Model kalabalığı
Research in Motion (RIM)’in Eş Başkanları Lazaridis ve Jim Balsillie’in geçen ay yatırımcılarına yaptıkları açıklamaya göre yeni bir BlackBerry 2012 yılının sonuna kadar çıkmayacak ve piyasada şimdi mevcut olan modellerin satışlarının promosyonu sürecek.
Bu açıklamadan sonra RIM’in hisse senedi değerleri son sekiz yılın en düşük düzeyine inerken analistler bundan böyle ABD’de yapılacak reklamların gereğinden fazla sayıda değişik modeller ile sunulan BlackBerry satışlarını büyütmeyeceği görüşünde birleşiyordu. Kapakları açılıp kapanan, yukarı aşağı hareket eden, dokunmatik ekranlı, değişik model klavyeli, yüksek ve alçak kapasiteli ve diğer ucuz modelleri ile pek çok opsiyon ve özellikleri taşıyan BlackBerry’ler ile tüketici pazarına yönelen RIM’in 2007 yılından bu yana 37 model sunmuş bulunuyor.
Dört haneli model numaraları ile sunulan değişik modeller aynı isimle satılırken dokunmatik ekranlı BlackBerry Torch 9850 ve 9860 gibi ürünler dokunmatik ekranlı ve kayan kapaklı 9800 ve 9810 modeller ile raflarda yanyana teşhir ediliyorlar. Bu durumun aksine 2008 yılından beri Apple’ın sunduğu iPhone’lar aynı telefon bazında olup sadece değişik depolama ve eski modellerin güncelleştirilmiş özelliklerini taşıyor. RIM’i yakından izleyen uzmanlar bile ürün hattının bu denli karmaşık olmasını eleştirirken çok daha büyük şirket olan Apple’ın iPhone’ları kullanıcı için çok daha basit bir seçme olanağını içeriyor.
Model kalabalığı kablosuz iletişim döneminde yeni olmayıp Nokia’nın da belirli bir kullanıcı grubunun gereksinimini karşılayacak şekilde ürün sunduğu ve Samsung’un da bazı ürünlerinde bu eğilim içine girdiği görülüyor. Ancak içinde bulunduğumuz ve daha sofistike akıllı telefon kullanımı döneminde tüketicilerin değişik işletim sistemleri ile yazılımları arasında doğru bir seçim yapmaları gün geçtikçe zorlaşıyor. Uzmanlara göre RIM ürün dizisi kullanıcının aklını daha da karıştırıyor.
RIM ürün dizisinin geçen yılın üçüncü çeyreğinde ABD’deki akıllı telefon pazarındaki payı yüzde dokuz olup 2009 yılındaki satışlarının bu ülkedeki payı yaklaşık yüzde 50 dolayında idi. Geçen yıl Nisan ayında akıllı telefon pazarına e-posta özelliğinden yoksun olarak giren PlayBook modelinin bu eksikliğini önümüzdeki Şubat ayında gidereceği bekleniyor. Bu nedenle RIM’in bu yıl içinde yeni modelleri çıkarması zor görünüyor. Buna karşın yeni bir iletişim sistemine dayalı yeni bir modelin çıkması durumunda BlackBerry’e ilgiyi ateşleyeceği bekleniyor.
BlackBerry ürünlerinin karmaşaya yol açtığını savunanlar sadece teknoloji ve finans uzmanları değil. BlackBerry kullanıcıları bile bundan sonraki RIM ürün dizisinin kullanıcılarının seçimini kolaylaştıracak bir düzeyde olmasını BlackBerry kullanıcı sitelerinde açıklıyorlar. Daha azın daha iyi olacağını ileri süren kullanıcılara karşı şirket değişik pazar segmentlerine hizmet edebilmek için akıllı telefon portföyünün sürekli değerlendirme sürecinde olduğunu açıklaması bu sorunun çözümüne yönelik doğru atılmış bir adım olarak görülüyor.
Aralık ayında Lazaridis’in ve Balsillie’in alınan kötü finansal sonuçları açıklarken şirketin performansında olumsuzluk yaratan ürün dizisindeki model çokluğu durumunun titizlikle inceleneceğini vurgulamaları RIM‘in bu yıl çıkmaya başlayan Nokia’nın Windows Phone 7 işletim sistemli Lumia adlı akıllı telefon pazarında BlackBerry’in yeniden güçlü bir konumuna gelmeleri umudunu artırıyor.