Mona Lisa, sanal gerçeklikle buluşuyor
Merhaba, Mevsim gerekleri üstüne küresel ısınma ile daha da artan sıcaklar, ev, ofis, kafe fark etmeksizin serini bulan vatandaşın keyifle internete yönelmesi demek. Bizim memleket internet kullanımında iyi bir potansiyel ortaya koyarken, dünyanın kalanından bir farkı olmadığını da gösteriyor. Medya takip şirketi Ajans Press’in Bond İnternet Trendleri Raporu’ndan ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl internet kullanımı yüzde 6 artarken 3.8 milyar insana ulaşmış. Yani internet kullanımı, dünya nüfusunun yarısından fazlasını kapsar hale gelmiş. İnternet kullanıcı sayısının en fazla olduğu ülkeler yüzde 21 ile Çin, yüzde 12 ile Hindistan, yüzde 8 ile ABD. Türkiye ise internet kullanım oranıyla bu listenin 15’inci sırasında yer almış.
İnternet kullanımımız ile küresel ‘en’ler arasındayız ve bu ilgimizde moda takibi paralelinde alışverişin önemli bir yeri var, kimse inkar etmesin lütfen. Avrupa’nın ünlü moda arama motorlarından GLAMI Türkiye, online alışveriş tutkunlarının sezonun en trend ürünlerine tek bir tıkla ulaşmalarını sağlarken, onlarca alışveriş sitesinde giyim, ayakkabı ve aksesuar ürünlerini tek tıkla meraklılarına sunuyor.
Hep kendimize çalışmayalım, destek verme ruhumuzu yitirmeyelim, hatta bu konuda bankamızın mobil uygulamasından bir adım ileri gidelim. Zira, ta 1863 yılından bu yana “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla annesi ya da babası hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz binlerce çocuğun hayatını değiştiren Darüşşafaka’ya 1 saniyede bağış yapmak artık mümkün. Türkiye İş Bankası ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) işbirliğiyle hayata geçirilen “Temassız Bağış Projesi” ile hayırseverler, artık kartlarının temassız özelliğini kullanarak Darüşşafaka’ya kolayca bağış yapabilecek. “Temassız kartınızla yapacağınız 1TL bağış, bir çocuğun yarını olabilir” sloganıyla hazırlanan ve ilk etapta İstanbul’da 10 farklı noktaya yerleştirilen Darüşşafaka’ya özel POS’lar, tüm bankaların temassız kartlarıyla bağış imkanı sunuyor. Duymadım, bilemedim demesin kimse, paylaştıkça büyüsün iyilikler.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans öğrencilerine yıl boyu verdiği ‘İş Dünyası Seminerleri’ eğitiminin kapanış organizasyonunda, kurduğu iyilik hareketi AHBAP ile yurt çapındaki organizasyonu ile ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan ve bizim de bu başlıkta Twitter hesabını takip ettiğimiz Haluk Levent’i davet etmiş. Haluk Levent de geleceğin iş insanları olacak öğrencilere sosyal girişimciliğin önemini, AHBAP’ı nasıl kurduğunu, sevdiği ve inandığı işi yapmanın ne kadar önemli olduğunu anlatmış. Yine kampüsteyiz… İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencileri başta olmak üzere, İTÜ’nün çeşitli fakültelerinden bir araya gelen öğrencilerden oluşan Apis Arge Takımı, NASA, Lockheed Martin ve Siemens sponsorluğunda düzenlenen Cansat Competition 2019’da birinci olmuş. İTÜ Apis Arge Takımı model uydusu, roketle 750 metreye çıkarıldıktan sonra, inişi boyunca pervaneleriyle motorsuz iniş yaparak görev yükünü yere indirmiş. Kesintisiz veri aktarımı sağlamak ve görev yükünün inişi boyunca kamera görüntüsü alması da takımımıza birinciliği getirmiş. Birçok başlıkta birçok kişinin internet vazgeçilmezi olan sahibinden.com, International Classified Marketplace Association tarafından düzenlenen ve en yenilikçi uygulamaların değerlendirildiği İnovasyon Ödülleri’nde “Fotoğraftan Araç Tanıma” özelliğiyle birincilik ödülünün sahibi olmuş. Hatta sahibinden.com, geliştirdiği bu teknoloji ve uluslararası arenada birincilik alan Fotoğraftan Araç Tanıma özelliğiyle teknoloji ihracatını da hedefliyormuş.
Piliç eti sektörü markası Lezita da ‘İyi ki Doğdunuz’ isimli proje kapsamında her ay farklı bölgedeki bir okulda, doğum günü o ay olan çalışanları adına öğrencilere hediyeler veriyor. Bu kapsamda son olarak İzmir Moris Bencuya Otistik Çocuklar Özel Eğitim Uygulama Merkezi’ndeki öğrenciler hediyelerle sevindirilmiş. Proje sayesinde Lezita çalışanları, çocukların yüzünü güldürdüğü ziyaretlerini farklı şehirlerdeki okullar ile devam edecek.
Louvre Müzesi, Leonardo da Vinci’nin Fransa’da ölümünün 500’üncü yılını anmak için da Vinci’nin sanat hayatının çığır açan bir retrospektifini hazırlıyor. Sergi, 24 Ekim 2019’da halka açılacakmış ve Louvre, bu serginin bir parçası olarak HTC VIVE Arts işbirliğiyle müzenin ilk sanal gerçeklik (VR) deneyimini sunacakmış. Anlayacağın, Da Vinci’nin başyapıtı olan Mona Lisa’nın hikayesi, HTC VIVE sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde canlandırılacak. ‘Mona Lisa: Camın Ötesi’ isimli bu sanal gerçeklik deneyimi, ziyaretçilerin sanal alanda resimle etkileşim kurabilmesini sağlayacak, ünlü resminin içine girme şansını sunacak ve bu etkileyici portreye tamamen yepyeni, dönüştürücü bir biçimde erişebilecek. Paris’e yolumuz düşer mi bilmem, ama 24 Şubat 2020 tarihine kadar Napoléon Salonu’nda serginin meraklılarını beklediğini, sergiye girmek için gereken zamanlı giriş bileti ve rezervasyon için adresin www.ticketlouvre.fr olduğunu belirtmek boynumun borcu ve sanata mütevazi desteğimdir.
Bu hafta da böyle biter, ama haftaya yine buradayım.