Mobil uygulamalar ile verimliliği yakalayın
Mobil iş uygulamalarını 2 başlıkta inceleyen MBIS Teknoloji Departman Direktörü Yusuf Çetin, uygulamaları ‘daha çok çevrimdışı olarak kullanılan operasyonel uygulamalar ve çevrimiçi çalışmaya daha uygun olan yönetsel uygulamalar’ olarak ikiye ayırdı. Çetin, görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “3G’nin ülkemizde yaygınlaşmasıyla yönetsel uygulamalarda ve iş zekası çözümlerinde mobil uygulamalar yaygınlaşma eğiliminde. Özellikle yöneticiler aradıkları cevaplara anında ulaşmak istiyorlar ve bu noktada mobil uygulamalar devreye giriyor. Mobil uygulamalarla performans izleme, kritik konularda anında bilgilendirilme ve yönetici onayı gereken konularda anında onay verme gibi uygulamalar hayatı kolaylaştırıyor.”
Microsoft Türkiye Tüketici ve İnternet Servisleri Mobil İş Grubu Yöneticisi Egemen Gönen dünyada ve ülkemizde artan akıllı telefon kullanımının, gelişen 3G altyapısı ve ticari ve bireysel uygulamaların artışının, işletmelerin ticari uygulamalarını mobil üzerine taşımalarında etkili olduğunu belirtti. Özellikle saha operasyonu yöneten, bayi yapısına sahip, tedarik, dağıtım ve araştırma gibi iş alanlarda çalışan şirketlerin mobil uygulamaları tercih ettiğine değinen Gönen, “Saha faaliyetlerinden elde edilen bir bilginin merkeze anlık olarak iletilmesi, yöneticilerin bu bilgilere göre pozisyon alması, çıkan önemli bir raporun hareket halindeyken anında okunabilmesi, seyahat rezervasyonlarının cep telefonundan yapılabilmesi, piyasaların anlık olarak cep telefonundan takip edilebilmesi bu tür uygulamalar için güzel birer örnek. Böylece bilgiye anında ulaşabilen işletmeler daha üretken ve verimli hale geliyor” dedi.
MOBİLSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Kır’ın görüşleri ise şu şekilde: “Mobil iş uygulamaları genellikle ekip takip, mobil imza ve konum tabanlı servislerde kullanılıyor. Hareket halindeki ekiplerin rotalarının takip edilmesi, gün içinde verilen iş planına uygun hareket etmelerinin sağlanmaları sayesinde kurumlar verimliliklerini artırıp, maliyetlerini düşürebiliyorlar. Konum tabanlı servisler kapsamında da kurumların mobil haritalar üzerinde konumlarını ve bilgilerini göstererek hedef müşterilerine daha rahat ulaşabilmeleri sağlanıyor. Bunun dışında mobil imza sayesinde de pek çok ticari uygulamanın mobil olarak kullanılabilir hale gelmesi mümkün oluyor.”
Teknolojinin gelişmesinin mobil uygulamalarda büyük ölçüde kullanım kolaylığı ve verimliliğe yansıdığını düşünen Nexobile Is Gelistirme Yöneticisi Ahmet Akdağ, uygulamaların çok daha hedef odaklı ve kullanıcı hatalarını en aza indirecek seviyede geliştirilebildiğini, sistemlerin doğru bilgiye olan ihtiyacını giderilebildiğini dile getirdi. “Zaten cihaz üreticileri de artık cihazlarını cihazları üzerinde geliştirilebilen mobil uygulamalarla değerli kılıyorlar” diyen Akdağ, “Bu kapsamda, mobil iş uygulamaları tüm alanlarda etkili bir biçimde kullanılıyor, ancak, tüketici tarafında sağlık, eğlence ve finans alanları şu an için erişilebilirlik açısından daha çok tercih ediliyor” dedi.
Probil CTO’su Necmi Ön’e göre, bütünleşik iletişim özellikle mobil dünyadaki faydası ile kendisini ön plana çıkartıyor. Her zaman her yerden, her türlü ortam ile haberleşme vizyonu ile yola çıkılan bütünleşik iletişim çözümleriyle mobil olarak görüntülü haberleşme yapmak ya da video konferans ortamlarına katılmak şu an için bile mümkün. İletişim ortamının hızı ve bu ortama erişebilirlik arttıkça bu uygulamanın hayatımızdaki yerinin artacağını öngörmek çok zor değil. Ön, sabit-mobil yakınsaması çözümleriyle tek bir numaradan her yeri arama ya da her yerden aranma olanağına kavuşacağımız görüşünde.
Dünyada mobil teknolojilerde yaşanan gelişmelerin mobil bağlantıların hızlanması, mobil iş uygulamalarının daha yüksek kapasiteli kullanılmasına ve daha farklı alanlara yayılabilmesi ne olanak tanıdığına değinen Satko Teknoloji Genel Müdürü Nedim Çelebiler, “Örneğin araç takip ve filo yönetim sistemleri 3G altyapısıyla hızlı mobil internet bağlantısı sağladığı için, mobil araç takip ve filo yönetimi sistemi kullanımına hızlı iletişim ve iletişim maliyetlerinin düşmesi olarak yansıyor” dedi.
Sempa Genel Müdürü Nuray Ada, mobil iş uygulamaları denilince ilk akıllarına gelen uzmanlık alanlarından biri olarak SFA (Saha Satış Otomasyonu) uygulamalarını söyledi.
Ada, “Sahadan, siparişler hızla merkeze gelmeli ki, aynı hızla sevkiyat yapılıp müşteriye ihtiyacı hızla ulaştırılsın. Bunun ise tek çaresi uygulamanın mobil olması ile mümkün olabiliyor” dedi.
Yeni teknolojiler, bunların farkında olan ve yenilikleri bir tehdit değil bir fırsat gibi görmeyi başaran şirketlere yepyeni kapılar açıyor. Örneğin mobil pazarlamanın şirketlere reklamda kişiselleştirme imkanı sağladığı görüşünde olan Teknomart Mobil Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Ortak Kerem Kapancı, “Bunu geleneksel kanalda bu ölçüde başarmanın pek imkanı yok. Mobil pazarlama, şirketlerin pazarlama bütçelerini çok daha etkin bir şekilde yönetebilmelerinin anahtarını oluşturuyor” dedi.
Gantek Teknoloji Stratejik Çözümler ve İş Ortakları Koordinatörü Borga Parlar, Mind Commerce 2009 araştırma verilerine göre 2014 yılında mobil pazarlamanın hacminin 50 milyar dolar olması öngörüldüğü bilgisini verdi. Parlar, “Farklılaşan pazarda “Mobil Pazarlama ve Reklam” kapsamında artık sadece SMS kampanyaları ve WAP Banner reklamcılığı değil, yeni pazarlama ve reklam teknikleri de gündeme geliyor. Ayrıca konuma bağlı reklamcılık, 3G’nin başlamasıyla devreye giren mobil TV ve oyun içi reklam verme özellikleri de yakın gelecekte hareket halindeki bu pazarda yerini almaya hazırlanıyor” dedi.
Ingenico Türkiye Genel Müdürü Alpay Sidal, teknolojik gelişmelerin mobil iş uygulamalarına da doğrudan yansıdığı görüşünde. Sidal, “Ödeme sistemleri özelinden değerlendirirsek yeni nesil mobil POS terminalleri gelişmiş işlemci özellikleri ve hafıza kapasiteleri ile daha fazla uygulamayı taşıyabiliyor. Örneğin Ingenico EFT930 G üzerinde 15 ayrı banka uygulamasını sunabiliyor. Bunun yanı sıra renkli ekranı ile mobil bir reklam mecrası özelliği taşıyor. Her sektörde mobil POS’ların avantajı kullanılabilir. E-ticaret işlem hacmi gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte tüketicilerin fiziksel kartla alışveriş yapma istekleri hala oldukça fazla. Bu nedenle kapıda kredi kartı ile ödeme yapabilecekleri alternatifleri tercih ediyorlar. Bu açıdan mobil uygulamalar şirketlerin yeni kitlelere ulaşmasını kolaylaştırıyor” diyor.
Korgün Genel Müdürü Doğan Ufuk Güneş’e göre, mobil uygulamaların iş dünyasına yansıması çok olumlu yönde ilerliyor. Şirket sahibi şirketine gitmeden ya da bir toplantı arasında cep telefonuyla dosyalara erişebiliyor, bir iş yemeğinde sürekli şirketi ile bağlantı halinde kalabiliyor. Bu da iş dünyasında çok önemli olan bir unsur olan zamandan kazancı gündeme getiriyor. Güneş, “Hepimiz belki günde 7-8 saat çalıştığımızı düşünüyoruz ama aslında yanınız da bir cep telefonu yada 3G destekli dizüstü bilgisayar varsa bu süre 16 saate kadar çıkabiliyor. Teknoloji, ilaç, kimya, perakende ve otomobil gibi sektörlerin mobil uygulama çözümlerini kullanmada bu teknolojiye öncülük ettiğini söyleyebiliriz” diyor.