Ne olacak P2P’nin hali?
Fransa’da gözetim altına alınan 3 milyon IP adresinden 1.15 milyonu “ücret ödemeden” indirim yaparken HADOPI tarafından saptandı. (Haute Autorité pour la Diffusion des Oeuvres et la Protection des droits sur Internet: İnternette yayınlanan eserlerin telif haklarının korunması için yüksek kurul).
HADOPI, bu 1.15 milyon aboneye mektupla uyarı yolladı. Tekrar yapmayın diye. Ama bunlardan 102,854’ü yine ücret ödemeden indirim yaptı. HADOPI, bunlara ikinci bir uyarı mektubu yolladı. Ama bunlardan 340’ı tekrar yaptı. HADOPI, bunlara üçüncü ve son kez uyarıda bulundu: Bir daha yaparsanız 300 bin avroya kadar para cezası ve 3 yıla kadar hapis. Savcının insafına kalırsınız.
1 Temmuz 2012 itibarile 14 kişi hakkında dava açıldı. Ve şimdilik sadece bir kişi hüküm giydi. Ama işin “gariban” tarafı şu ki, suçlu, “o” kişi değil: Kişinin laptop’unu kullanan eşi! Hanım, Rihanna’dan 2 parçayı “parasını ödemeden” almış.
Bu durumda savcı, para cezasını asgari düzeyden talep etti. Şahsa 150 avro ceza verildi. O da ertelendi.
Bütün bu bilgileri veren: HADOPI Başkanı Mireille Imbert-Quaretta… “Amacımız, insanları cezalandırmak değil. Telif hakkının anayasal koruma altında olduğunu anlamalarını sağlamak,” dedi. “Biz, sadece kullanıcıların davranışlarını değiştirmek istiyoruz.”
İlk kez basına kapsamlı bir açıklama yapan Madam Başkana, “Acaba bütün bu operasyon kaça mal oluyor?” diye soruldu: 10.3 milyon avro bütçesi var. 60 kişi çalışıyor. Bütün işleri, IP numaralarını izleyip, “kaçak indirim” var mı diye bakmak.
Sarkozy’nin ite kaka çıkarttığı HADOPI yasasına, yeni Cumhurbaşkanı Hollande, itirazını yeni kültür bakanı Aurélie Filippetti aracılığıyla duyurmuştu: “Bir milyon uyarı e-postası yollamak için pahalı bir yöntem.” Ve hemen, 2013 bütçesinde HADOPI bütçesi yüzde 23 kısıldı. Ama…ama, “gözleme” alanına videolar da giriyor yenilik olarak. Şimdiye kadar müzik ve filme bakıyorlardı. Video da eklenince HADOPI, 2013’te en az 1.1 milyon e-posta yollayacak.
Türkiye de benzer bir uygulamaya doğru ilerliyor. ABD, aynı şeyi “6 kez uyarı” sistemiyle yapmaya hazırlanıyor.
Bir yanda, internetin özgür, denetimsiz, dağıtık yapısı… Öte yanda hükümetlerin sınırlamacı, denetimli, telifci v.b. müdahaleleri… Eğer hukukçular ve iş yönetimi uzmanları, “hayatın gerçeklerine” uygun yeni bir orta yol bulmazsa, bu çekişme sürüp gidecek.
Örneğin: Pirate Bay, telif ücreti ödemeden paylaşım “hizmeti”ni uluslararası hava sahasında uçacak insansız hava araçlarına taşımaya hazırlanıyor. Eğer gerçekleşirse, Pirate Bay’in faaliyetini durdurmak için
savaş uçaklarının, iha’ları
bulup yok etmesi gerekecek!
Şaka gibi…