Ne dilersem izlemeye değer?
YouTube Playlists, eMule, BitTorrent Live, SopCast, Heepo, Veetle, TiViBu, Hulu, Wiziwig, Mubi, Roku, Justin.tv, istediginyabancidiziyiizle.com, canlıhdtvizle.com, …
Acaba bu internet üzerinden TV izleyen kitlenin büyüklüğü ne kadar? Ya bu insanların profili ne? Tüketici olarak…
Acaba gazete yayıncılarının geç de olsa yaptığı gibi TV yayıncıları da internet üzerinden isteğe bağlı, tümden sayısal yayın izleyen bu kitleyi kucaklayabilecek mi?
Bu sorunun cevabı için yine parayı takip etmek gerek. BitTorrent’in kurucularından Ashwin Navin’in yeni şirketi Flingo’ya bakalım. Geçen Şubat’ta 8 milyon dolar girişim sermayesi alan Flingo, TV üreticilerinin ekrana yerleştirebileceği bir devre yapıyor. Bu devre izlenen videonun bir parmakizini çıkarıp merkeze iletiyor ve orada ne olduğunu veritabanından buluyor. Böylece çok yerinde bir reklam ya da öneri iletmek mümkün olacak. Çalınan şarkının ne olduğunu tesbit eden Shazam uygulamasına benzeyen bu sistem, Navin’e göre televizyonun GPS’i gibi: üzerine kurulabilecek birçok uygulamanın önünü açıyor.
Internet TV’den ekonomik model çıkarmaya çalışanlardan bir diğeri de Intel. Geliştirdiği IPTV konsoluna yüz tanıma teknolojisi yerleştiren Intel, böylece izleyenin yaş ve cinsiyetini tanıyıp izlediği programı da hesaba katarak özel reklam verebilmeyi hesaplıyor. Reuters’in geçtiği bu haberin ardından gelen twit’ler korkunç. Kimse karşısında oturanı gözleyen kameralı bir kutu istemiyor. Hele bunlar çocuklar da olursa. Intel’in TV işine girme çabaları geçmişte de pek başarılı olmamıştı. 1996’dan bu yana sırasıyla Intertainer, Viiv (2005) ve Intel Insider (2010) ile Internet üzerinden medya dağıtım ve gösterim işine girmeye çalışan Intel’in tutunabildiği söylenemez.
Aslında Flingo’nun bir şansı olabilir: Eğer topladığı bilgiyi tavsiyeler için iyi kullanırsa. Zira Internet üzerinden izlence seçenekleri o kadar fazla ki, seyircilerin en büyük sıkıntısı ne izleyeceğine karar vermek olacak. Kolay değil “ne dilersen izle benden” sorusuna cevap vermek!