Mobil teknoloji eğitimleri başlıyor
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Mobil Teknolojiler Programcılığı ile yetişmiş işgücü yaratacak.Elektronik haberleşme pazarı özellikle son on yılda giderek tüm insanları içine alan bir yaygınlığa ulaşarak yeni bir bilgi çağı başlattı. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 70,8’i evinde televizyona yüzde 27,3’ü bilgisayara erişebilirken yüzde 70’ten fazlası ise mobil telefon kullanıcısı haline geldi. Bu rakamlardan hareketle mobil alanda faaliyet gösterecek profesyonellere ihtiyaç duyulacak. Bu ihtiyacı karşılamak adına Mobil Teknolojiler Programcılığı Programı’nı hayata geçirdiklerini belirten Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Program Başkanı Öğretim Görevlisi Çağatay Akpolat, “Önümüzdeki 2012-2013 öğretim yılında programa ilk öğrencilerimizi alacağız. İlk sene için 50 kişilik bir kontenjanımız var. Dört dönemden oluşacak program tüm öğrencilere de açık olacak” şeklinde görüş belirtti.
Sektörden destek
Eğitim içeriklerinin sektörde yer alan dernek ve kurumlar tarafından desteklendiğinin altını çizen Akpolat, “Bu konuda sektör temsilcilerine bizim destekledikleri için teşekkür ediyoruz. Destekçilerimiz arasında yer alan Türkiye Bilişim Vakfı, Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği, Türkiye Bilişim Güvenliği Derneği, Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş adamları Derneği, Teleservice Arvato ve 1TC Enterprise Bilgi İşlem Otomasyon Yazılım gibi dernek ve kuruluşlar bizim çabalarımızı destekleyerek bir anlamda kendi misyonlarına da katkı sağlamış oldu” dedi.
Türkiye’de faaliyet gösteren mobil operatörlerin 3G, 4G, mobil ödeme ve makineden makineye (M2M) alanlarında ciddi yatırımlar yaptığının altını çizen Akpolat, “Tabii ki bu çalışmalar ile uygulama pazarları ve cihaz üreticileri için önemli bir yatırım fırsatı haline geldi. Ancak bu alanlarda yetişmiş insan gücüne olan ihtiyacın da hızla sağlanması gerekiyor. 2011 yılında özellikle mobil cihazların ve akıllı telefonların da yaygınlaşmasıyla siber suçların daha da arttığına hep birlikte tanık olduk. 2012 yılı için de aynı öngörüleri sunmak yanlış olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Tüm bu bilgiler ışığında bu programı hayata geçirdiklerini de ifade eden Çağatay Akpolat, sözlerine şöyle son verdi:
“Çağı yakalama iddiasında olan ülkemizin mobil teknolojiler konusunda yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmaması için eğitim alanında hızla gerekli düzenlemelerin yapılması ve yapılan değişikliklerin desteklenmesi ihtiyaçtan öte artık zorunluluk haline geldi. Biz de Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu olarak açmış olduğumuz Mobil Teknolojiler Programcılığı programımız ile ülkemize bu anlamda katkı sağlamak istiyoruz.“
Ana başlıklar yazılım, donanım ve güvenlik
Eğitim programının içeriğinin üç ana başlıkta oluştuğunu belirten Çağatay Akpolat, “Bu başlıklar yazılım, donanım ve güvenlik. Başlıkların ağırlıkları ise yüzde 50 yazılım, yüzden 25’er de donanım ve güvenlik olarak ayrılmış durumda. Dağılımdan da anlaşılacağı üzere amacımız öğrencilerimizin mobil yazılımlar hakkında tüm bilgilere sahip olarak mezun olmalarını sağlamak. Tabii ki yazılım dışında yükselen değerler donanım ve güvenliği de eksik bırakmayacağız” dedi.