya da sabit internet üzerinden gerçekleştiren müşteri sayısı günden güne artıyor. Gelişen teknoloji ve yetişen genç nesil ile birlikte mobil bankacılığın yükselişine de tanık oluyoruz. Şu anda çoğu müşteri hizmet aldığı bankaya SMS ile gelen şifreler ile bağlanıyor. Aynı şekilde, e-ticaret sektöründe de benzer süreçlerden geçiyor, güvence ile alışveriş yapmak istiyoruz.
Gerek bankacılık gerekse e-ticaret sektörü bundan sonraki dönemde de ‘mobil ödeme sistemlerinin güvenliğini’ odağına almaya devam edecek. Biyometrik yöntemlere ek olarak uygulama yazılım sıkılaştırma teknikleri, uygulama koruma, cihaz tanıma, dijital imza teknolojilerinin kullanımı da artacak.
Kobil’in son 4 yılda olduğu gibi 2016’da da yatırımlarını mobil güvenlik alanına yapacağını belirten Kobil Türkiye Ülke Müdürü Ümit Yaşar Usta’ya göre; özellikle uygulama güvenliği, uygulama koruma, mobil ataklar, güvenli mobil iletişim, kullanıcı dijital kimlikleri gibi konular hem mobil bankacılığın hem de mobil ödemelerin dikkat etmesi ve yatırım yapması gereken alanlar. “Kullanıcıların güvenini kazanamayan bir mobil ödemenin yaygınlaşması düşünülemez” yorumunu yapan Usta ekliyor: “Mobil güvenlik, en az kullanıcı deneyimi ve kolaylık kadar önemli bir unsur.”
MOBİL E-TİCARET HER YIL 2,5 KAT ARTIYOR
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) verilerine göre, Türkiye’de son 1 yıl içerisinde yüzde 35 büyüyen e-ticaret sektörünü geliştiren en önemli unsurlardan biri mobil cihazlar. Tüketicilerin beşte biri mobil cihazlar ile internetten alışverişini yaparken, mobil e-ticaret yıldan yıla 2,5 kat artış gösteriyor. NFC ve QR kod ödemelerinin şimdilik küçük ödeme miktarları ile sınırlı olduğunu belirten Yaşar Usta sözlerine şöyle devam ediyor:
“Gelecek yıllarda NFC ve QR kod sistemlerinin, Apple Pay, Android Pay ile başlayan EMV Tokenization ve HCE gibi standartların kabulünü ve yaygınlaşmasını bekliyoruz. Özellikle Host Card Emulation (HCE) ile Android cep telefonlarında ödeme çözümleri her bankanın mobil bankacılık uygulamasına eklemek isteyeceği bir özellik.”