MS’i ve atakları ciddiye alın!
Yaz günlerinden merhaba,
Bu hafta mektubuma bizden çok güzel bir haberle başlıyorum. BThaber gazetemizde İngilizce çeviriler konusunda bizden desteğini hiç esirgemeyen sevgili Seda Altıparmak anne oldu. Aramıza katılan küçük Kerem’e BThaber ailesi olarak sağlıkla, mutlulukla geçecek uzun ömürler diliyoruz.
Sevindirici yenidoğan haberime ofis gerçekleri ile devam ediyorum. Ofis malzemelerinin yanı sıra çay, kahve gibi gıda ürünleriyle büyüyen ofis malzemeleri tedariği sektörü, yaklaşık 10 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Ofix.com’un verilerine göre en fazla tüketilen ürünler sırasıyla çay, A4 kağıdı ve toner. Ofix.com Genel Müdürü Gürkan Uğraş, tedarik ve satışın şirketlerle entegre olmasının zaman ve maliyet avantajı yarattığını belirterek, ofislerin de stok yapma ihtiyacı ortadan kalktığı gibi, önemli kolaylık sağlandığına işaret etmiş. Öyle ki, e-ticaretin geleneksel ofis tedariği pazarından aldığı payın yıl sonuna kadar yüzde 30 büyüyeceğini öngörüsünü de paylaşmış.
Sırada haftanın sağlık başlığı var: Multipl Skleroz (MS). Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişiyi etkileyen MS hastalığı ile ilgili pek çok tıbbi terimin basit bir şekilde anlatıldığı Türkiye’nin ilk online MS Sözlüğü hazırlanmış. MS Sözlük’e Novartis’in Türkiye MS Derneği ve İzmir MS Derneği işbirliğinde 2013 yılında hayata geçirdiği www.yolarkadasimsin.com platformundan erişilebiliyormuş. Türkiye MS Derneği Başkanı Melih Tütüncü, “MS Sözlük’te hastalıkla ilgili 84 terim var. Bu terimler MS’lilerin en çok aradığı ve merak ettikleri kelimeler. Sözlükte sinir sistemi, MR, Plak, T hücre, Antikor, EDSS, Atrofi gibi pek çok terimin karşılığı karmaşık olmayan bir şekilde açıklanıyor” bilgisini vermiş.
Bu önemli bir haber, çünkü etkisini merkezi sinir sisteminde gösteren bir bağışıklık sistemi hastalığı olan MS, tüm araştırmalara rağmen hala gizemini koruyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, belli genetik özelliklerin yanı sıra, D vitamin eksikliği, virüs enfeksiyonları, aşılar, sigara, stres, aşırı tuz tüketiminin MS’te tetikleyici nedenler arasında yer aldığını söylemiş. Ama özellikle son 10 yılda gelişen yeni tedavi alternatifleriyle tedavide önemli yol kat edilmesi, MS’ in gelecekteki tedavisi konusunda da umut veriyor. Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman’ın da belirttiği gibi, ataklar ve düzelmelerle seyreden yaygın formunda belirti ve bulguların 24 saatten uzun sürdüğü dönemler ‘atak dönemi’. Hastaların da bu belirtileri dikkate almaları ve 24 saatten uzun sürmesi durumunda mutlaka hekime başvurmaları şart. Sonuçta MS tedavisi, sabır ve kararlılık gerektiriyor.
Hastalıkları bir kenara bırakıp, ferahlatıcı haberlere geçelim… Akıllı ev sistemleri ve enerji teknolojileri için yaratıcı çözümler geliştiren Nuvia tarafından tasarlanan COSA Akıllı Klima Paketi ile ev ya da ofisteki klimaları, istediğin yerden cep telefonun ile kontrol edebilir, konumuna, haftalık düzenine ve evin olmasını istediğin sıcaklığa göre yönetebilirsin. Programlanabilir modları ile COSA Klima Paketi, sen evden çıktığında kendiliğinden devreden çıkar, uyku zamanı durumuna göre klimayı optimum düzeyde ayarlayabilir. Benden söylemesi, çünkü maalesef sıcak günler daha yeni başlıyor.
Çocuklarla ilgili güzel haberlerim var. Tarabya İngiliz Okulları her yıl düzenlediği ‘Dilekler Gerçek Oluyor’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında bu yıl Harranlı öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayarak dileklerini gerçeğe dönüştürmüş. Turkcell’in Suriyeli mültecilere destek için geliştirdiği ‘Merhaba Umut’ uygulaması ise UNESCO-Pearson’un ‘Dijital Dünyada Okur-Yazarlık’ ödülleri kapsamında en iyi 14 uygulamadan biri seçilmiş. Merhaba Umut, dijital çözümler alanında dünyaya örnek olması ve insanlığa ilham vermesi amacıyla başta kendi internet sitesi olmak üzere UNESCO’nun tüm etkinliklerinde paylaşılacakmış.
Vodafone ve TABİT işbirliğiyle çiftçilerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olma hedefiyle Aydın’ın Kasaplar Köyü’nde hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy’de iş ortaklıklarına bir yenisi daha eklenmiş. Akıllı sulama teknolojilerinde küresel bir şirket olan Netafim, tarım sektöründeki üreticilerin daha az kaynak kullanarak daha fazla verim almalarına yardımcı olacak sulama çözümleri ve teknolojileriyle Vodafone Akıllı Köy’de yerini almış. Vodafone Akıllı Köy’de uygulanacak ve Vodafone’un SIM kartlarıyla entegre çalışacak modern sulama yöntemleriyle tarımsal faaliyetlerde yüzde 20 su tasarrufu, bitkisel üretim maliyetlerinde yüzde 15 tasarruf, üstüne bir de yüzde 30’a varan verimlilik artışı hedef.
Bu gurur veren haberleri takiben ödüllere geçeyim bari…
Dubai, 2020 yılına kadar ilk blockchain kenti olma hedefiyle ülke çapında Blockchain stratejisi başlattı malum. Smart Dubai Office ve 1776 VC. Şirketi de bu alanda geliştirilen önemli teknolojiler ve uygulamalar kapsamında Türk girişimciler Hasan Kurtuluş ve Avukat Kadir Kurtuluş’un yerli Girişimi Copyrobo’yu dünyadan 100’ün üzerinde başvurunun incelenmesi sonrası, 6 kıtadan 21 finalistin katıldığı Dubai Blockchain Challenge yarışmasında finalist olarak seçmiş.
Mastercard da ‘Fark Yaratanların Gözüyle Dünyaya Bakmak’ temasıyla düzenlediği organizasyonunda bankaları ödüllendirmiş, ‘Satış’, ‘Pazarlama’, ‘Yılın en iyi müşteri değeri’ ve ‘Yılın inovasyonu’ olmak üzere 4 ana kategoride toplam 17 banka fark yaratan projeleriyle ödüle layık bulunmuş. Shell’in 32 yıldır gençleri, enerji tasarruflu yenilikçi araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek için düzenlediği uluslararası öğrenci-inovasyon yarışması Shell Eco-marathon, bu yıl 13’ü Türkiye’den olmak üzere 28 ülkeden 171 ekibin katılımıyla gerçekleştirilmiş. Lise ve üniversite öğrencisi 16-25 yaş arasındaki gençlerin, kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat etme hedefiyle yarıştıkları Shell Eco-marathon, Londra’da Queen Elizabeth Parkı’nda gerçekleştirilmiş. 28 Avrupa ülkesinden 171 takımın mücadele ettiği yarışmada ülkemizi, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Trabzon, Bursa, Manisa ve Kırıkkale’den 11 üniversite ve 2 liseden 153 öğrenci temsil etmiş ve Türkiye, 13 takım ile katılımın en yoğun olduğu ülkeler arasında yer almış. Bu yıl üçüncü kez düzenlenecek yerli Shell Eco-marathon da Eylül ayında İstanbul’da.
Pronet’in sosyal medya üzerinden düzenlediği anketin sonuçlarına göre, Türkiye’de maddi değeri yüksek eşyalarımızdan ziyade, manevi değeri olanlar için kaygılanıyoruz. Nesilden nesle aktarılan aile yadigarları, koleksiyonlar ve fotoğraf albümleri gibi hatıra niteliği taşıyan eşyalar, güvende tutmak istediklerimizin başında geliyor. Haksız da değiliz hani…
Haftaya noktayı Google’dan bir haberle koyuyorum. Arama hizmetini “Google Arts & Culture” hizmetiyle entegre eden Google, kültür ve sanat dünyasını ekrana taşıyarak en kapsamlı haliyle keşfetmeyi mümkün hale getiriyormuş. Öyle ki, Google Arama ve Google Haritalar üzerinde sanatla ilgili yapılacak aramalar, Google Arts & Culture servisi sayesinde dileyen herkese gerçek bir kültür sanat uzmanı olmanın kapılarını aralıyor. Video linkimiz https://youtu.be/65NJfQyWuUs, bu detaylar ise hep gündemimiz olsun.
Yeni gündemle haftaya buluşmak dileğiyle,