Netaş, yeni teknoloji üssünde
Netaş, Ar-Ge faaliyetlerinde 40’ıncı yılını kutlarken, yeni teknoloji üssünde özgün çözümler tasarlamayı sürdürüyor. Netaş’ın İstanbul Kurtköy’deki yeni Genel Müdürlük Binası ve Ar-Ge Üssü’nün resmi açılışı, 20 Eylül Cuma günü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşti. Açılış kapsamında düzenlenen toplantıda, Netaş CEO’su C.Müjdat Altay, şirketin büyümesinde etkin rol oynayan, farklı dikey sektörlerde ve kamuda hayata geçirdiği projelerle, yeni Ar-Ge çalışmaları üzerine bir sunumu paylaştı.
Netaş, “küresel sistem bütünleştirici” olma stratejisi paralelinde, son yıllarda yaşadığı değişim ve gelişimi de destekler nitelikte, Kurtköy Aeropark’taki yeni teknoloji üssüne taşındı. Netaş’ın genel müdürlük birimlerinin de yer aldığı ve toplam 750 kişinin çalıştığı yeni kompleksinde, 4G LTE Laboratuvarı, savunma sanayiinin iletişim ihtiyaçlarına çözüm geliştiren Savunma Laboratuvarı, dünya çapında 200’ün üzerinde GSM operatörünün kullandığı yazılımların geliştirildiği bir Çoğulortam ve Yeni Nesil Şebekeler Laboratuvarı konumlanıyor.
Öte yandan, Netaş’ın yeni veri merkezi uluslararası standartlara uygun olarak inşa edildi, enerji verimliliği ve çevre duyarlılığı ön planda tutuldu, soğutma, yangın sistemleri, veri merkezi sunucu ve veri depolama altyapısı maksimum verimlilikle çalışacak şekilde tasarlandı. Netaş veri merkezinde enerji verimliliği için, şu an Türkiye’de çok az veri merkezinde kullanılan ‘Soğuk Koridor’ yapısı uygulandı ve böylece sadece sistemlerin ihtiyacı kadar ve belirli bir alanda gerekli soğutma uygulanarak enerji kaybının önüne geçildi. Yeni veri merkezine geçiş aşamasında sanallaştırma teknolojisi kullanılarak, sunucu ve veri depolama altyapısının da daha verimli kullanılması sağlandı ve bu sayede enerji maliyetlerinde de önemli oranda düşüş kaydedildi.
Hedef; küresel bir marka olmak
Toplantıda bir konuşma yapan Altay, Netaş’ın, son yıllarda yaptığı yatırımlarla Türkiye’nin en büyük sistem bütünleştiricisi olduğunu söylerken, “10 yılda toplam 400 milyon dolarlık yazılım ihracatıyla ülke ekonomisine hatırı sayılır bir katma değer yaratırken, 2012 yılı sonunda Türkiye’nin en hızlı büyüyen bilişim şirketi olduk” dedi. Altay şöyle devam etti:
“Ar-Ge’nin önemini çok uzun yıllar önce kavrayan ve bu alanda ciddi yatırım yapan Netaş bugün, değişimin son halkası olan bu modern komplekste, 600’ün üzerindeki Ar-Ge mühendisiyle, Türkiye ve dünya için geleceğin bilişim teknolojilerini tasarlıyor. Diğer taraftan, savunma, finans, enerji, eğitim ve sağlık gibi çeşitli dikey sektörlerde derinleşirken, KOBİ’lere yönelik geliştirdiğimiz çözümler ve kamu tarafında hayata geçirdiğimiz projelerle de fark yaratıyoruz. Netaş’ın temel misyonu Türkiye için çalışmak ve vizyonu da, ülkemizden dünyaya açılan bir sistem bütünleştirici kimliğiyle Türkiye’nin Küresel Teknoloji Markası olmak.”