Modern teknoloji yerleşkeleri
180 bin kişiyi çalıştıran Hindistan’ın en büyük teknoloji kuruluşu Tata Consulting Services (TCS) şirketinin halen 12 bin kişinin çalıştığı Chennai kentindeki bir uzay istasyonunu andıran yerleşkesinde 24 bin kişinin daha çalışacağı altı modern bina yakında devreye giriyor.
Öte yandan Tata’nın en büyük rakiplerinden biri olan ve Hindistan’ın çeşitli bölgelerinde 15 yerleşkesi bulunan Infosys’in merkez yerleşkesinde Coliseum’a ve Louvre müzesinin cam piramidine benzer iki yeni binada 15 bin kişi çalışmaya başladı. 122 bin kişinin çalıştığı Infosys 2012 yılının ortasına doğru Hindistan’ın değişik yerlerinde toplam alanı 930 bin metrekareyi bulan ve 25 bin kişinin daha çalışacağı yeni yüksek teknoloji yerleşkelerini devreye sokacak.
2008 ve 2009 yıllarındaki ekonomik krizin neden olduğu durgunluktan sonra toparlanmaya başlayan Hindistan’ın dışkaynak kullanım şirketleri şimdi yüksek teknolojiyi simgeleyen soyut mimari tasarımlı binaları ile kurdukları modern yerleşkeler ile aynı zamanda ülkenin en yetenekli programcılarını iş güçlerine katmayı ve kendilerine işveren yabancı şirketleri etkilemeye çalışıyorlar. Son yıllardaki üstün mali başarıları ile öne çıkan ülkenin önde gelen BT şirketleri yabancı müşterilerinin siparişlerini karşılamak için her yıl binlerce kişiyi işe alıyorlar.
Hindistan’da yılda mezun olan mühendislerin sayısının yaklaşık 500 bine ulaşmasına karşılık bunların arasında Indian Institute of Technology ve Birla Institute of Technology and Science gibi ülkenin elit okullarından mezun olanlar dışkaynak kullanım şirketlerinin en çok işe almak istedikleri personeli oluşturuyor. Bu şirketler en iyi ve en yetenekli çalışanlarını ellerinde tutmak için yemyeşil alanları, gölleri ile çok çekici görünümlü yerleşkelerine yönelik yatırımlardan kaçınmıyorlar. Bu yerleşkelerin tasarımları dünyanın ünlü mimarlarının imzalarını taşıyor. Son olarak TCS’in Suriseri kentindeki yerleşkesi için yapılan 200 milyon dolarlık yatırımın projesi için de Paris’te Opera Bastille’in mimarı Kanadalı Carlos Ott görevlendirilmiş bulunuyor.
Öte yandan dışkaynak kullanımı alanında çok büyük işler alarak Hindistan ekonomisine büyük katkılar sağlayarak BT dünyasında önemli bir konuma gelen bu şirketlerin Silikon Vadisi’ndeki Google ve Apple’ın yerleşkelerine benzer ve BT dinamizmini simgeleyen yapılar için yaptıkları bu yatırımların bazı uzmanlar tarafından eleştirildiği görülüyor. Bu yerleşkelerin işlevselliği ile ilgili kuşkular ve özellikle mimari özelliklerinin çevreye uyum sağlamadığı bu eleştirilerin başında yer alıyor.
Şimdi 24 bin kişinin çalıştığı ilk yerleşkesini 1995’de Hindistan’ın Silikon Vadisi sayılan Bangalore’de kuran Infosys bugüne dek kurduğu her yeni yerleşkenin daha iddialı ve daha iyi olmasına, her yeni binanın bir öncekine benzememesine özen gösterdi. Ülkenin bir diğer büyük teknoloji şirketi Wipro ise daha muhafazakar bir görüşle birbirine benzer, enerji tüketimini en aza indiren binaların inşaatına ağırlık veriyor. Çevre korumasına daha ağırlık verilen Wipro yerleşkelerinde yeniden dönüşümlü su sistemleri kullanılmakta olup bu yerleşkelerin birinde göl üstünde kurulu bir eğitim merkezi göze çarpıyor.
TCS yöneticileri modern yerleşkelerin çalışanların şirketleri ile gurur duymasına ve onların motivasyonunu tetiklemesine yol açtığını belirterek gelecekte kuracakları teknoloji merkezlerinin de aynı özellikleri taşıyacağını açıklıyorlar. Hindistan’ın iş dünyasında en fazla riske giren ve şimdiye dek kazandıkları başarılarına güvenen BT şirketlerinin yabancı müşterileri için yazılım geliştirecek onbinlerce yetenekli mühendisi işe alma yarışını körükleyen modern yerleşkeleri yapmaya daha uzun bir süre devam edecekleri anlaşılıyor.