MOBİL TEKNOLOJİLER GÖZDE OLMAYA DEVAM EDECEK
KoçSistem İş Çözümleri Uygulama ve Entegrasyon Grubu Yöneticisi Müjde Işım, sektörün özellikle mobil teknolojilerde yatırım yapmaya devam edeceğine ve bu konuda ihtiyacın artacağına inanıyor. Işım, “SOA mimarisine duyulan gereklilik artacak. Bakım maliyetlerini düşüren, enerji gereksinimlerini azaltan özellikle çevreci BT’yi destekleyen teknolojiler göz önünde bulundurulacak” şeklinde konuştu.
Metis Genel Müdürü Aslıhan Tan’a göre, kablosuz iletişim kanalları, e-ticaret, otomatik ve/veya selfservis ödeme sistemleri ve hizmetlerini bütünleştiren mobil bankacılık teknolojilerine ve uygulamalarına ihtiyaç artacak. Bulut bilgiişlem ya da SaaS modelinin finansal hizmetler sektöründeki kullanımında ise henüz soru işaretleri var.
2010’da özellikle servis tabanlı mimari, bütünleşik sistem ve süreçler ile maliyetleri düşürmek önemli konular olacağını düşünen Oracle Bankacılık-Finansal Hizmetler İş Geliştirme Müdürü Işıl Özlem Kılınç, risk yönetiminde de yeni eğilimler başlayacağı görüşünde. Kılınç, “Bankalar risk yönetimi sistemlerinin daha etkili, bütünleşik ve önleyici olması konusunda daha fazla zaman harcayacaklar. Bu dönem ayrıca iş geliştirmek için aslında çok düzgün bir dönem. Çünkü bu dönem işlerin yavaşladığı ve kurumların neyi neden yaptıklarını ve daha iyi ve düşük maliyetli yapma olanakları olup olmadığının araştırılacağı bir dönem. 2010 iş geliştirmek, daha olumlu çözümler sunmak açısından çok doğru bir yıl” dedi.
Kurumsal risk yönetimiyle analitik müşteri ilişkileri yönetiminin, pazara bakış ve iş yapış biçimini etkilemeye, şekillendirmeye, yeni biçimler kazandırmaya devam edeceğini öngören SAS Türkiye Genel Müdürü Gökhan Nalbantoğlu, “Finans sektöründe, bu konular çerçevesinde doğru müşteriye doğru teklifler ve onlara özel hizmetlerle yaklaşmak önem taşıyor. Çözümlerin içerisinde özellikle kurumsal risk yönetimi ve kampanya yönetimi, pazarlama optimizasyonu, internet kanalında müşteri tecrübesine yönelik analitik çalışmalar öne çıkıyor” dedi.
Software AG ETS Satış Müdürü Betül Kırali, önümüzdeki dönemde, bankacılık sektöründe, bilişim ve iş stratejilerinin eşgüdümü, ürün rekabetine yönelik çeviklik ve esnekliğin artırılması ve regülasyonlara kolay ve hatasız uyum için, servis odaklı bütünleştirme teknolojileri, SOA yönetişimi, süreç yönetim ve otomasyon platformları ve sürece ve aktiviteye dayalı gerçek zamanlı iş zekâsı uygulamalarına yönelik ihtiyacın artacağını düşünüyor.
Sürat Teknoloji Genel Müdürü İsmet Akyüz’e göre, operasyonel verimliliğe dönük projeler ön planda olmaya devam edecek. Çünkü bankaların faiz ödemelerinden sonraki en yüksek gider kalemi operasyonel giderler. Akyüz, “Dışkaynak kullanımı hızla devam edecek. Risk yönetiminde geleneksel yöntemler yerine hızla bilimsel metotlar kullanılmaya başlanacak. Bazı büyük bankalar bu konuda ciddi adımlar attılar. Ancak yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu konuda daha yapılacak çok iş var” şeklinde konuştu.
Veriambarı, veri madenciliği ve iş zekâsı uygulamalarının öneminin daha fazla artacağını düşünen Teradata Genel Müdürü Murat Yılmaz, Teradata olarak veriambarını veri depolayan yer olmaktan çıkarıp verinin en hızlı şekilde analiz edilerek bilgiye dönüşmesini sağlayan, kurum içi herkese açık ortamlar yaratmak istediklerini açıkladı.
Trend Micro Akdeniz Bölge Müdürü Ercan Aydın, uyumlu ifadesinin otomatik olarak güvenli anlamına gelmediğini vurguluyor.
Aydın, “Bankalar, sistemlerinde tutulan verilerin tamamını, ayrıca tercihen hem kendi ağları hem de kamusal ağlar içinde hareket halinde olan verileri şifrelemek durumunda. Bankanızdan, özellikle çevrimiçi bankacılık sistemleri kanalıyla işlem yaparken iki faktörlü kimlik denetimi uygulamasını talep etmelisiniz. Daha da önemlisi, finans kuruluşunuzun ne tür bir dolandırıcılık önleme koruması sunduğunu teyit edin ve bunu yeterli bulmazsanız, banka değiştirmeyi düşünün” dedi.
Dijital Yazılım Bilgi Teknolojileri Müdürü Ruşen Gültekin’e göre, insansız hizmet uygulamalarının yaygınlaştırılmaya çalışılması süreci kâğıtsız hizmet çalışmaları kapsamında iş akış içerik yönetim, form tanıma, doküman yönetim sistemleri gibi bilgi teknolojilerinin en üst düzeyde kullanımını beraberinde getirecek. Bu çerçevede mümkün olduğunca az kağıt belge üretme ve üretilen kağıt belgelerin de sistem içerisinde elektronik olarak kullanımına uygun çözümler tercih edilecek. Küçük boyutlu ve ekonomik tarayıcılar, kullanıcı dostu ve uygulaması kolay yazılımlar, tecrübeli servis büro şirketleri sektöre sağlayacağı yararlar göz önünde bulundurulduğunda tercih sebebi olacak.
Responta Genel Müdürü Genco Günay, sektörde özellikle yeni müşteri kazanımında teknolojiyi en iyi kullanan çağrı merkezlerinin fark yaratacağını vurguluyor. Günay, “Müşteriler artık sadece bir konu hakkında, yeni ürün veya kampanya hakkında bilgilendirilmek istemiyorlar. Kendilerinin özel olarak arandığını hissetmek ve herkes gibi oldukları hissini algılamak istememekteler. İşte bu aşamada da yeni müşteri temaslarında profilleme aşamasındaki verileri teknolojiyi kullanarak yönetmeniz gerekmekte. Müşteri mevcut verisini de işlerken, yeni müşterileri kazanırken de olmazsa olmaz güvenlik ve yetkilendirme yönetimi
en kritik unsur olmaya devam edecek.
Müşterinizle diyaloğunuzda aktarmanız gereken bilgilerin dışında onlarca farklı senaryoya göre çözüm üretebileceğiniz görüşme akışlarını da kurgulayıp tüm görüşmelerin bu sistemde yapıldığından emin olmanız gerekmekte. Bu da scripter dediğimiz görüşme akışı mimarisini teknoloji ile yönetmeniz anlamını taşıyor” dedi.
Birikim Otomasyon Satış Yöneticisi Aysel Çetintaş Tezcan, banka ve finans sektörünün, arşivini sayısallaştırma yolunda önemli adımlar attığını, ilgili dosyalara sadece birkaç saniyede ulaşabildiğini ve müşterilerine hızlı hizmet verebildiğini söyledi. Tezcan, “Sayısallaşma sayesinde arşiv kira maliyetlerini düşürebilmekte ve kağıt, toner, kartuş gibi görünmeyen maliyetleri gider göstermekten korunuyorlar. Onay mekanizmalarını doküman yönetim sistemlerine taşıyarak, zaman kayıplarını engelleme yoluna gitmekteler. Tüm bu uygulamaların dışında, el yazısı ile doldurulan formlar, form işleme sistemleri sayesinde otomatik olarak sistemlere aktarılıyor, gün içerisinde şubelerde taranan, çok yüksek hacimdeki formların ayrıştırılması için form ayrıştırma sistemleri kullanılıyor. Tezcan, “Bu uygulamalar sayesinde, bankacılık ve finans sektöründeki temsilcilerimiz, önümüzdeki kısa zaman içerisinde lider duruma geçebilecek ve uygulamalarını devam ettirebilecekler” diyor.