Mülakatlar çevrimiçi, hızlı ve nesnel
Çevrimiçi mülakat, adayla yüz yüze görüşmenin zaman ve mekânsal olarak zor olduğu ve işe alım süreçlerini aksattığı durumlarda hayat kurtarıyor. Peki çevrimiçi mülakat, işverene aday hakkında doğru geri bildirimler veriyor mu?
Çevrimiçi mülakatın adayların yanı sıra şirketler için de faydaları olduğunu belirten Hugent İşe Geliştirme Direktörü Özlem Veryeri Taşkaya: “Şirketler, şehirlerarası pozisyonlarda son görüşmelere dek adayla çevrimiçi görüşme yaparak ilerleyebiliyorlar. Adayla görüşmelerini mekândan ve zamandan bağımsız gerçekleştirebilmeleri işe alım sürecini de hızlandırıyor. Şehir dışı adayların görüşme için şirket merkezine gelme zorunluluğu ortadan kalkıyor, bu da maliyetler açısından projeye katma değer sağlıyor. Adayın yurtdışına bağlı çalışacağı pozisyonlarda adaylar, çevrimiçi mülakat ile yurtdışındaki yöneticisi ile de iş görüşmesi yaparak ilerleyebiliyor” diyor.
Çevrimiçi mülakat öncesine dikkat
Çevrimiçi mülakatta kameranın çalışmaması veya ses sisteminde sorunlar çıkması gibi adaylara gerginlik yaratabilecek durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu tür sıkıntıları ortadan kaldırmak için Hugent, önce adayın internet bağlantısını kontrol etmesini daha sonra ses sisteminin çalışır durumda olduğundan emin olması gerektiğini söylüyor. Aday çevrimiçi teknolojiyi kullanabileceğinden ve gerekli donanıma sahip olduğundan emin olmalı. İletişim bilgilerini eksiksiz almalı ve kendi bilgilerini de aktarmalı. Çevrimiçi mülakat sırasında adayın bulunacağı mekânda yalnız olması gerektiği ve görüşmenin başka biri tarafından bölünmemesi gerektiği hatırlatılmalı.