Mobilde uygulamalar neden buluta çıkıyor?
Gömülü sistemler, bir cihaz/makinenin içine bilgi işleme için yerleştirilmiş, ancak belli durumlarda belli tepkileri vermesi gereken işlemciyi ifade eder. Örneğin bir telefon çağrı geldiğinde çalmalıdır. Bu yüzden, gömülü işlemcilerin gerçek zamanlı işletim sistemleri (Real-Time OS – RTOS) vardır.
Yalnız endüstride değil örneğin taşıtların ABS, ESP, TCS gibi güvenlik sistemlerinde gömülü işlemciler kullanılır. Ve tabi tüm cep telefonlarıda: Nokia’nın son çıkan X3 ve C3 modellerinde de kullanılan S40 platformu bir gömülü sistemdir ve ISA isimli bir RTOS’u vardır.
Ancak ofis yazılımları, Skype gibi uygulamalar istenirse, örneğin ARM tabalı (pazarın yüzde 90’ı) güçlü bir işlemci ve ona göre MeeGo, Symbian ya da Windows Embedded Compact 7 gibi bir RTOS gerekecektir. Neden ARM? Çünkü ARM mimarisi, x86 mimarisine kıyasla gücü daha ekonomik kullanıyor. Taşınır cihazlarda pil en az 1 gün yetmeli. Bunun için cihazda sürekli koşan servisler, programcıklar olmamalı. iPad, iPhone, Kindle, Nokia N serisi hep ARM tabalı işlemcilerle çalışıyor. Peki bu mobil cihazlar bir PC gibi davransın istenirse? Bunun için Intel, x86 mimarisine sahip ama az güç tüketen Atom işlemcilerini geliştirdi. Atom’un, Diamondville’den sonra bu ay seri üretimi başlayan Moorestown sürümü, ARM tabalı Cortex A8’den 2 kat yüksek performansı, 2 kat fazla güç harcayıp sunuyor. Seneye de ARM Cortex A9 ve Intel ATOM Midfield karşılaşacak.
Küçük cihazlarda rekabet sürüyor ama biraz daha büyük olan ASUS EeePC gibi Ultralight PC’ler (ULPC), iPad gibi kayraklar (slate) gerçekten bulanık bölgedeler. Ekranı orta büyüklükte olduğu için pil tüketimi fazla olan bu cihazlar için Intel, yer isimleri ile ilerleyen Atom serisinde bir çatal yaptı ve Pine, Cedar ve şimdi de Oak gibi ağaç isimleri ile ilerleyen yongaları üretti. ARM cephesi ise performans gereklerini karşılamak için uygulamaları buluta taşımayı düşündü. Artık tüm yelpaze dolduğu halde doğru cihaza karar vermenin tek yolu uygulama ve kullanım senaryolarından yola çıkmak, böylece yukarıdan aşağı inerek cihazın teknik özelliklerini belirlemek.