Multinet Up CDO’su Çağlayan Yıldırım: “GERÇEK ZAMANLI DATA KULLANIMINA ODAKLANACAĞIZ”
“Multinet Up denildiğinde ilk akla gelen yemek kartı oluyor ancak biz Multinet Up’ta şirket çalışanlarının yemek giderlerinin yanı sıra akaryakıt ve konaklama gibi masraflarının ve çalışan ödüllendirme ve teşvik sistemleri kapsamında yararlandıkları uygulamalara bağlı giderlerinin tamamına yönelik çözümler sunuyoruz. 1,5 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veriyoruz. Dolayısıyla elimizde çok fazla müşteri datası var. Bu dataları “fraud” yani sahteciliği önleme açısından işliyor, datanın nereden geldiğine bakıyoruz. Örneğin normalde, regülasyona göre, yemek kartı bakiyelerinin nakite dönmemesi gerekiyor. Fakat bu bakiyeyi belirli bir komisyon karşılığında nakite çevirmek isteyen kullanıcılar olabiliyor. Regülasyona aykırı bu durumu engellemek adına fraud tespitlerimiz çok faydalı oluyor. Hizmetlerimizin hitap ettiği temelde 3 farklı paydaşımız var. Birincisi işletmeler, yani kurumsal müşterilerimiz.
İster bir çalışanı olsun ister binlerce çalışanı olsun her ölçekten şirkete hitap ediyoruz. Bir diğer taraf müşterilerimizin çalışanları, yani bizim için kart talep eden son kullanıcı. Üçüncü taraf ise kartın kullanıldığı network, yani üye iş yeri tarafı. Datayı incelediğimizde bizimle çalışan bir müşterinin nerede yemek yediğini, nereden yakıt aldığını, nerede konakladığını, hepsini görebiliyoruz. Müşterilerimizin bizi araması veya herhangi bir kanaldan bize metinle ulaşması sonucunda da önemli bir dataya sahip oluyoruz. İletişim kanallarımızdan akan datayı da analiz ediyoruz ve işliyoruz. Burada amacımız müşteri deneyimini iyileştirmek. Örneğin, makine öğrenmesi destekli bir ürünümüz mevcut. Bu ürünle müşterilerin tansiyonunu ölçümleyebiliyoruz. Kısacası hem fraud tarafında hem müşteri deneyimi tarafında datadan etkin bir şekilde yararlanabiliyoruz. Fakat şu an için çalışmalarımız geçmiş veya gerçek zamanlıya yakın data üzerinden ilerliyor. İlerleyen süreçte gerçek zamanlı data kullanımına odaklanacağız.
Son olarak şunu da ifade etmek istiyorum; yazılım geliştirme süreci sadece kod yazmaktan ibaret değil, işin ne olduğunu, nasıl yapılacağını öğrenip doğru kodu, doğru işi yapabilmek gerekiyor. Bu bakış açısıyla nelerin doğru yapılıp yapılmadığını, doğru tekniklerin kullanılıp kullanılmadığını izlemek için birçok araç kullanmaya başladık. Örneğin şu an Kubernetes kullanıyoruz. Bu tarz çalışmalarımızı da ilerleyen süreçte maksimize edeceğiz.”