Nereden geldik? Nereye gidiyoruz?
Son 15 yılda (2003’ten bu yana) ortaya çıkan küresel boyuttaki kavramların/şirketlerin en bilinenleri: Facebook. Twitter. iPhone. iPad. Android. YouTube. Amazon Web Services. Apple App Store. Uber. Airbnb. Blockchain. Instagram. Snapchat. WhatsApp. Pinterest. Kickstarter. Messenger. Square. Stripe. Spotify. Dropbox. Quora. Tumblr. BuzzFeed. Hulu. Tinder. Nest. Fitbit. Oculus. Box. Slack. Kindle. Bitcoin. 4G.
Şu sırada gündeme giren, haberleri duyulan daha kaç kavram/şirketin “küresel” boyutta tanınacağını bilemiyoruz. Zaten “küresel boyut” da görece bir kavram, ama bir sınıflama yapmak için başka çare var mı?
Gelelim yeni bir listeye: Acaba önümüzdeki kısa dönemde hangi kavramlar/ tanımlar/ uygulamalar küresel boyutta gündemde olacak?
Yapay zeka. Herşeylerin interneti. Blok zinciri. Üç boyutlu baskı. Mobil internet ve mobille ilgili her şey. Sürücüsüz araçlar. Akıllı robotlar (akılsızı var mı ki?). Artırılmış gerçeklik. Sanal gerçeklik. Her türlü kablosuz iletim. Kuantum bilgisayar. Ama ondan önce Aşırı Hızlı Bilgisayar. 5G’ye giriş. Cihazlarla konuşmak (Voice User Interface). Paylaşımlı özel sunucu (Virtual private server). Süper über malzemeler (grafen, perovkit gibi). Ve acaba daha neler? Henüz bilemediğimiz?
İlle tek bir sözcükle ifade etmek uğruna “dijitalleşme” dediğimiz bütün bu kavramları, konuları, tanımları Faruk Eczacıbaşı sabırla, dikkatle, kişisel deneyimlerinin, kişisel tarihinin süzgecinden geçirerek satır satır kalıba döktüğü cümleleriyle anlatıyor “Daha Yeni Başlıyor”da. Kitap 262 referansa yaslanıyor. Ama konu o kadar dallı budaklı ki 2,262 referans da olsa, yine yetmez, yine yetmez. İşte bu da Faruk Eczacıbaşı’nın deyimiyle veri/bilginin “üssel” (geometrik, logaritmik, katlanarak) artışına bir kanıt. Bugüne kadar hep Amerikalı (biraz da başka milletlerden) yazarların anlattıkları benzer konuları Türkçe okuru ilk kez bu kadar ayrıntılı, bu kadar bütüncül ve kapsayıcı bir bakışla, en yeni bilgiler/verilerle 233 sayfada görecek.