Nereye gidiyoruz!
Mobilite, büyük veri, BT güvenliği, bulut…
Herkesin dilinde olan yeni eğilimler…
Ansiklopedik dil bir kenara; gerçekten parça parça görünen bu değerler; aslında toplamda bizi nereye götürüyor çok iyi analiz etmek gerekiyor. Mobilite ile birlikte sosyal medyadan yağan veriler; algılayıcı ağlar ile bunlara eklenen görsel veriler ve milyonlarca ses verilerini de düşündüğünüzde, bu büyük kar topunun hem depolanabilmesi, bir yerlerde işlenebilmesi, analiz edilebilmesi ve hem de faydalı sonuçlara ulaşılabilmesi çok kritik bir hal almış durumda. Kritik başarı faktörü verilerin iyi analiz edilebilmesi ve etkin sonuçlara da ulaşabilmekte saklı.
Bugün Mattersight şirketinin milyonlarca ses verilerini analiz ederek; hizmet verdikleri şirketleri arayan müşterinin ses rengine, tonuna göre doğru satış temsilcisi ile temas etmesini sağlayan altyapısı, şirketlerin kazancını da önemli oranda artıran ve büyük veri özelinde önemli bir başarı hikayesi.
İnternetten mutlaka incelemenizi öneririm. Peter Shankman’in sadece bir hoşluk olsun diye, uçağa binmeden twitter’dan çok sevdiği et restoranına seslenişi ve bu seslenişi twitter’dan yağan verilerin içerisinden yakalanıp sessiz kalınmayış bir başka başarılı örnek. Peter’ın uçak yere indiğindeki yüz ifadesinde saklı her şey.
İnternet vasıtası ile sunulan hizmetlerin günden güne artması ve iş süreçleri; bankacılık ve finans dünyasının bulut bilişimi tecrübe etmesine ve bu kullanımın da diğer sektörleri pozitif anlamda etkilemesine neden oldu. Finans ve bankacılık sektörü kendi yapısına ve ihtiyacına uygun olan her ürün grubunda olduğu gibi bulut bilişimde de en önde ve bilgilendirme platformlarının en tepesinde yer aldı.
Kurumların bulut bilişime sıcak bakmasının en önemli sebebi abonelik ve kullandığınız kadar ödeme mantığı. Düşük maliyetler ile hem ihtiyaçlarının sağlanması hem de gider yönetimine önemli bir katkının sağlanması kritik başarı faktörlerinden biri durumunda. Bugüne kadar donanım ürünlerine yatırım yapılması gerekliliği kurumları zorlarken; artık internet üzerinden düşük maliyetler ile yazılım ya da her çeşit bilgi teknolojileri hizmetinden faydalanması bulut bilişimin kullanımının günden güne artmasına vesile oluyor.
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığının yayımladığı bültende KOBİ’lerin yüzde 92,2’sinin internet erişimine sahip olması, bulut bilişim hizmetlerinin önündeki potansiyele çok net ışık tutuyor. Fiziksel altyapı ihtiyacına gerek duymayan, bilgi işlem personeli yatırımı zorunluluğunuzun olmaması; kullandığınız kadar ödeme yapmanız, düşük maliyetli yatırım fırsatı KOBİ’ler için önemli bir fırsat. Bu fırsatı tüm sektörlere hitap eden basın organlarında, yaygın bilgilendirme platformlarında anons etmek çok önemli. Bu anlamda özellikle telekom şirketlerinin gerçekleştirdikleri bulut bilişim reklamları ile bilinirliğe önemli bir katkı sağlandığını görüyorum.
Mobilite, büyük veri, bulut, veriler, yazılımlar, analizler… Ya güvenlik?