Mobil uygulamaların farkındalığı artıyor
Mobil iş uygulamaları için, geliştirilecek tüm yazılımlarda sektör temsilcilerine göre önümüzdeki dönemde bütünleştirme önem kazanıyor. Uzaktan veri alışverişinin daha yoğun kullanılacağı ve biyometrik tanımlamanın mobil cihazlara yerleştirilmesi gibi bütünleştirmelerin gündemde olacağı da belirtiliyor.
RFID’de de uygulama alanları çeşitleniyor
Mobil iş uygulamaları söz konusu olduğunda öne çıkan kavramlardan biri de hala gelişimini sürdüren RFID teknolojisi. Radyo frekansı ile tanıma (tanımlama) olan RFID (Radio Frequency Identification), nesnelerin otomatik olarak tanınmasına olanak sağlayan yapısıyla pek çok alanda önemli bir takip aracı olma misyonu yükleniyor. Dünyadaki en önemli uygulama örneklerinden birinin 2003 yılında Almanya’da Metro AG tarafından uygulanan “Metro Future Store” projesi olduğu bu teknoloji, o günden bugüne tanınmasına rağmen etiket fiyatları nedeniyle hızlı yol katedemese de her geçen gün uygulama alanları çeşitleniyor. Nesneleri tanımlamak için kullanılan ve tekil okumaya izin veren barkod teknolojisine çoklu okumaya da izin veren yapısıyla alternatif olan RFID, kutulanmış paketlenmiş yiyecekler, ilaç ve medikal cihazlar, personel, müşteri, demirbaş, evrak, gerçek zamanlı otopark giriş, çıkış, araç, canlı hayvan takibi farklı alanlarda kullanılıyor. Son yıllarda ise özellikle sağlık sektöründe hastaneler ve sağlık kurumlarında gerçek zamanlı hasta takibi, kan bileşenleri takibi, evde tedavi takip ve kontrol gibi alanlarda geniş kullanım alanı buluyor.
Dünyada RFID
l 11 Eylül sonrasında Amerika’da pasaport ve ehliyetlerde RFID yongalar kullanılmaya başlandı.
l Koşu, yürüme yarışmalarında, bisiklet, motor yarışlarında yarışı kimin kazandığını tespit edebilmek için RFID teknolojisi de kullanılıyor.
l Atletlerin ayakkabılarına ya da kıyafetlerine yerleştirilen RFID etiketler, ilgili RFID okuyucular ile okunuyor. Bu sayede bitiş noktasında yüzde 100’e varan doğrulukla, yarışmayı kazananların sıralanmasının doğru yapılması sağlanıyor. Bu sistem 500 bin katılımcının olduğu yarışlarda dahi başarıyla kullanılabiliyor.
l Amerika’da bir şirket, giderek popülerleşeceğine inandığı RFID teknolojisiyle mobil ödeme sistemine dayalı yeni bir iş modeli üzerinde çalışmalara başladı. Vinil cep telefonu kılıflarına ve cep telefonu kapaklarına RFID etiketleri yerleştirerek, cep telefonlarının mobil ödemelerde kullanılması sağlandı. Bunun için RFID destekli ödeme merkezleri gerekiyor. Klasik kredi kartı okuyucuları yani POS cihazları yerine, RFID okuyucular ile kredi kartı bilgileri, RFID yongalarından dokunmadan okutulabiliyor.
Mobit Genel Müdür Yardımcısı Cenk Yurtsever’e göre önümüzdeki süreçte mobil uygulamalar tarafında özellikle cihazlar üzerindeki uygulama yazılımları gelişecek.
Dünyadaki teknolojik gelişimlerin öncelikli olarak cihazlara yansıdığını belirten Yurtsever, cihazların üzerine taşınan GPS ile navigasyon gibi özelliklerle çok yeterli bir noktada olunduğunu el terminalleri ile de uygulamalara hız kazandırıldığını ifade etti.
Gelinen noktada cihazlar üzerindeki yazılımların hızla gelişeceğini belirten Yurtsever, şöyle konuştu: “Mobil iş uygulamalarındaki gelişimlerin de, mobil ofis uygulamaları ile aynı paralelde olacağı kanısındayım. Yazılım ve uygulama geliştiren şirketler, mobil ofis ve mobil iş kavramlarını öncelikli olarak işleyecekler. Son dönemlerde, saha satış uygulamaları, sipariş alma uygulamaları ve saha servis hizmetleri en yaygın kullanılan mobil ofis ve iş modelleri olarak görülüyor. Son eğilimler ise, anket ve değerlendirme hizmetleri, PR hizmetleri ve sağlık hizmetleri olacak gibi görünüyor.”
KoçSistem Satış Yöneticisi Engin Güney’e göre önümüzdeki dönem mobil uygulamalar açısından yeni ve farklı deneyimlerin yaşanacağı bir gelişim süreci izleyecek. Özellikle gıda sektöründe, izlenebilirlik gibi uzaktan kontrol ile yapılabilecek, küçük üreticilerin tarlaya gitmeden üretimi takip edebilmesi gibi farklı çözümler ortaya çıkacak. Uzaktan yönetim sayesinde günümüzde yavaş yavaş başlayan akıllı ev çözümlerinin de artacağını belirten Güney, “Örneğin buzdolaplarının bile sipariş vermesine kadar artacak değişik çözümler ortaya çıkacak, ambulanslarda çekilecek röntgenlerin hastaneye varmadan paylaşılmasına kadar gidecek yeni çözümler oluşturulacak. Son dönemde yaşanan gelişmeler sayesinde, güvenlik hizmetlerinde biyometrik tanımlama (parmak izi okuyucunun mobil cihazlara yerleştirilmesi ile), GIS sistemleri ile mobil uygulamaları bütünleştirmesi (süreç ve noktanın izlenebilmesi ve raporlanması), uzaktan erişim ile izlenebilirliğin oluşturulması, otomasyon sistemlerinin bütünleştirmesi gibi birçok yeni uygulama da devreye alınıyor. Tüm bunlar doğrultusunda 3G ile oluşan mobiliteyi de yalnızca bireysel gelişmiş cep telefonları anlamında düşünmemek gerekiyor. Kurumlar, 3G destekleyen çözümleri hızlı ve yoğun bir şekilde, bünyelerine dahil edecekler, etmeye devam edecekler ve sektörlerdeki rekabet de bunu zorunlu kılacaktır” diye konuştu.