NetApp, Data Fabric çözümleri ile ön planda…
Tech Data NetApp Türkiye ekibi, Mart ayında markanın yurtdışı ekipleri ile küresel müşterilerini bir araya getirdi. NetApp Türkiye ekibinin, farklı sektörlerden NetApp küresel müşterileriyle gerçekleştirdiği toplantıya, NetApp Yönetim Kurulu Üyesi ve Küresel Müşteriler Başkan Yardımcısı Gos Hein Van de Wouw, Küresel Müşteriler Satış Müdürü Shirin Kleberger, Küresel Kurumlar Yöneticisi Gemma Sierra, EMEA Küresel Satış Müdürü Arthur M.Fritz ve Küresel Müşteri Temsilcisi Sebastian Rott gibi önemli isimler katıldı.
NetApp yetkilileri, yaptıkları konuşmalarda, Türkiye pazarına duydukları güveni ifade ederken, 63 ülkede olduğu gibi Türkiye’de de Tech Data ile çalışmalarını büyük bir memnuniyetle sürdürdüklerini dile getirdiler.
Kullanımı kolay ve güvenilir yapılar
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan NetApp Yönetim Kurulu Üyesi ve Küresel Müşteriler Başkan Yardımcısı Gos Hein Van de Wouw, ‘Data Fabrics’in geleneksel veri merkezilerinin yerini aldığını, artık verinin kurumsal veri merkezine ek olarak, aynı anda ‘özel’ ve ‘genel’ bulutta da konumlandığını ifade etti. Ayrıca Van de Wouw, ürün özelliklerinin kullanıcılara bu yapıyı kolay ve güvenilir şekilde sunduğunu da aktardı.
BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe moderatörlüğünde düzenlenen “Küresel Müşteriler” panelinde konuşan BT yöneticileri ise kendi uyguladıkları veri merkezi yapıları hakkında bilgi vererek, NetApp ürünlerinin yetkinliğinden ve NetApp ekipleriyle işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
BT yöneticilerinin gelecek yatırımları ve teknolojiye bakış açılarının da konuşulduğu etkinlikte, arttırılmış gerçeklik, yapay zeka, blok zinciri ve IoT ağırlıklı projelerde veri merkezleri ve bulutta verinin barındırılması odaklı projeler katılımcılarla paylaşıldı. Katılımcılar, bulut kullanımın önündeki en büyük engelin KVKK ve GDPR gibi regülasyonlar olduğunu ve bu düzenlemelerin iş yapış şekillerine uygun hale getirilmesini umduklarını belirtirken, etkinliğe katılan banka temsilcisi kaygıların haklılığını kabul ederek, bulut kullanımının BDDK düzenlemeleri uyarınca mümkün olmadığını ifade etti.
NetApp İş Birimi Müdürü Murat Arkalı’nın verdiği bilgilere göre, sürekli gelişen rekabet ortamı, kurumları maliyetlerini düşürmeye, kârlılıklarını artırmaya, yenilikçi ve yıkıcı çözümlerle rekabette bir adım öne çıkmaya zorluyor. Kurumların tüm bunları yapabilmeleri için ise öncelikle mevcut verilerini çok iyi bilmeleri, bu verileri özellikle gerçek zamanlı olarak analiz edebilmeleri ve bu analizler sonucu gerekli aksiyonları çok hızlı bir şekilde almaları gerekiyor. Firmaların, gerek mevcut ticaretlerini değişen ihtiyaçlara göre optimize etmeleri, gerekse kârlılıklarını artıracak yeni ticari faaliyet alanlarına yönelmeleri şu aşamada çok önemli. Bu doğrultuda, anlamlı veri üretme yeteneği edinme konusunda kurumsal farkındalığın artması, gelinen noktada artık bir temenni değil, bir gereklilik. Zira artık veri, ekonominin yakıtı haline gelmiş durumda.
Data Fabric entegrasyonu sağlayan hiperbütünleşik çözümler
“Türkiye’deki şirketler de bu gerçeğin bilincinde olarak, sahip oldukları veriden en yüksek değeri elde ederek, yeni ürün ve servisler geliştirmeye, müşterileri ile gerçek zamanlı diyalog kurarak yeni gelir alanları oluşturacak şekilde yatırımlarına yön vermeye başladılar” bilgisini veren Murat Arkalı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Teknoloji kullanımındaki ağırlığı da göz önüne aldığımızda üretim, e-ticaret, bankacılık ve telekomünikasyon sektörlerinin bu konuda öncü olduğu söylenebilir. NetApp bu noktada devreye girerek, NetApp Data Fabric sayesinde kurumların kendi altyapıları ya da servis sağlayıcı ve genel bulut üzerinde verilerini sorunsuzca yönetmelerine yardımcı oluyor. Veriler bilinç kazanıp giderek daha da çeşitlenirken, ‘üst veri’ dediğimiz yapı sayesinde önceden hareket ederek kendini farklı yerlere nakledebiliyor, kategorilere ayrılıp analiz ve kendini koruma gibi görevleri gerçekleştirilebiliyor. Kullanıcının ihtiyaç duyduğu bilgiler en doğru zamanda kendisine ulaştırılırken, uygulamalar ve depolama elementleri arasındaki akışın da gerçek zamanlı bir haritası çıkarılıyor. Üretilen anlamlı ya da anlamsız tüm bu veri bütününün doğru bir biçimde işlenip, güvenli ve formatına uygun biçimde saklanması da büyük önem taşımakta. Öncelikle depolanması planlanan verilerin, hangi erişim türünde en etkin sonuçları üretebildiği araştırmalı ve buna uygun bir şekilde veriler depolanmalı. Geleneksel olarak uygulamalar ve kullanıcılar arasındaki dosya paylaşımı için NAS, uygulamaların doğrudan blok erişim ihtiyaçları için SAN mimarileri tercih edilmekteydi. Ancak IoT, veri analitiği gibi yeni yaklaşımların hayatımıza girmesi ve yapısal olmayan verilerin de öngörülenden daha hızlı artması sonucunda nesne tabanlı depolama sistemlerine yönelik ihtiyaç arttı. Nesne tabanlı veri depolama sistemleri ile coğrafi sınırlar ortadan kaldırılırken, veri de her yerden erişilebilir hale geldi ve uzun süreli depolama ihtiyaçları için uygun bütçeli bir veri depolama stratejisi benimsenmeye başlandı.
Kurumsal uygulamaların her geçen gün artan performans ihtiyacı ve artan kullanıcı talepleri ile birlikte hali hazırda kullanılan veri erişim protokollerinde ve disk türlerinde güncelleme gereği en üst seviyeye çıktı. Bu amaçla geliştirilen NVMe protokolü ve flash teknolojilerinin kullanımı ise veri erişiminde düşük gecikme süreleri sağlayarak, uygulamaların daha hızlı sonuç üretmesini ve kullanıcılara daha hızlı dönüş yapılabilmesini mümkün kıldı. Uçtan uca NVMe erişimi ile uygulamaların çalıştığı sunucular, veri erişimi için kullanılan ağ yapısı, disk denetleyiciler ve disklere kadar olan tüm erişimin yüksek hızda yapılabilmesi sağlandı.
Veri merkezlerinde bulut benzeri bir deneyim yaşamak isteyen, BT altyapılarını yönetmek yerine zaman ve kaynaklarını daha yenilikçi hizmetler geliştirmek için değerlendirmeyi tercih eden kurumların ihtiyaçlarını işlemci ve depolama kaynaklarını kolay kullanılabilirlik özelliğine sahip NetApp DataFabric entegrasyonu sağlayan hiperbütünleşik çözümlerimizle karşılamaktayız. Yine tamamı flash teknolojisi kullanılan hiperbütünleşik sistemlerimiz; esnek genişleme özellikleri ile kurumsal ihtiyaçları en üst seviyede karşılıyor ve hibrit bulut stratejisinin de en önemli yapıtaşları arasında yer alıyor.
Bulut depolama çözümleri; işletmeler için yönetimi kolay ve esnek platformlara sahip olmanın yanında ihtiyaç anında güvenilir bir platformda hızlıca çözüm oluşturabilme fırsatı da sağladı. Bulut depolamadaki ölçek ekonomisinin maliyet avantajının yanı sıra, bir diğer önemli kriter de çoklu bulut kullanımı. İşletmelerin bulut kullanımına karar verirken, kendi veri merkezlerini farklı servis sağlayıcı ve genel bulut altyapılarına entegre edebilen, oluşturulan bu hibrit bulutta kolayca veri hareketi sağlayabilen veri depolama üreticilerini tercih etmeleri bulutun sağladığı esneklikten faydalanabilmeleri için azami derecede önem taşıyor. Kurumlar, NVMe, Flash gibi yüksek hızlı veri depolama çözümlerini ve bulut entegrasyonu sayesinde elde ettikleri servis zenginliğini kullandıkça, sahip oldukları verileri kolay ve güvenilir bir şekilde daha anlamlı bilgilere dönüştürecek analitik ve yapay zeka gibi teknolojilerden faydalanarak ticari anlamda rakiplerinden her zaman bir adım önde olarak, piyasada konumlanma şansına sahip olabilecekler.”
Müşteri ve iş ortaklarından tam not
Veri depolama ve yönetimi pazarının lider firması ile dünyanın en büyük BT distribütörünün işbirliğinden doğan sinerji ile son kullanıcılardan ve iş ortaklarından tam not aldıklarının altını çizen Murat Arkalı, “Türkiye, gerek ekonomik gücü ve büyüme grafiği gerekse bölgesel konumundan dolayı NetApp için çok önemli bir pazar konumunda bulunuyor. Dolayısıyla, hem son kullanıcılarımıza hem de iş ortaklarımıza yatırım yapmaya devam ediyoruz. NetApp bölgesel ekibinin de desteği ile Türkiye pazarında büyümeye devam edeceğiz” dedi.