Münih’e ‘bulut’ damgasını vurdu
VISIT 2010 Fujitsu Forum Europe’ta bulut bilişim konuşuldu. _x000D_
Münih’te gerçekleştirilen VISIT 2010 Fujitsu Forum Europe’ta öne çıkan başlık bulut bilişim ve iş dünyasına yansımaları oldu.
Ö zellikle son iki yılda öne çıkan bulut bilişim kavramı, artık BT dünyasının ana gündem maddelerinden biri haline gelmiş durumda. Bulut bilişimin etkisi yaygınlaşırken bu kavramın yansımalarını küresel şirketlerin etkinliklerinde de görüyoruz. 24-25 Kasım tarihlerinde Almanya Münih’te gerçekleşen VISIT 2010 Fujitsu Forum Europe da bu etkinliklerden biri oldu. ‘Yarını sizlerle şekillendiriyoruz’ diyerek 63 ülkeden yaklaşık 8 bin katılımcıya ev sahipliği yapan etkinliğin ana gündem maddelerinin başında bulut bilişim vardı.
Geleneksel hale gelen etkinliğin açılışını Fujitsu Technology Solutions’ın yeni CEO’su Rolf Schwirz yaptı. Schwirz konuşmasında üç konuya odaklandı. Bunların başındaki madde bulut bilişim ve Fujitsu’nun bu kavram konusunda kendini nasıl konumlandırdığı oldu.
“Müşteriler bugün, bilgi teknolojilerini etkin şekilde kullanmanın yeni radikal yollarını arıyorlar. Daha esnek çözümlere yöneliyorlar. Müşteriler ihtiyaç duydukları kadar teknoloji kullanmak ve buna göre ölçümlenmek istiyorlar. Eğer BT’yi daha fazla kullanıyorlarsa daha fazla ödemeye hazırlar. Ancak daha az kullanıyorlarsa buna göre az ödemek istiyorlar. Müşteriler bu esnekliği bekliyorlar” diyen Schwirz, güvenirlikle yüzde 100 güvenliğin diğer önemli konu başlıkları olduğunu söyledi. Fujitsu’nun ortaya koyduğu yeni Küresel Bulut Platformu’na değinen (Global Cloud Platform) Schwirz, bu konuda yaptıkları yatırımlar hakkında bilgi verdi. Dünya çapında veri merkezleri için gerçekleştirdikleri veri merkezi yatırımlarının altını çizen Schwirz, sahip oldukları altyapı ile müşterilerine kapsamlı hizmet sunan güvenilir bir tedarikçi olduğu mesajını verdi. Schwirz konuşmasında ayrıca servisler ve yeni ürünler başlıklarına değindi.
Çevre yaklaşımı ürünlere yansıyor
Teknoloji dünyasındaki son yeniliklerin yanı sıra Fujitsu’nun ürün ve çözümlerinin anlatıldığı etkinlikte, şirketin kurumsal taraftaki çözümleri öne çıktı. Bu yıl sunucular ve istemciler tarafında yeniliklerin söz konusu olduğunu belirten Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim, diğer yandan çevreci BT konusundaki hassasiyetlerinin altını çizdi. Enerji tasarrufunu öne çıkaran ürünlerine değinen Zaim, “İki yıl önce bekleme modunda enerji harcamayan ekranla çalışmalarımıza başlamıştık. Geçen yıl bu şekilde istemcimiz duyuruldu. Bu yıl ise sunucularda adım atıyoruz. Bu çözümler maliyetleri düşürürken, aynı zamanda çevreye etkileri de düşük seviyede oluyor. Bu ürünler Türkiye’ye gelmeye başladı” dedi.
Türkiye odak noktası
Fujitsu son dönemde Türkiye’ye odağını artırmış durumda. Türkiye’nin son altı ayda Çin’den sonra en çok büyüyen ülke olduğunu kaydeden Zaim, bunun teknoloji dünyasında da yansımalarının görüldüğünü söyledi. Zaim konuyla ilgili; “Bu durum, Fujitsu yönetiminin de ilgisini çekiyor. Bu paralelde son bir yılda en üst seviyede ziyaretler yapıldı Türkiye’ye. Önümüze ciddi hedefler kondu. Bu paralelde planlamalarımız sürüyor. Beş yılda 500 milyon dolarlık ciroya ulaşmak hedefi söz konusu” şeklinde açıklama yaptı. Zaim, bu büyüme esnasında, satın almaların da gerçekleşebileceği mesajını verdi.
Etkinlikte Fujitsu’nun kurumsal çözümleri öne çıktı. Cirosunun yaklaşık yüzde 35’ini servis ile elde eden Fujitsu’nun dünyanın içinci büyük servis şirketi olduğunu belirten Zaim, “Geri kalan kısmı ürünler oluşturuyor. Servislerle ürünlerin cirodaki payının dengeli gitmesi planlanıyor. Türkiye’deki oran yaklaşık yüzde 50-50 gerçekleşiyor. Bu yapı daha çok kurumsal destekliyor. Son kullanıcı tarafından tamamen çıkmış değiliz ama Fujitsu dönüşümünden sonra ağırlığı bir parça daha kurumsal tarafta yoğunlaştırdık. Türkiye’de de iş ortakları yapısını canlandırdık. Geçen yıl çok az sayıda olan iş ortağı sayımızı bir yıl içinde 60’a çıkardık. Bu yapıyı hızla büyütmeye çalışıyoruz” dedi.
Fujtsu, Türkiye’de sunucu, depolama ve istemci çözümlerine halihazırda ağırlık veriyor. Zaim bunun yanı sıra dünyada var olan ama Türkiye’de henüz pazarlanmayan avuçiçi güvenlik ve çevreci sunucular gibi ürünlerin ülkeye geleceğini kaydetti. VISIT 2010 kapsamında tanıtılan ve KOBİ’leri adresleyen yeni mikro sunucular da 2011’de Türkiye pazarında yerini alacak. Zaim Türkiye’yi uzun vadede bir yatırım ve üretim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini de kaydetti.
Türkiye’nin hızlı büyüme eğilimine değinen Fujitsu Servis Operasyonları ve Bölge Destek Grubundan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Benno Zollner, ülkede ürün odaklılıktan yönetilebilir servisler ve bu servislerde sürekliliğin sağlanması yönünde bir ilerlemenin olduğunu kaydetti. Zollner, bölgede yönetilebilir yeni servisler tarafında talebin giderek arttığını vurguladı.
Küresel servislerin öne çıktığını ifade eden Zollner, Fujitsu’nun bu konuda avantajlı konumda olduğunun altını çizdi.
Fujitsu’nun Avrupa pazarında gelirde yüzde 8 oranında büyüdüğünü ve küresel boyutta da bu oranı yakaladığını belirten Zollner, bu büyümenin servislere yansımalarına değindi.