NetApp 2015’e iddialı girdi
NetApp, 2015’te Flash, hibrid bulut ve yazılım tanımlı depolama (SDS) başta olmak üzere tümleşik ve entegre sistemlerde yeni çözümlerle BT dünyasının karşısına çıkacak.
Netapp, öngörülerine göre 2015 yılında ön plana çıkacak tüm teknolojilerin ve eğilimlerin temelinde bulut bilişim yatıyor. Bulut bilişimin iş modellerini de değiştirdiğine dikkat çeken Netapp Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, artık iş ortaklığı modellerinin de değişime uğradığını kaydetti. Şirket müşterilerinin yapısı da değişime uğrarken, veri merkezleri artık önemli bir müşteri grubunu oluşturuyor.
Yeni yılda gündeme gelecek teknolojiler konusunda bilgi veren Behçet Yumrukçallı NetApp’ın inovasyona dayalı ürün stratejilerinin temelinde yatan performans ve hız odaklı hibrit Flash ürün grubunun yeni üyelerini tanıttı. Yumrukçallı, yeni EF560'ın bir milisaniyenin altındaki ortalama tepki süresiyle dikkat çektiğini hatırlattı. Yeni çözüm sayesinde işletmelerin hem kesintisiz performans hem de tutarlı tepki süreleri elde ederek, işlemeye uygun sonuçları ve doğru kararları daha hızlı alabileceklerini, dolayısıyla müşterilerine en kısa sürede geri dönüş yapabileceklerini vurguladı. E-posta, SharePoint, HPC, OLAP, veri ambarı ve video gibi kapasite yoğunluğu olan uygulamalar için düşük maliyetli yüksek performans sunan NetApp E-Serisi’nin en yeni hibrid üyesi E5600'ün de hem Flash hem de disk desteği verebildiğinin altını çizdi.
Behçet Yumrukçallı, dünya ve Türkiye pazarındaki gelişmeleri 2014-2015 çerçevesinde değerlendirirken, bulut teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde yeni dönemde Türkiye'deki işletmelerin de mevcut veri koruma altyapılarını özel ve genel bulut ortamlarına güvenli ve etkin bir şekilde taşıyabileceğini dile getirdi.
İşletmelerin 2015'ten itibaren lokalde ve bulut üzerinde yedekleme ve sistem kurtarma yapabileceklerinin de altını çizen Yumrukçallı, yeni dönemde hayata geçirecekleri verinin bir buluttan diğerine kolaylıkla ve güvenle taşınmasını, kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde yönetilmesini sağlayan Data Fabric vizyonunu da Türkiye’ye uyarlayacaklarını aktardı.
Bulutta yedekleme ve sistem kurtarma
Yumrukçallı NetApp’ın 80 milyon dolarlık SteelStore satın alması ile ilgili olarak “Bulut, yedekleme ve sistem kurtarma pazarındaki en yıkıcı teknolojilerden biri haline geldi. Müşteriler artık her geçen gün veri koruma ve veri yönetimini operasyonlarını nasıl daha iyi çözümler ile birleştirebileceklerini hesap etmeye çalışıyorlar. Ürün portföyümüzü zenginleştiren SteelStore ürün grubu, bu anlamda müşterilerimizin hibrid bulut girişimlerini destekleyecek ve kurumsal verilerini yedekleme ve arşivleme seçeneği olarak onlara bulut depolama entegrasyonu sunacak. Kapsamlı uygulama ve hizmet sağlayıcı ekosistemimizle bütünleşerek işletmelere heterojen bir yedekleme sunacak olan bu ürün grubu, müşterilerimizin yedekleme ve sistem kurtarma ihtiyaçları doğrultusunda bulut teknolojilerinin esnekliğini ve maliyet avantajını önemli ölçüde artıracak. Bu sayede işletmeler, mevcut veri koruma altyapılarını kolaylıkla özel ve genel bulut ortamlarına güvenli ve etkin bir şekilde taşıyabilecek, lokalde ve bulut üzerinde yedekleme ve sistem kurtarma yapabilecek” dedi.
2015'in yıkıcı teknolojileri
NetApp CTO’su Jay Kidd tarafından açıklanan 2015 öngörülerini de değerlendiren Behçet Yumrukçallı, 2015 teknoloji trendlerinde ilk başta Flash sistemleri masaya yatırdı. Sıkıştırma ve veri tekilleştirmenin hem disklerde hem de Flash sistemlerde kullanılacağını söyleyen Yumrukçallı, tüm depolama mimarilerinin sıcak verinin hızına yetişmek için Flash sistemleri bünyesine katacağını aktardı. Fakat yalnızca Flash ile çalışıp diğer Hibrid Flash/Disk array’ler ile entegrasyon kurmayan mimarilerin, güvenli ve güvenilir bir depolama sistemi altyapısı oluşturmadıkları için BT dünyasında rağbet görmeyeceğinin de altını çizdi.
Hizmet sağlayıcılar hakkında da konuşan Yumrukçallı, geçmişte tek bir servis sağlayıcıya bel bağlamak istemeyen müşterilerin 2015'ten itibaren yine birden fazla tedarikçiyle çalışmayı yeğleyeceğini belirtti. Veri ayıklama hizmeti vermeyen SaaS tedarikçilerinin zor durumda kalacağını, tek bir bulut üzerinde çalışan PaaS katmanlarının ise daha az rağbet göreceğini söyledi.
Yumrukçallı, Büyük Veri ve Nesnelerin İnterneti ile ilgi olarak da, endüstriyel ekipmanlardan sağlık takip cihazlarına kadar birbirine bağlı milyonlarca cihazın yeni yıl ile birlikte daha fazla veri üretip daha fazla iş odaklı analitik çalışmalar meydana getireceğini vurguladı.