Müziğiniz anonsunuz hiç susmasın!
Yurtdışındaki istikrarlı büyümesini yeni şubelerle devam ettirmeye hedefleyen SMG, harmonik benzerlik, üçüncü parti entegrasyonu, SaaS gibi farklı projeler üzerinde çalışmalar yapıyor.
Müzik, telif ve teknolojiyi aynı potada buluşturan ve 2009 yılında kurulan SMG, halka açık mekânlarda kapalı devrede yasal müzik, anons ve jingle yayını yapıyor, bu hizmeti de kendi geliştirdikleri özel yazılım ile depola – çal yöntemiyle tek merkezden gerçekleştiriyor. Kendi müzik markası Snapmuse bünyesinde DJ’ler, müzisyenler, yapımcılar ve ses mühendisleriyle kendi şarkılarını üreten SMG, müzik yayını yapmak için ‘music-box’ isimli donanımlarını ya eserler yüklenmiş olarak müşterisine iletiyor ya da yazılımını müşterinin kendi bilgisayarına yüklüyor. “Kendi geliştirdiğimiz yazılımımız, 365 gün 7/24 bize hem müzik hem anonslar hem jingle yayınları için merkezi yönetim ve kontrol şansı veriyor” açıklamasını yapan SMG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Polat, “Türkiye’de halka açık mekanlarda kapalı devrede yasal müzik, anons ve jingle yayını yapan bir kurum olarak halihazırda alışveriş merkezleri, oteller, perakende satış noktaları, showroom’lar, restoranlar, turistik tesisler ve sağlık merkezlerinin de yer aldığı geniş bir yelpazeye hizmet veriyoruz” dedi. Hizmet kalitesini daha yukarılara taşımak için üzerinde çalıştıkları bazı yeniliklere işaret eden Polat, bunları harmonik benzerlik, üçüncü parti entegrasyonu, SaaS gibi farklı projeler olarak örnekledi. Halen 30 ülkede, 10 bini aşkın noktada 700’den fazla kuruma telifli müzik yayını hizmeti sunduklarını vurgulayan Serkan Polat, sorularımızı yanıtladı:
Ar-Ge çalışmalarınız ve bu alanda öncelikleriniz neler?
2017 yılında Teknokent’e girmeye hak kazandık. Türkiye’de kendi geliştirdiğimiz yazılım ile dijital müzik yayını yapan tek şirket olarak, teknolojimizle ilgili yeni projelerimizi İTÜ ARI Teknokent’teki ofisimizde gerçekleştiriyoruz. İTÜ Teknokent’e yüksek bir puanla kabul edilmek ve iki yılı aşkın süredir orada olmak bizim için önemli. Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde kendimize ait yazılımla teknolojik gelişimlere katkı sağlamak büyük mutluluk. Teknokent’teki çalışmalarımıza devam edip, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik yazılımımızı geliştirmeye devam edeceğiz.
Yasal müzik nedir? Bu konuda nasıl bir sektörel farkındalık var?
Müzik eserlerini halka açık ticari alanlarda telif bedellerini ödemeden yasal olarak yayınlayamazsınız. Halka açık ticari alanlarda telif bedellerini ödemeden müzik eseri yayınlamanın yasal olarak mümkün olmadığı bilinse de, telif kanununun detayları konunun muhataplarınca tam anlamıyla bilinmiyor. Yani perakende sektöründe özellikle de işletmenin ölçeği küçüldükçe, bu konuda kafa karışıklığı yaşanıyor. Bilindiği üzere müzik meslek birlikleri; yorumcu, söz yazarı, besteci, aranjör gibi eser hak sahiplerinin haklarını korumak ve telif dağılımı yapmak adına çalışan Kültür Bakanlığı’na bağlı kurumlar. Müzik yayını yapacak işletmenin yasal olarak yayın yapabilmesi için müzik meslek birlikleri ile sözleşme yapması ve telif bedellerini ödemesi hukuki olarak şart. Yasal olarak yabancı popüler müzikler yayınlamak için MESAM, MÜYAP, MSG ile, Türkçe popüler müzikler yayınlamak için de MESAM, MÜYAP, MSG, MÜYORBİR ile anlaşma yapılması gerekir. Sanatçıların telif haklarını korumak adına telif ödemeden yapılan yayınlarda firmalara cezai işlem uygulanmakta. Telif anlaşması yapılmadan müzik yayını yapmanın maddi cezaları var. Söz konusu kurum, o parçayı kullanacağı her nokta için ayrı ödeme yapmalı. Örneğin; bir şirketin 100 şubesi varsa, bu 100 şube için de telif ödemesi yapması gerek. Kurumların bu konularda eksik bilgi nedeniyle sık sık yanıldığını görüyoruz.
Geliştirdiğiniz yazılımı kullanıcılar nasıl değerlendiriyor?
Türkiye’de halen internet hızı sabit değil. Kurumların pek çoğu internet bağlantılarını kurum için haberleşmede kullanıyor ve oldukça düşük hızlı hizmet sunuyor. Bu nedenle streaming metoduyla değil, depola – çal yöntemiyle yayın yapıyoruz. Böylelikle bağlantının kesildiği ya da hızının düştüğü anlarda bile yayın kesilmiyor. Söz konusu yayın noktası kota problemi yaşamıyor. İnternet bağlantısı kullanılmadığı için kurum içi irtibat aksamıyor. Çalıştığımız markaların istek ve talepleri doğrultusunda özel yayın yapabiliyoruz. Mesela 100 şubeli bir kurumun her bir şubesi için aynı anda farklı içerikler hazırlayıp, çalabiliyoruz. Akıllı yazılımımız sayesinde mağaza içi müziği kontrol edebilir hale getiriyoruz ve halka açık yerlerde kurumların dilediği mesajı rahatlıkla verebilmesini sağlıyoruz. Profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan listeler o markanın müşteri kitlesi ve imajı ile eşleşiyor. Farklı saatlere ya da yılın farklı dönemlerine yönelik yayın programlaması yapabiliyoruz. Düzenli güncellemelerle tekrara düşmüyoruz. Müzik yayını yönetimi personelin inisiyatifine kalmıyor, SMG yönetiminde yapılıyor. Böylece beklenmeyen aksilikler yaşanmıyor. Bu özellikleriyle yazılımımız kullanıcılar tarafından beğeni topluyor.
Gerek Türkiye gerek küresel bazda hedefleriniz ve öncelikleriniz neler?
2019, yeni müzik markamız Snapmuse’u geliştirdiğimiz ve yurtdışına yönelik planların yapıldığı bir yıl oldu. 10’uncu yılımızda İngiltere ofisimizi açtık. Rekabet şartlarının çok sert olduğu Avrupa müzik piyasasında, daha önce İstanbul merkezli faaliyetlerimizi yürütürken, artık yerel ofisimizle varlık göstermeye başladık. Yurtdışındaki istikrarlı büyümemizi yeni şubelerle önümüzdeki dönemde de devam ettireceğiz. 2019’da ayrıca dünya çapında 10 binden fazla üyesi olan, 20 ülkede faaliyet gösteren özel müzik iş ağı Music2Deal.com’un Türkiye temsilciliğini üstlendik Türkiye müzik endüstrisine global işbirlikleri için dijital platform hizmeti sunmaya başladık. Music2Deal.com; tüm dünyada 10 binin üzerinde müzik endüstrisi profesyoneline ulaşma imkânı sunan bir platform. Site üzerinde; sanatçılar, plak şirketleri, yayıncılar, yapımcılar, gruplar, söz yazarları, tanıtımcılar, yöneticiler, müzik yapım firmaları, müzisyenler, aranjörler, müzik süpervizörleri bulunuyor, ayrıca her biri diğeri ile yeni iş bağlantıları kurabiliyor. Music2Deal.com ayrıca TV, sinema ve reklam endüstrisinin lisanslama ajansı olarak da hizmet veriyor. Şu anda 30 ülkede farklı müzik kataloglarıyla yayın hizmeti veriyoruz. Önümüzdeki dönemde global alandaki hizmet noktalarımızı da artırmak arzusundayız. 2019 sonuna kadar hizmet verdiğimiz nokta sayımızı yüzde 20 büyütmeyi hedefliyoruz.