Mozilla'nın güvenlik raporları yalan haberlerin çoğaldığını söylüyor
Mozilla yayınladığı internet güvenlik raporunda , internette yer alan haberlerin doğru habereden çok daha fazla yalan haber üretildiğini gösteriyor. Ayrıca yalan haberler, gerçek haberlerden 6 kat daha hızlı yayılıyor.İnternet sektörünün dev firmaları arasında yer alan Mozilla'nın 2018 internet güvenlik raporu tam 52 sayfalık bir analizden oluşuyor. Bu raporda siber güvenlikten, çevrimiçi gizliliğe kadar birçok önemli bilgiyi yer alıyor. Fakat ne yazık ki Mozilla'nın 2018 raporu önceki yıllara nazaran pek iç açıcı değil.
Son yıllarda Mozilla'dan aratılan sahte haberler, Amerika'da büyük bir bölünmeye yol açtığı görülüyor. Mozilla'nın yayınladığı son internet güvenlik raporu ise beş ana konuya odaklanmış vaziyette: “gizlilik ve güvenlik, açıklıklar, dijital içerikler, web okuryazarlığı ve merkeziyetçilik.”
Gizlilik ve güvenlik sorunları zaten günümüzde hali hazırda bir siber tehdit olma yolunda hızla ilerliyor. Mozilla açıklamalarında bundan bahsetmemesine rağmen, Meltdown ve Spectre gibi bazı güvenlik tehditleri, merkezi işlem birimlerinde bazı güvenlik açıklıklarına sebep oluyor. Ayrıca, Mozilla'nın en büyük tehditlerinden birisi de sahte haberler sorunu.
Sahte haberlerin Twitter'da nasıl yayıldığına dair bir çalışmada araştırmacılar, konu, eğilim veya dağıtım türüne bakmaksızın bir takım sahte haberler paylaştı. Sahte haberler, gerçek haberlerden altı kat daha hızlı bir şekilde yaklaşık 1500 kişiye ulaştı. Viral olan bazı haberler ise diğer haberlere nazaran daha hızlı yayılıyor.