Mobilite, dinamik iş modelleri yaratıyor
Gelişen kablosuz ağ teknolojileri, mobil donanımlar ve bütünleşik mobil çözümler ile her alanda yeni iş yapış modelleri ve kavramlar oluşuyor. Mobil ofisler de bu yeni iş yapış modellerini bünyesine alan yeni kavramların en önemlilerinden biri. Mobil ofislerle çalışanlar kablolar ile şirketlere bağlanmak yerine genişbant teknolojileri ile diledikleri yerden çalışmalarını devam ettiriyor. Ericsson Stratejik İş Geliştirme Yöneticisi Erdem Aksakal’a göre de yeni nesil genişbant teknolojileri çalışanın ofise bağımlılığını yok ederken; mobil ofis de işverene hız, düşük maliyetler ve çalışanına her an ulaşabilme avantajı sağlıyor.
Dünyada yaygın şekilde kullanılan bu yapının Türkiye’de yavaş yavaş yayıldığını belirten Aksakal, Amerika’da 55 milyon mobil çalışan bulunduğunu ve bu çalışanlar zamanlarının yüzde 40’ını ofis dışında geçirdiğini belirtti. Çok uluslu şirketlerin mobil ofis uygulamalarının sadece maliyetini değil çevreye olan katkılarını da gözettiğine de dikkat çeken Aksakal, “Yapılan araştırmaya göre, Avrupa’daki iş seyahatlerinin yüzde 30’u videokonferans gibi gelişmiş çözümler kullanılarak azaltılırsa, yaklaşık 34 milyon tonluk karbon salınımının önüne geçmek mümkün olabilir. Telstra yılda 20 bin saatlik toplamda 7 bin 500 telekonferans yapıldığını ve bu sayede çevreye 4 bin 200 ton karbon salınımından kaçınıldığını iletiyor” diye konuştu.
Cihaz çeşitliliği de mobil ofis uygulamalarını zenginleştiriyor
Kırbaş’a göre giderek artan genişbant destekli cihaz sayısı ve çeşitliliği; mobil ofis uygulamalarının zenginleşmesini sağlıyor. 2009 rakamlarına göre HSPA destekleyen cihaz sayısının bin 500’ün üstüne çıktığını belirten Aksakal, “Cep telefonu ve dizüstü bilgisayarların yanı sıra HSPA şebekesi üzerinde mobil genişbant iletişimi sağlayan mobil internet cihazları, medya oynatıcılar, kameralar, araç takip ve güvenlik sistemleri mobil ofis yaklaşımına anlamlı katkılar sunuyor. Mobilitenin müşterilerine olan katkısının vazgeçilmez olduğu inancında olan mobil operatörler bu altyapı ve cihazların üzerinde geliştirdikleri mobil imza, ödeme gibi uygulamalarla, esnek ve mobil bir iş yaşantısına anlamlı bir
platform kurguluyorlar” şeklinde konuştu.
KoçSistem Satış Yöneticisi Engin Güney’e göre de mobil ofisin en büyük avantajı, zaman ve maliyet kazanımı. Donanımsal ve yazılımsal gelişmelerin mobil ofis uygulamalarını verimli ve pratik hale getirerek herkesin kullanabilmesini artırdığını ifade eden Güney, “Özellikle sahada yapılan uygulamalar ofislerdeki karmaşık yapılardan uzak, son kullanıcıya zaman kazandıracak ama ihtiyaç duyulan bilginin alıp verilmesini sağlayan bir yapıya geçiyor” diye konuştu.
Ofis yanıbaşınıza geliyor, verimlilik artıyor
Tesaş Telekomünikasyon İş Geliştirme Müdürü Nilüfer Özümit de, mobil ofisle sağlanan dinamik iş modeline dikkat çekiyor. Bir dizüstü bilgisayar veya bir akıllı cep telefonu sayesinde ofisin çalışanın yanında olduğunu dile getiren Özümit, “Bu dinamik iş modeli ile yöneticiler de sürekli çalışanları ile iletişimde oluyor ve şirketin verimliliğini artırmış oluyorlar.
Şöyle ki; 10 kişilik satış kadrosuna sahip bir şirkette satış bölümünde çalışanlar sürekli ofis dışında ziyaretlerde bulunabiliyor. Çalışanlar, bu esnada akıllı cep telefonlarına ve dizüstü bilgisayarlarına gelen e-postaları anında okurken cevap yazabilir, iş arkadaşına konu ile ilgili anlık mesaj gönderip fikrini alabilir ve hatta konuyu diğer iş arkadaşları ve yöneticisi ile tartışabileceği sesli ve görüntülü bir canlı toplantıyı anında yapabilirler. Kurumsal Anlık Mesajlaşma ile e-posta servis trafiğinin yüzde 55 azaldığı görülüyor. Kurumsal ses (VoIP) sayesinde ise her satış elemanının bilgisayarını bir telefon makinesine çevirebiliyorsunuz. Bilgisayar üzerinden sabit ve mobil telefonları ararken, ofis santralinizin dahilisi gibi çalıştığından ofis dahilisine gelen çağrıları bilgisayarlarından veya yönlendirme ile cep telefonlarından yanıtlayabiliyorlar.
Çalışanların bilgisayarlarını günlük olarak yedekleyebilir böylece dosya ve klasörleri veri kaybına karşı arşivleyebiliyorsunuz” diyerek mobil ofisin getirilerini özetledi.