Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği faaliyetlerine başladı
Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (m-TOD), sektörde faaliyet gösteren yetkilendirilmiş üç operatör olan Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone tarafından, sektörün ortak problemlerinin çözümüne yönelik faaliyet alanları oluşturmak ve çözüm önerilerini hayata geçirmek üzere tüm paydaşlar nezdinde girişimlerde bulunmak amacıyla Haziran 2016’da kurulmuştu. m-TOD, Türkiye’de ve uluslararası arenada; kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademik paydaşları ile geliştireceği işbirlikleriyle, sektöre ilişkin tüm süreçlerde etkin bir rol üstlenmeyi planlıyor. Bu kapsamda hazırlanacak tutum belgeleri, raporlar ile istatistiki çalışmalar da m-TOD’un kullanacağı temel araçlar arasında olacak. m-TOD halen 9 kişilik bir Yönetim Kurulundan ve devamlı bir Sekretaryadan oluşmakta. Kurucuların eşit olarak 3’er kişi ile temsil edildiği derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı ise her yıl dönüşümlü olarak yürütülecek. Derneğin ilk Yönetim Kurulu Başkanı Kasım 2016’da Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany olurken, başkanlığı ikinci yıl Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan daha sonrasında ise Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu devralacak.
m-TOD’un kurucu Genel Sekreteri olarak göreve başlayan Erhun Baş, tüm paydaşlar ile yoğun işbirliği içerisinde; vergi yükünün makul düzeylere indirilmesi, yerel yönetimlerle yaşanan sorunların 2023 hedeflerine ulaşmak üzere süratle giderilmesi, yatırım iştahının korunması ve Türkiye’nin teknolojik ilerlemesinin hızlandırılarak devamlılığının sağlanmasının temel öncelikleri arasında olduğunu belirtti. Kuruluş sürecindeki temel amaçlar ise şöyle sıralanıyor:
- Türkiye’de mobil telekomünikasyon hizmetleri sektöründe etik, etkin, rekabetçi ve liberal bir anlayışın hâkim olmasına doğrudan katkıda bulunmak,
- Sektörün ortak problemlerinin çözümüne yönelik işbirliği alanları oluşturmak ve uygulamak,
- Kamu yararını sağlamaya yönelik çalışma ve faaliyetler yürütmek,
- Telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren telekomünikasyon operatörlerindeki hizmet ve insan kaynakları kalitesini ve verimliliği artırmak,
- Global pazarlardaki gelişmelerin Türkiye’deki pazar koşullarına uyumunu ve sektörün gelişmeler karşısında güncel kalmasını sağlamak.