Nesnelerin güvenliği ön plana çıkıyor
Murat Göçe
Danışman
Yani kullanıcı düzeyinde teknolojiyi yakından takip eden, birçok dünya hatta Avrupa ülkesine göre teknolojiyi önceden ve hızlı kullanan bir özelliğe sahibiz. Çoğu zaman yurtdışında kullanımı yaygınlaşmayan bazı teknolojiler bile ülkemizde yaygın olarak hayatın bir parçası haline gelmiş olabiliyor. Bu durum, ürünü satan bilişim sektörünün gelişimine katkı sağlıyor. Hatta bazı bilişim şirketlerimiz sadece Türkiye’de değil Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Afrika coğrafyasında da satışlar gerçekleştirebiliyor.
Diğer taraftan Türkiye bilişim sektörü üretim yani teknolojinin yaratılması ve geliştirilmesi konusunda da bir o kadar geri kaldı. Son yıllarda özellikle teknokentlerde birçok yazılım geliştirilse de hala çok gerideyiz, donanım geliştirme kısmına baktığımızda ise hiç yokuz.
Genel itibariyle donanıma verilen değer, yazılımın önüne geçmiş durumda. Türkiye’nin yazılım alanında ilerlemeler kaydedeceğini düşünüyorum. Diğer yandan makinalar arasındaki iletişimin ve mobil teknolojilerin hayatımıza daha fazla girmesi ile yakın gelecekte çocukluk filmlerinde gösterilen robot tarzı donanımların da günlük yaşantımızda yer edineceği fikrindeyim. Bütün sıkıntı internete bağlı “şeyler”in güvenliği üzerine yoğunlaşacak. Çünkü arabalarımız, ameliyat ekipmanları, enerji santralleri, cadde ışıkları, kalp pili aklımıza gelebilecek her şey ama her şey neredeyse internete bağlanacak. Bu iyi gelişme gibi görülse de güvenlik sorunu herkesin başını ağrıtacak.
İşimizin olmazsa olmazları arasında
Ben zaman zaman atlasam da neredeyse 20 yıla yakındır BThaber okuyucusuyum. Benim için; tarzı, etkin içeriği, güncel haberleri ve elbette kaliteli kadrosu ile hep işimde olmazsa olmazla arasında yer almıştır. Bu çizgide ama günün gerektiren teknolojilerinden de uzaklaşmadığı sürece daha birkaç 1000 sayı çıkarabileceğine de inancım büyük. Nice yıllara BThaber.