Murat Demir nasıl başarılı bir yazılım danışmanı oldu?
İlkokul müdürü kendisinin zihinsel engelli çocuklarla birlikte okutulmasının doğru olacağını söylerken, ilkokul öğretmeni 5 yıl boyunca Murat’a psikolojik destek verdi, zaman zaman şahsen okula götürdü. Hiçbir zaman fiziksel oyunlara katılamadı, akranları koşup oynarken çocukluğunu oturarak geçirdi.
Murat yılmadı, “Bu rahatsızlık boşuna değil, daha farklı şeyler yapmalıyım o zaman” dedi.
1994 yılında Konya’da kapısından girdiği Bağdat Bilgisayar Murat’ın kaderini değiştirdi. Niyeti sadece bilgisayarın ne olduğunu öğrenmekti. Kısa sürede bilgisayar oyunları, sonra etkin bilgisayar kullanımı, bilgisayar tamiri birbirini takip etti. Daha sonra bilgisayar programcılığı kursu aldı. C yazılım dilini öğrendi ve bilgisayar oyunları yazmaya başladı.
Üniversite imtihanında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni burslu olarak kazandı, ancak hastalığı ilerlediği ve yerinde kalkmakta zorluk çektiği için bu fırsatı değerlendiremedi. Bir yıl sonra tekrar imtihana girdi ve Selçuk Üniversitesi’nde Elektronik Mühendisliğine başladı. 2001 yılında 3.5 sene gibi bir sürede başarıyla mezun oldu.
İş görüşmelerinde rahatsızlığından dolayı ya kabul görmedi, ya da çok az ücret önerildi. Sonraki 10 sene içinde iki iş deneyimi oldu. Toplam 3.5 sene iki ayrı şirkette çalıştı. Birinden ücretin düşüklüğünden dolayı kendisi ayrıldı, diğerinden rahat hareket edemediği için çıkartıldı. Bu iki deneyimin arasında 3 kişiyle birlikte bir bilgisayar şirketi kurdu. Ancak bu girişim ticari açıdan zararla son buldu. Arkasından gelen yıllarda işsiz kaldı. Bu dönemde evinden freelance çalışarak web tasarımları yaptı.
2011 yılında Engelsiz Kariyer’in düzenlediği Bilgisayar yazılım kursundan haberdar oldu. İçinde bulunduğu sarmalı kırmak için kayıt oldu. Her gün vaktinde gitti kursa, yürüdü, yürüdükçe açıldı. Bu 6 ay Murat’ı kendine getirdi, tekrar güven verdi, morali düzeldi. Sertifikasını aldıktan sonra yaptığı ilk görüşmeler olumlu olmadı. Sonra Koç Sistem’den çağrıldı.
Burada çok farklı karşılandı. İnsan Kaynakları sorumluları kendisinin engeliyle değil, bilgi ve becerisiyle ilgilendiler. Bunlarla kendi ihtiyaçlarını bir araya getirmeye çalıştılar. Önce işe uyuma bakalım, sonra ulaşım gibi konuları düşünürüz dediler. Birkaç gün sonra teklif geldi. En son grup yöneticisiyle yapacağı görüşme başarılı olursa işe alınacaktı. Yeni kurulacak iş uygulamaları hizmet yönetimi bölümünün yöneticisi Murat’a bir tek soru sordu. Seni almak istiyorum, kendine ne kadar güveniyorsun? Aldığı olumlu cevap karşısında, sen kendine güveniyorsan ben de sana güveniyorum dedi ve Muratişbaşı yaptı.
Murat yeni şirketinde çok iyi bir ortam buldu. İlk gün herkesle tanıştırıldı. 1 hafta içinde herkesle çok iyi ilişki kurdu. Akşamları evde bilgisayar lazım olduğu için, servise taşımasına arkadaşları yardımcı oluyordu. Hastalığının zor seyrettiği dönemlerde %20’den daha fazla evden çalışmasına rıza gösterdiler. Yemekhanede ilk gün yemeğini masasına getiren kişi, artık iyiyim kendim alabilirim dediği zaman, adeta bozuluyordu. Sürekli ilaç kullandığı için, onu bile takip ediyorlardı. Rahatsızlığı ile ilgili tetkikleri iyi çıktığı zaman birlikte seviniyorlardı.
Sadece çalışma arkadaşları değil, şirketi de ona gerekli desteği verdi. Servis rotasını değiştirip, evine en yakın yerden geçmesini sağladılar. Murat’ın bölümüne giden güzergâhta onu rahatlatacak iyileştirmeler yaptılar.
İşe alan yöneticisi bakın kendisi hakkında ne diyor:
Murat Demir, birinci seviye destek elemanı olarak başladığı KoçSistem kariyerine, 3 yıllık bir süre sonunda, yazılım danışmanı olarak devam etmektedir. KoçSistem’in sunduğu iş fırsatlarını kendi olağan üstü çabası ve gelişime olan açıklığı ile başarılı bir şekilde değerlendirmiş ve hızlı bir kariyer gelişimi sağlamıştır. Microsoft yazılım geliştirme platformlarının birçoğunda uzmanlık geliştirmiştir. Kendisi bizim “Engel Tanımayan”lar kadrosundandır.
Murat’ın Koç Sistem’deki hikayesi, kişi ve şirketin çabasıyla yaratılmış mükemmel uyuma çok güzel bir örnek…