Navimod Sayesinde Pegasus Misafirleri Kontuarda Daha Az Bekliyor
Navimod Bilişim, yaklaşık 10 ay süren çalışmanın ardından Pegasus’un kontuar kuyruğunda bekleme ve kontuar kullanım sürelerini makine öğrenmesi yardımıyla optimize etti. Böylece Pegasus misafirlerinin kontuarda sıra bekleme süresindeki memnuniyet oranı yüzde 9 yükseldi.
İTÜ Arıteknokent bünyesinde faaliyet gösteren Navimod Bilişim, 2016 yılından beri iş analitiği ve büyük veri teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor. Navimod Bilişim, farklı mühendislik disiplinlerinden doktora seviyesindeki çalışanlarıyla ileri seviye analitik modelleme ve yapay zeka teknolojileri kullanan ürünler geliştiriyor.
Navimod, şirketlerin iş süreçlerindeki etkinliğini artırmak ve yöneticilerin en doğru kararları verebilmesini sağlamak amacıyla analitik modeller oluşturuyor ve karar destek sistemleri geliştiriyor. Şirket Türkiye’de Borusan Lojistik, Burger King, Pegasus, Filli Boya, Hürriyet Medya, Borsa İstanbul, Takasbank, Unilever, Akyatırım gibi lojistik, havacılık, finans, hızlı tüketim, gıda, imalat endüstrilerinin önde gelen şirketleriyle çalışıyor.
Navimod Bilişim’in kurucusu İTÜ Veri Mühendisliği ve İş Analitiği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alp Üstündağ, Pegasus Hava Yolları misafirlerinin havaalanı deneyimini iyileştirmek amacıyla geliştirdiği Kuyruk ve Kontuar Optimizasyon Sistemi’ni Nisan 2019’da hayata geçtiğini söylüyor. “Yaklaşık 10 ay süren bir çalışmanın ardından, kontuar kuyruğunda bekleme ve kontuar kullanım sürelerindeki optimizasyonu, makine öğrenmesi yöntemleriyle kurduğumuz sistem üzerinden sağladık.” diyor Üstündağ. “En son yapılan memnuniyet anketinin sonuçlarına göre, Pegasus misafirlerinin kontuarda sıra bekleme süresindeki memnuniyet oranının yaklaşık yüzde 9 arttığını belirledik.”
Navimod’un Pegasus için geliştirdiği sistem, kontuar süreçlerini otomasyona bağlı akıllı karar verme ile en etkin şekilde yönetebilme kabiliyeti sağlıyor. Sistem öncelikle 1 ay önceden başlayarak tüm uçuşların yolcu doluluk oranlarını tahmin ediyor. Sonrasında yolcu profili, PNR’daki yolcu sayısı, bagaj bilgisi, çocuk sayısı, yabancı yolcu vb. değişkenleri göz önüne alarak yolcu geliş süreleri ve servis sürelerini hesaplıyor. Maksimum bekleme süreleri sisteme tanımlanarak, kontuar sayısı ve bekleme süresi günlük ve aylık olarak optimize edilebiliyor.
Bu çözüm müşteri hizmet düzeyini en üst seviyeye çıkarırken maliyet optimizasyonunu beraberinde getiriyor. İleri analitik modellerden oluşan gelişmiş karar verme algoritmaları ve doğru raporlama arayüzleri ile Navimod’un sağladığı altyapı, Pegasus’un iş süreçlerinde etkinliğin sağlanmasında önemli avantajlar sağlıyor. Misafir profilleri ve misafirin kontuara gelmesi beklenen zaman dilimleri yer işletme personeline kullanıcı dostu raporlar ile sunuluyor.
Ayrıca farklı sistemler üzerinden alınan verilerin tek bir platform üzerinde işlenerek kullanıcıya sunulması planlama etkinliğinin artmasını sağlıyor. Projenin ikinci fazında gerçek zamanlı olarak kameralardan toplanacak veriler ile modele girdi sağlanması ve tahmin doğruluk oranlarının en üst seviyeye çıkarılması planlanıyor.
Üstündağ, Pegasus çalışmasının şirkete sağladığı faydayla kendini ispat etmiş olmasının kendileri için önemli bir referans oluşturduğuna vurgu yapıyor ve “özellikle yurt dışı ve yurt içinde bu sektörde faaliyet gösteren farklı şirketlere, bu ve benzeri çözümlerin sağlanmasında önümüzü açacağını düşünüyoruz” diyor.
Artırılmış Gerçeklik ve Diğer Projeler Gündemde
Navimod Bilişim’in analitik ürün ve hizmetleri, operasyon analitiği, fiyatlama-gelir yönetimi, finans-risk analitiği ve müşteri-pazarlama analitiği olmak üzere dört ana kategoriden oluşuyor. Üstündağ, yüksek nitelikli ArGe çalışmaları üzerine temellerini oluşturmuş olan Navimod’un tamamen yerli olan teknolojisiyle Pegasus bünyesinde yüksek operasyon verimliliğinin sağlanmasında fayda sağlamaya devam edeceğini şu sözlerle aktarıyor:
“Navimod Bilişim’in gelir yönetimi ve dinamik fiyatlama alanında sahip olduğu tecrübe, havayolu odaklı ulaştırma sektörü için fırsatlar oluşturuyor. Risk temelli dinamik fiyat optimizasyonuna yönelik geliştirdiği altyapıyla Navimod, havayolu şirketlerinin kârlılık artışına olanak sağlıyor. Tahminleyici bakım, uçuş ve ekip çizelgelemeyi Navimod’un operasyon analitiği kapsamında verdiği hizmetler olarak tanımlayabiliriz.
Bunlara ek olarak müşteri ve pazarlama analitiği kapsamında, müşteri davranışlarının tahmini, akıllı kampanya ve öneri sistemleri, yapısal ve yapısal olmayan verilerin analizine dayalı şikayet yönetim sistemi çözümleri de sunuyoruz. Analitik modellemeye dayalı çözümlerin yanı sıra, Artırılmış Gerçeklik teknolojisi, Navimod’un diğer odak çalışma alanı olarak ortaya çıkıyor. Günümüzde AR teknolojisi, ulaştırma ve lojistik sektöründe, montaj, kalite kontrol, bakım, lojistik, çalışanların eğitimi, satış sonrası hizmetler, uzaktan destek gibi çok sayıda iş sürecinde kullanım potansiyeline sahip.”
Navimod Çözümleri Pek Çok Alanda Fayda Sağlıyor
Üstündağ, Navimod Bilişim’in sunduğu çözümlerin faydalarını şöyle sıralıyor:
“Navimod Bilişim olarak Pegasus için sunduğumuz çözümlerle planlama etkinliğini en üst seviyeye çıkarırken, yüksek maliyet avantajı sağlıyoruz.
Analitik ürünlerin yanı sıra, geliştirdiğimiz AR Produkt platformu, firmaların iş süreçlerini, teknik bilgiye ve kodlama bilen uzmanlara ihtiyaç olmadan, AR teknolojisine entegre edebilmelerini sağlıyor. Bulut tabanlı bu platform, Hololens, Epson vb. giyilebilir gözlükleri ve Android tabanlı tüm mobil cihazları destekliyor. Platformun geliştirilmesindeki motivasyon, firmaların AR ürünlerine çok daha hızlı ve düşük maliyetle erişmelerini sağlamak ve kullanıcı dostu bir arayüz ile firma içinde AR uzmanı çalıştırma ihtiyacını ortadan kaldımak. Bunlara ek olarak platform, üretim süreçlerine özel raporlama, süreç madenciliği ve performans analizi gibi önemli unsurları da içeriyor.
Navimod bu platform ile insan hatasına bağlı maliyetleri düşürüyor, deneyimli uzman ihtiyacını azaltıyor. Uzak sahalara gerçek zamanlı destek ihtiyacını karşılamakta, üretimin durmasından dolayı yaşanan kayıpları en aza indiriyor. Teknik eğitim maliyetlerini azaltmakta, kaliteyi iyileştiriyor. Karar verme süreçlerinin bilgisayara bağlı yürütülmesini, kalite kontrol süreçlerinin sıfır hata ile gerçekleştirilmesini ve montaj süreçlerinde sıfır hataya gerçekleşmesini sağlıyor.”
Üstündağ, Navimod Bilişim ürünlerini kimlerin kullanabileceğini de şöyle aktarıyor:
“Navimod Bilişim olarak analitik temelli ürünlerimizi, havacılık, lojistik, üretim, enerji, finans vb. çok sayıda sektörde yer alan firma kullanabilir. Analitik temelli karar verme süreçleri oluşturmak, maliyeti düşürerek karlılığını artırmak ve stratejik, taktik, operasyonel kararları otomatize etmek isteyen tüm firmalar ürünlerimizi tercih edebilir.
Bunlara ek olarak AR ürünümüzü, süreç hatalarını ortadan kaldırmak, kalite kontrolü en üst seviyeye çıkarmak, bakım süreçlerini mükemmelleştirmek ve teknik bilgiyi uzaktaki personeline aktarmak isteyen tüm hizmet ve üretim alanındaki tüm şirketler kullanabilir. AR Produkt platformu, 2019 yılı içinde Unilever’in Türkiye’deki tüm fabrikalarında kullanılmaya başlandı. Global ölçekteki kullanımı ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Türkiye’de çok sayıda büyük ve orta ölçekli fabrikalarda da öncül çalışmalar başladı. Geliştirilen bu platform sayesinde Endüstri 4.0 geçiş sürecinde, ulusal ve uluslararası firmalara yüksek maliyet kazanımları sağlıyor.”